Pexels Pavel Danilyuk

TIPS ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΕΙ ΕΝΑΣ ΓΟΝΙΟΣ ΜΙΑ ΑΝΟΙΧΤΗ ΠΛΗΓΗ

Το τραύμα από το πολύ παιχνίδι είναι παράσημο διασκέδασης! Αρκεί να ξέρουμε να το περιποιηθούμε σωστά, για να μην εξελιχθεί σε μία λυπητερή ανάμνηση! Η παιδίατρος συμβουλεύει.

Κοιτάξτε μια στιγμή τα γόνατά σας: Έχετε σίγουρα σημάδια που έχουν μείνει εκεί, εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Κάθε τραύμα και ένα παράσημο των παιδικών χρόνων, από κάποια ριψοκίνδυνη στιγμή, που μαρτυρά ότι ευχαριστηθήκατε το παιχνίδι στο ύπαιθρο με την ψυχή σας!

Μπορεί, βέβαια, η στιγμή που θα σας έρθει το παιδί καταματωμένο και κλαμένο να σας προκαλέσει έναν μικρό πανικό, όμως γνωρίζοντας πώς να διαχειριστείτε ένα τραύμα ή μία ανοιχτή πληγή, πώς θα κρίνετε αν απαιτούνται ράμματα ή όχι και ποιο είναι το αγαπημένο παγωτό του μικρού σας για να «γλυκάνετε» τον πόνο του μετά, να ξέρετε πως όλα στο τέλος θα πάνε καλά!

Πώς διαχειρίζομαι το τραύμα

Η παιδίατρος, κα Άννα Παρδάλη περιέγραψε στο OW τι πρέπει να κάνουμε για να προσφέρουμε τις πρώτες βοήθειες στο παιδί που θα εμφανιστεί με ένα μεγάλο τραύμα.

«Το πρώτο πράγμα που πρέπει να έχουν φροντίσει οι γονείς, πριν ακόμα από τις διακοπές, είναι να έχουν ετοιμάσει ένα φαρμακείο με τα απαραίτητα», λέει η κ. Παρδάλη. Η φαρμακοποιός Άννα Μπιντέλα εξήγησε στο OW τι παίρνει εκείνη μαζί στο δικό της κιτ διακοπών, για να πάρετε μια καλή ιδέα.

Αναφορικά με την πληγή, «καταρχάς φροντίζουμε να την πλύνουμε με φυσιολογικό ορό, για να απομακρύνουμε τυχόν ξένα σώμα, π.χ. πετραδάκια.

»Αφού την πλύνουμε καλά εφαρμόζουμε αντισηψία, π.χ. με αντισηπτικό σπρέι ή κάποιο κοινό αντισηπτικό.

»Κλείνουμε το τραύμα πιεστικά με μία αποστειρωμένη γάζα μέχρι να εκτιμηθεί (αν χρειάζεται) από κάποια μονάδα υγείας στην περιοχή όπου βρισκόμαστε. Αυτό πρέπει να γίνει γρήγορα, γιατί αν χρειαστεί ράμματα, αυτά θα πρέπει να γίνουν τις πρώτες ώρες από τον τραυματισμό».

ανοιχτή πληγή
iStock

Θα χρειαστεί ράμματα;

Το αν θα χρειαστεί ράμματα, όπως εξηγεί η κ. Παρδάλη, έχει να κάνει με την έκταση αλλά και το σημείο του τραυματισμού. «Υπάρχουν τραύματα που μπορεί να φαίνονται επιπόλαια, αλλά να είναι σε σημεία που έχουν κάμψη (π.χ. στο πηγούνι) ή σε σημεία τάσης, οπότε να θέλουν ράμματα».

Το πολύ αίμα, βέβαια, δεν απαιτεί πάντα ράμματα: «Πολλές φορές έχουμε σεσημασμένες σε ένταση ρινορραγίες, οι οποίες έχουν να κάνουν με το άνοιγμα κάποιου αγγείου», λέει η ίδια, συμπληρώνοντας πως στην περίπτωση αυτή απλά περιμένουμε να σταματήσει η αιμορραγία. «Ο γενικός κανόνας είναι, όπου έχουμε πολύ αίμα, να το σταματάμε πιεστικά, μέχρι να μας δοθούν οι πρώτες βοήθειες από ειδικό», καταλήγει η ίδια.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.