ΤΖΑΤΖΙΚΙ VS ΤΥΡΟΚΑΥΤΕΡΗ: ΤΙ ΝΑ ΕΠΙΛΕΞΩ
Τζατζίκι ή τυροκαυτερή; Αν δεν ξέρεις τι από τα δύο να διαλέξεις, ένας διαιτολόγος μας αναλύει τις ομοιότητες και τις διαφορές τους για να πάρεις την καλύτερη για σένα απόφαση.
Το τζατζίκι και η τυροκαυτερή αποτελούν κλασικές επιλογές συνοδευτικών πιάτων σε μία έξοδο για φαγητό. Η θρεπτική τους αξία είναι παρόμοια, με κάποιες όμως αξιοσημείωτες διαφορές.
Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά συστατικά τους. Το τζατζίκι φτιάχνεται από στραγγιστό γιαούρτι, αγγούρι, ελαιόλαδο, σκόρδο και λεμόνι, ενώ η τυροκαυτερή από τυρί φέτα, γιαούρτι σε μικρή ποσότητα, ελαιόλαδο και κόκκινη καυτερή πιπεριά.
Τι συμβαίνει με τα μακροθρεπτικά συστατικά
Σε επίπεδο μακροθρεπτικών συστατικών και τα δύο έχουν από το ελαιόλαδο μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, που ανήκουν στα «καλά» λιπαρά της διατροφής. Επιπλέον, και τα δύο συνοδευτικά περιέχουν υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας, ασβέστιο και προβιοτικά, το τζατζίκι λόγω του γιαουρτιού και η τυροκαυτερή λόγω του γιαουρτιού και του τυριού.
Ωστόσο, η βασική διαφορά τους εντοπίζεται στο παραπάνω λίπος και αλάτι που έχει η τυροκαυτερή λόγω του τυριού, αυξάνοντας έτσι τις θερμίδες και την περιεκτικότητά της σε νάτριο. Επιπλέον, το τζατζίκι περιέχει φυτικές ίνες από το αγγούρι, όμως σε πολύ μικρή ποσότητα, αφού το αγγούρι αποτελείται κυρίως από νερό.
Τι συμβαίνει με τα μικροθρεπτικά συστατικά
Σε επίπεδο μικροθρεπτικών συστατικών, οι διαφορές είναι επίσης μικρές, αλλά σημαντικές. Τόσο το τζατζίκι όσο και η τυροκαυτερή περιέχουν βιταμίνη C και αντιοξειδωτικά. Το τζατζίκι όμως, είναι λίγο πιο φτωχό, αφού η βιταμίνη C προέρχεται από το λεμόνι, το οποίο συμπεριλαμβάνεται στη συνταγή σε μικρή ποσότητα, σε αντίθεση με την τυροκαυτερή, όπου η βιταμίνη C προέρχεται από την καυτερή πιπεριά, της οποίας είναι πολύ καλή πηγή.
Τέλος, τα αντιοξειδωτικά βρίσκονται σε μικρή ποσότητα και στα δύο και οφείλονται στο σκόρδο και στην πιπεριά. Στο τζατζίκι, η περιεκτικότητα αντιοξειδωτικών θα μπορούσε να αυξηθεί με προσθήκη επιπλέον σκόρδου, αν και κάτι τέτοιο δεν είθισται εξαιτίας της γνωστής έντονης γεύσης του που περιορίζει την ποσότητά του.
Τελικά, τζατζίκι ή τυροκαυτερή;
Οι διαφορές των δύο τροφίμων θρεπτικά δεν είναι πολύ μεγάλες, ωστόσο, εάν κάποιος βρίσκεται σε δίαιτα απώλειας βάρους ή έχει υπέρταση θα ήταν καλύτερο να επιλέξει το τζατζίκι, λόγω χαμηλότερης θερμιδικής αξίας και περιεκτικότητας σε αλάτι.
Ο δρ Λάμπρος Μελίστας, PhD, MSc είναι Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, Διδάκτωρ Χαροκόπειου Πανεπιστημίου.