Εικονογράφηση: Χριστίνα Αβδίκου

ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΟΙΜΑΣΑΙ ΝΗΣΤΙΚΟΣ

Μπορεί το να κοιμόμαστε νηστικοί να ακούγεται ως μυστικό για απώλεια βάρους, όμως αν το κάνουμε συστηματικά κινδυνεύουμε να χάσουμε πολλά περισσότερα.

Πόσοι από εμάς αποφεύγουμε να φάμε το βράδυ με την ελπίδα ότι θα συμβάλλουμε έτσι στον αγώνα για απώλεια βάρους; Κι όμως, σύμφωνα με τους ειδικούς, το να πηγαίνουμε για ύπνο νηστικοί μπορεί να είναι επιβλαβές για την υγεία και το βάρος μας, με τρόπους που ίσως δεν έχουμε φανταστεί.

Συμβαίνει, βέβαια, καμιά φορά να είμαστε τόσο κουρασμένοι, που αποκοιμιόμαστε χωρίς να έχουμε φάει. Δεν χάθηκε ο κόσμος, αν συμβαίνει μία στο τόσο. Σε κάθε περίπτωση, έχει νόημα να γνωρίζουμε γιατί αυτό δεν πρέπει να γίνεται συστηματικά.

Γιατί δεν πρέπει να κοιμόμαστε νηστικοί

– Όταν πεινάς δεν… κλείνει το μάτι

Μπορεί όσο ακόμα είσαι ξύπνιος να νιώθεις ότι είσαι μια χαρά χωρίς βραδινό, ωστόσο όταν καταφέρεις τελικά να αποκοιμηθείς, το αίσθημα της πείνας μπορεί να λειτουργήσει σαν ξυπνητήρι για τον εγκέφαλο και να σε κάνει να στριφογυρνάς όλη νύχτα. Σύμφωνα με τον διαιτολόγο Wesley Delbridge, το να κοιμόμαστε νηστικοί συνήθως σημαίνει να μην κοιμόμαστε καλά και αυτό έχει επίπτωση σε όλη την επόμενη ημέρα μας.

– Αντί να χάνεις, μπορεί να παίρνεις βάρος

«Πολλοί πιστεύουν ότι πηγαίνοντας για ύπνο νηστικοί κάτι καταφέρνουν», λέει ο Delbridge. Στην πραγματικότητα, όμως, «όσο περισσότερο πεινάς, τόσο πιο πιθανό είναι να τσιμπολογήσεις κάτι αργότερα. Αν συνηθίζεις να περιμένεις μέχρι να νιώσεις μεγάλη πείνα, αυτό που συμβαίνει είναι να ρίξεις πολύ τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σου και έτσι όταν έρθει η ώρα θα φας σαν… λύκος! Ακόμα χειρότερο είναι ότι μπορεί να ξυπνήσεις μέσα στη νύχτα και να αναζητήσεις ένα σνακ, προκαλώντας μεγάλη ανισορροπία στον μεταβολισμό σου». Ο Delbridge προτείνει, αν πεινάτε το βράδυ αλλά θέλετε να αποφύγετε το πλήρες γεύμα, να τσιμπολογήσετε ένα κομμάτι μαύρης σοκολάτας και μια μικρή χούφτα ξηρούς καρπούς που θα κατασβήσουν το αίσθημα πείνας και θα δώσουν όση ενέργεια χρειάζεστε μέχρι το πρωί.

Γιατί δεν πρέπει να κοιμόμαστε νηστικοί
Εικονογράφηση: Χριστίνα Αβδίκου

– Αυτό που μπορεί να χάνεις είναι μυϊκή μάζα

Οι ειδικοί λένε ότι δεν έχουν νόημα οι επαναλήψεις στο γυμναστήριο αν αποφεύγετε το βραδινό γεύμα. Σύμφωνα με μελέτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης Καρδιολογίας, το να τρως λιγότερο από όσο ο οργανισμός σου χρειάζεται σημαίνει ότι δεν θα έχει τις απαραίτητες θρεπτικές ουσίες που μετατρέπουν την πρωτεΐνη σε μυ. Έτσι, το σώμα θα αρχίσει να διασπά τους ίδιους τους μυς για να χρησιμοποιήσει ενέργεια. Αν μάλιστα αυτό συνεχιστεί για πάρα πολύ καιρό, δεν αποκλείεται να γίνει επιβλαβές και για τον σημαντικότερο μυ: Την καρδιά. Οι επικεφαλής της μελέτης συμβουλεύουν για να έχει η άσκηση καλύτερα αποτελέσματα και να αποφύγεις την απώλεια μυϊκής μάζας να τρως βραδινό λίγες ώρες πριν αποκοιμηθείς και να προτιμάς γεύματα με πρωτεΐνη.

– Μπορεί να χάνεις και ενέργεια!

Μπορεί να πιστεύεις ότι επειδή κοιμάσαι δεν χρειάζεσαι ενέργεια. Κάνεις λάθος, λέει ο Delbridge. «Το σώμα μας καταναλώνει ενέργεια 24 ώρες το 24ωρο, καίγοντας θερμίδες διαρκώς. Χρειάζεται, λοιπόν, να το ανεφοδιάζεις όσο το δυνατόν πιο υγιεινά. Ερευνητές του Florida State University βρήκαν ότι άνδρες που έπιναν ένα shake με 30 γρ. πρωτεΐνης πριν τον ύπνο έκαιγαν περισσότερες θερμίδες κατά την ξεκούρασή τους, συγκριτικά με αυτούς που έμεναν εντελώς νηστικοί. Αν πηγαίνεις για ύπνο πεινασμένος, τα μειωμένα επίπεδα ενέργειάς σου θα έχουν επίπτωση καθ’ όλη τη διάρκεια της επόμενης ημέρας.

– Η πείνα δημιουργεί νεύρα

Οι περισσότεροι από εμάς είμαστε κακοδιάθετοι όταν λειτουργούμε με άδειο στομάχι. Αν φεύγετε από το σπίτι το πρωί νηστικοί και έχετε κοιμηθεί και το βράδυ νηστικοί, αυτό μπορεί πραγματικά να επηρεάσει την ψυχολογία σας. Ερευνητές του Πανεπιστημίου Cambridge βρήκαν ότι τα επίπεδα σεροτονίνης, της ορμόνης δηλαδή που ρυθμίζει τη συμπεριφορά μας, αρχίζουν να κυμαίνονται όταν κανείς είναι νηστικός και αυτό επηρεάζει μέρη του εγκεφάλου που βοηθούν τον άνθρωπο να ελέγχει τον θυμό του.

Πότε το να κοιμόμαστε νηστικοί μπορεί να ωφελήσει;

Το να κοιμάσαι νηστικός μπορεί να έχει και κάποια πλεονεκτήματα, όταν γίνεται στο πλαίσιο ενός διατροφικού προγράμματος. Μπορεί, λοιπόν, κανείς να έχει επιλέξει να κοιμάται νηστικός, ώστε όταν ξυπνά το πρωί να απολαμβάνει ένα πολύ χορταστικό γεύμα, πλούσιο σε φυτικές ίνες και πρωτεΐνη – και αυτό είναι μια χαρά. Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε το 2005 στο επιστημονικό περιοδικό American Journal of Clinical Nutrition, το να ακολουθείς ένα πρόγραμμα διατροφής έχει σημαντικά οφέλη τόσο στην απώλεια βάρους όσο και στη διατήρηση ενός υγιούς τρόπου ζωής. Τα τακτικά γεύματα παρέχουν σταθερή ενέργεια και συμβάλλουν στον υγιή μεταβολισμό, βοηθώντας σημαντικά τα άτομα που νιώθουν ότι πεινούν διαρκώς.

Σε κάθε περίπτωση, λένε οι ειδικοί, είναι προτιμότερο να κοιμηθείς μια στο τόσο νηστικός, παρά να κοιμάσαι συστηματικά φουσκωμένος. Αν το συνηθίζεις αυτό, η ινσουλίνη και η γλυκόζη εκτινάσσονται στο αίμα σου και, καθώς είσαι λιγότερο δραστήριος τη νύχτα, το σώμα σου μετατρέπει τις επιπλέον αυτές θερμίδες σε λίπος.

Κάποιοι επιστήμονες συνιστούν να μεσολαβούν περί τις 12 ώρες ανάμεσα στο βραδινό και το πρωί, άλλοι ορκίζονται στη διαλειμματική νηστεία των 16 ωρών, έστω για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

Ό,τι κι αν αποφασίσετε, φροντίστε να μην χάνετε τα βασικά σας γεύματα, τα οποία προτιμήστε να αποτελούνται από φυτικές ίνες και πρωτεΐνη που θα σας κρατήσουν χορτάτους για περισσότερες ώρες.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.