iStock

ΙΣΧΥΕΙ ΟΤΙ Η ΖΑΧΑΡΗ ΘΡΕΦΕΙ ΤΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟ;

Εδώ και έναν αιώνα, η ζάχαρη δαιμονοποιείται ως «τροφή του καρκίνου». Τι δείχνουν τα σύγχρονα ερευνητικά δεδομένα και ποια θέση πρέπει να έχει στη διατροφή καρκινοπαθών και μη;

Η ζάχαρη είναι αγάπη –ίσως και λατρεία– για πολλούς. Άλλοι αδιαφορούν για αυτήν, ενώ κάποιοι δεν πρέπει να την καταναλώνουν, αν θέλουν το καλό τους. Για παράδειγμα οι καρκινοπαθείς, αν σκεφτείς πως αυτοί οι λευκοί κόκκοι κυκλοφορούν εδώ και πάρα πολλά χρόνια ως «τροφή του καρκίνου».

Επειδή θα σκάσω, κάνω μια παρένθεση για να σου πω ότι η λέξη προέρχεται από το σανσκριτικό śarkara, που σήμαινε άμμος ή χαλίκι.

Επανέρχομαι στο θέμα. Όπως αναφέρουν οι New York Times, το αφήγημα που θέλει τη ζάχαρη να θρέφει τον καρκίνο ξεκίνησε τη δεκαετία του 1920. Υπεύθυνος ήταν ένας Γερμανός φυσιολόγος, ο οποίος παρατήρησε ότι ορισμένα καρκινικά κύτταρα κατανάλωναν περισσότερη γλυκόζη από τα υγιή κύτταρα. Το επόμενο δευτερόλεπτο είχαν προκύψει δίαιτες με χαμηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη που ισχυρίζονταν ότι θεραπεύουν τον καρκίνο. Έκτοτε και μέχρι σήμερα, όπως αποκαλύπτουν μελέτες, το 1/3 των ασθενών με καρκίνο  στις ΗΠΑ και την Ευρώπη αποφεύγουν τη ζάχαρη.

Τι λένε επαγγελματίες υγείας για τη σχέση ζάχαρης και καρκίνου

Η βιβλιογραφία ενημερώνει πως η ζάχαρη είναι απαραίτητη για τα περισσότερα ζωντανά όντα, ακόμα και αν τη λαμβάνουμε μέσω τροφίμων. Η κατανάλωση της υπερβολικής ζάχαρης είναι πρόβλημα. Έχει συσχετιστεί με χειρότερα αποτελέσματα (π.χ. υψηλότερα ποσοστά θνησιμότητας) σε ασθενείς με ορισμένους συμπαγείς όγκους, όπως ο καρκίνος του μαστού, του παχέος εντέρου και του προστάτη.

ζάχαρη
Pexels Tijana Drndarski

Κράτα πως:

  • Οι δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε πρόσθετα σάκχαρα μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο καρκίνου κατά τη διάρκεια της ζωής.
  • Επίσης, η διακοπή όλων των σακχάρων μετά τη διάγνωση δεν φαίνεται να επιβραδύνει ή να σταματά την ανάπτυξη του καρκίνου.

Ο Philipp Scherer, ερευνητής διαβήτη στο UT Southwestern Medical Center, εξήγησε χαρακτηριστικά ότι «κάθε κύτταρο απαιτεί γλυκόζη, ο εγκέφαλός μας χρειάζεται γλυκόζη». Ως εκ τούτου, το καλύτερο που έχουν να κάνουν όσοι έχουν καρκίνο, αλλά και εκείνοι που θέλουν να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης, είναι «να ακολουθούν μια ισορροπημένη, υγιεινή διατροφή, με ολόκληρα φρούτα και λαχανικά. Ο συνδυασμός υδατανθράκων με πρωτεΐνες, φυτικές ίνες και λίπος (για παράδειγμα, ένα φυστικοβούτυρο σε μια φέτα μήλου) αποτρέπει τις αιχμές της γλυκόζης, δηλαδή τις απότομες αυξήσεις γλυκόζης στην κυκλοφορία του αίματος, που μπορούν με την πάροδο του χρόνου να καταστρέψουν τον μεταβολισμό μας και να αυξήσουν τον κίνδυνο καρκίνου».

μήλο με φυστικοβούτυρο
Freepik

Τα στοιχεία μελετών δεν δείχνουν ότι η κατανάλωση ζάχαρης προκαλεί καρκίνο, σε αντίθεση με τα στοιχεία που δείχνουν μελέτες για το κάπνισμα.

«Επίσης, πολλοί καρκίνοι προτιμούν να χρησιμοποιούν το λίπος ως κύρια πηγή ενέργειας. Επομένως ακόμη και η ιδέα ότι οι καρκίνοι προτιμούν τη γλυκόζη δεν είναι απολύτως αληθινή», προσθέτει ο Dr. Scherer.

Ναι μεν, αλλά…

Την ίδια ώρα ένας περιορισμένος όγκος στοιχείων –που συνεχώς εμπλουτίζεται– έχει συνδέσει την υπερκατανάλωση πρόσθετων σακχάρων (αυτά που βρίσκουμε στα μπισκότα, τα κέικ και τα αναψυκτικά) με τον καρκίνο.

«Η υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης έχει αποδειχθεί ότι πυροδοτεί χρόνια φλεγμονή σε μερικούς ανθρώπους, η οποία μπορεί να βλάψει τα κύτταρα που μπορεί στη συνέχεια να γίνουν καρκινικά», διευκρινίζει η Stacy Shawhan, διατροφολόγος με εξειδίκευση στην ογκολογική διατροφή.

«Η υπερκατανάλωση πρόσθετων σακχάρων έχει επίσης αποδειχθεί ότι φθείρει το ανοσοποιητικό σύστημα, το οποίο μπορεί να επιτρέψει στα καρκινικά κύτταρα να εξαπλωθούν πιο εύκολα. Επιπροσθέτως, η κατανάλωση υπερβολικής ζάχαρης μπορεί να αλλάξει τον μεταβολισμό με τρόπους που μπορεί να οδηγήσουν σε παχυσαρκία και διαβήτη. Καταστάσεις που είναι γνωστό ότι αυξάνουν τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου».

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.