ΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΣΩΘΕΙΣ ΑΝ ΔΕΧΤΕΙΣ ΕΠΙΘΕΣΗ ΑΠΟ ΜΕΛΙΣΣΕΣ
Οι μέλισσες γενικά δεν είναι επιθετικές. Αν όμως έχεις την ατυχία να νομίσουν ότι πρέπει να προστατευθούν, μερικές κινήσεις μπορεί να είναι σωτήριες.
Δεν ξέρω στατιστικά ποιες είναι οι πιθανότητες να σου συμβεί, αλλά για καλό και για κακό δεν θες να ξέρεις τι μπορείς να κάνεις, αν δεχθείς επίθεση από ένα σμήνος μέλισσες; Από τις αρχές της άνοιξης, όταν οι μέρες μεγαλώνουν και η ανθοφορία προσφέρει πηγές γύρης και νέκταρ που διεγείρουν την εκτροφή γόνου, οι μέλισσες κυκλοφορούν για να προετοιμαστούν για τον επόμενο χειμώνα.
Επίσης, συγκεντρώνουν νερό, ώστε να ρυθμίσουν τη θερμοκρασία και να υγροποιήσουν το παχύρρευστο ή κοκκοποιημένο μέλι κατά την παρασκευή της τροφής για γόνο. Όσο πλησιάζουν στο τέλος της συλλογής και της αποθήκευσης του μελιού για τον επικείμενο χειμώνα, γίνονται πιο προστατευτικές προς την κυψέλη τους.
Όταν βλέπουμε μέλισσες να επιτίθενται σε σμήνη, το κάνουν για να υπερασπιστούν το σπίτι τους, που μπορεί να βρίσκεται κάπου κοντά. Πόσα τσιμπήματα αντέχει κάποιος που δεν είναι αλλεργικός στις μέλισσες; Σύμφωνα με μελέτες, οι περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να ανεχθούν 10 τσιμπήματα ανά κιλό σωματικού βάρους.
Πότε γίνονται επικίνδυνες οι μέλισσες
Ο γενικός κανόνας είναι πως οι μέλισσες δεν είναι επιθετικές. Όταν βγαίνουν από ένα ασφαλές μέρος, το κάνουν για να τραφούν και να δουλέψουν, καθώς άνθρωποι καταπατούν το περιβάλλον τους, όπως έχει πει μελισσοκόμος στη Washington Post.
Ο James Nieh, καθηγητής οικολογίας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Ντιέγκο που μελετά την επικοινωνία και την επιθετικότητα των μελισσών, συστήνει αν δούμε σμήνος να μας επιτίθεται να τρέξουμε σε ευθεία για να βρούμε καταφύγιο, καθώς έτσι θα διανύσουμε τη μεγαλύτερη δυνατή απόσταση μέσα σε μια δεδομένη χρονική περίοδο.
«Οι επιθετικές μέλισσες μπορούν να σας κυνηγήσουν σε μεγάλες αποστάσεις και να φτάσουν σε ταχύτητες έως και 5 χιλιόμετρα την ώρα», διευκρινίζει. «Εντούτοις όταν έχουμε κίνητρο, εμείς τρέχουμε πιο γρήγορα από ό,τι μπορούν να πετούν στο κατόπι μας. Δεν θα σταματήσουν ποτέ να σας καταδιώκουν, για αυτό προσπαθήστε να βρείτε έναν ασφαλή κλειστό χώρο για να σωθείτε. Κάπου όπου δεν υπάρχουν ανοίγματα για να εισχωρήσουν οι μέλισσες».
Μην προσπαθήσεις να διώξεις τις μέλισσες
Στα SOS της επιβίωσης σε περίπτωση συνάντησης μας με σμήνος είναι να μην κάνουμε απότομες χειρονομίες, προσπαθώντας να διώξουμε μακριά τις μέλισσες. Όπως λένε οι ειδικοί, αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να προστατέψουμε το πρόσωπό μας, θωρακίζοντας τη μύτη, το στόμα και τα μάτια.
Οι μέλισσες κινούνται συνήθως προς αυτά τα σκοτεινά σημεία, καθώς είναι πιο ευαίσθητα και οδηγούν στη μέγιστη αντίδραση. Ναι, αυτός είναι και ο λόγος που τα μαύρα ρούχα τις προσελκύουν. «Βέβαια, μια ταραγμένη αποικία θα σας τσιμπήσει ανεξάρτητα από το χρώμα των ρούχων που φοράτε».
Καλύπτοντας τα μάτια, τη μύτη και το στόμα, μειώνουμε και την ποσότητα του διοξειδίου του άνθρακα που εκπνέουμε και ταράζει τις μέλισσες. Για τον ίδιο λόγο, είναι χρήσιμο να μην ουρλιάξουμε.
Το νερό σώζει
Ο πιο ασφαλής τρόπος να γλιτώσουμε από θυμωμένο σμήνος μελισσών είναι το νερό που εκτοξεύεται προς το μέρος τους. Αν πάλι βουτήξουμε σε λίμνη ή θάλασσα, οι μέλισσες θα στήσουν καρτέρι παρακολουθώντας τις φυσαλίδες που απελευθερώνουμε όταν βρισκόμαστε κάτω από την επιφάνεια υδάτινου σώματος.
Επιπροσθέτως, ο πανικός και η αδρεναλίνη μπορούν να βλάψουν τη λήψη αποφάσεων και την αναπνοή μας.
Τι κάνουμε εάν μας τσιμπήσει μέλισσα
Σε περίπτωση που δεν γλιτώσουμε την επίθεση, πρέπει να εντοπίσουμε τα τσιμπήματα στο δέρμα και να απομακρύνουμε το κεντρί. «Το κεντρί είναι συνδεδεμένο σε ένα μικροσκοπικό σάκο δηλητηρίου με μια μοναδική μυρωδιά –σαν μπανάνα– που απελευθερώνει “φερορμόνες συναγερμού”. Αυτές σηματοδοτούν απειλή για τις μέλισσες στην κυψέλη. Όσο πιο γρήγορα μπορείτε να απαλλαγείτε από αυτό, τόσο λιγότερη μυρωδιά θα κουβαλάτε που μπορεί να προσελκύσει περισσότερες μέλισσες».
Αν αφαιρεθεί το κεντρί προσεκτικά και σχετικά άμεσα, θα μειωθεί επίσης η αντίδραση του σώματός στο τσίμπημα, καθώς θα μειωθεί η ποσότητα του δηλητηρίου που διαρρέει το δέρμα μας. «Αποφύγετε να τσιμπήσετε το δέρμα κατά την αφαίρεση του κεντριού, αφού μπορείτε να πιέσετε αυτόν τον σάκο και να απελευθερώσετε περισσότερο δηλητήριο».