ΠΩΣ ΝΑ ΠΕΡΙΠΟΙΗΘΕΙΣ ΕΝΑ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΕΝΟ ΝΥΧΙ
Οι τραυματισμοί στο νύχι είναι πιο συχνοί από όσο νομίζεις. Ποιες είναι οι πρώτες βοήθειες που μπορείς να εφαρμόσεις, σε περίπτωση που δεν χρειάζεται να το δει γιατρός;
Θα το έχεις μάλλον συνειδητοποιήσει: Το να χτυπήσεις το δάχτυλό σου είναι αρκετά συνηθισμένο. Πόσες φορές έχεις κουτουλήσει αυτό το άτιμο τραπεζάκι στη μέση του σαλονιού; Πόσες φορές έχει πέσει πάνω στο πόδι σου κάποιο αντικείμενο, όπως π.χ. το κινητό τηλέφωνο (τυχαίο το παράδειγμα); Υπάρχουν, βέβαια, και άλλοι λόγοι που μπορεί να οδηγήσουν σε τραυματισμό στο νύχι σου, όπως τα ακατάλληλα υποδήματα.
Ανάλογα με τη σοβαρότητα του τραυματισμού, μπορεί να εμφανίσεις μελανιά κάτω από το νύχι (ή, όπως λέγεται, υπονύχιο αιμάτωμα), αλλά μπορεί να είναι και κάτι πιο σοβαρό που να χρειάζεται ιατρική παρέμβαση, όπως αποκόλληση από την κοίτη του.
Πώς να αποφύγεις τον τραυματισμό στο νύχι
Πέρα από το να προσέχεις και να ανάβεις τα φώτα πριν μπεις σε ένα δωμάτιο, η American Academy of Dermatology Association προτείνει μερικά ακόμα μέτρα:
- Φρόντιζε το μήκος των νυχιών σου, ώστε να μην λυγίζουν ή να μην πιάνονται σε αντικείμενα.
- Προτίμησε να τα κόβεις τετράγωνα, έτσι προστατεύονται καλύτερα τόσο τα νύχια όσο και το δέρμα της περιοχής.
- Διάλεξε τα σωστά παπούτσια.
- Φόρα προστατευτικό εξοπλισμό όταν παίζεις κάποιο άθλημα.
Οι πρώτες βοήθειες
Τα καλά νέα είναι ότι για έναν μικρό τραυματισμό στα νύχια δεν χρειάζεται να πας στα επείγοντα, μπορείς να φροντίσεις το νύχι σου στο σπίτι. Πώς;
- Εάν κάποιο μικρό μέρος του νυχιού κρέμεται, κόψε προσεκτικά το κομμάτι που δεν συνδέεται με δέρμα. Στη συνέχεια, καθάρισε απαλά την πληγή με ήπιο αντισηπτικό σαπούνι και νερό.
- Εάν η πληγή αιμορραγεί, μην βάλεις πάνω στεγνό επίδεσμο ή γάζα, γιατί μόλις σταματήσει η αιμορραγία θα κολλήσει. Αντ' αυτού, άπλωσε λίγη αντιβιοτική κρέμα για να διατηρήσεις την πληγή υγρή και στη συνέχεια κάλυψε με γάζα ή επίδεσμο. Επαναλαμβάνεις τη διαδικασία κάθε μέρα, όσο η πληγή επουλώνεται.
- Μην βάζεις αυτοκόλλητο επίδεσμο πάνω στο νύχι. Βεβαιώσου ότι τον εφαρμόζεις στο δέρμα γύρω από αυτό. Μπορείς να το τυλίξεις με ελαστικό επίδεσμο, ωστόσο μην τον σφίξεις πολύ.
- Εφάρμοσε ένα δροσερό, υγρό πανί στην πληγή, για να μειώσεις το πρήξιμο. Επίσης, ένα ποδόλουτρο με ήπιο αντισηπτικό και λίγο αλάτι θα βοηθήσει στον περιορισμό του οιδήματος και θα μειώσει τον ερεθισμό. Για τον ίδιο λόγο, μπορείς να στηρίξεις το πόδι με το τραυματισμένο νύχι σε μαξιλάρια, ώστε να είναι ψηλότερα από την καρδιά.
- Η λήψη ιβουπροφαίνης ή παρακεταμόλης μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση του πόνου και στη μείωση του οιδήματος, όταν ο τραυματισμός των νυχιών σας είναι φρέσκος.
- Χρήσιμη είναι η λήψη από του στόμα χαπιών με αντιφλεγμονώδη και αποιδηματική δράση, με κύριο συστατικό τις σεροπεπτιδάσες (κυκλοφορούν και σαν συμπληρώματα στο φαρμακείο).
- Ένας τραυματισμός στα νύχια μπορεί να χρειαστεί αρκετές εβδομάδες για να επουλωθεί. Ακόμη και αν η πληγή σταματήσει να αιμορραγεί, η διατήρηση ενός μικρού κομματιού γάζας στην περιοχή προσφέρει προστασία.
Εάν δεν μπορείς να λυγίσεις το δάχτυλο, εάν το αίμα καλύπτει περισσότερο από το μισό νύχι, εάν το νύχι είναι μαύρο ή μοβ ή εάν ο τραυματισμός είναι ιδιαίτερα επώδυνος, επισκέψου έναν δερματολόγο. Εκείνος θα μπορέσει να σε βοηθήσει και να εξετάσει το ενδεχόμενο ύπαρξης υποκείμενων προβλημάτων.
Η Λία Παπαθανάκου είναι Δερματολόγος- Αφροδισιολόγος, Επιστημονική συνεργάτης Hopital ST Louis, Paris.