iStock

ΜΑΘΕ ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΟΤΑΝ ΤΡΩΣ ΣΤΑ ΟΡΘΙΑ

Κάθεσαι στο τραπέζι για να φας ή επιλέγεις να τρως όρθιος; Κι όμως, από την απάντηση που θα δώσεις εξαρτάται το πόσο απολαμβάνεις το φαγητό σου.

Θα το έχεις παρατηρήσει και σε σένα: μεγαλώνοντας εγκατέλειψες σε έναν βαθμό το οικογενειακό τραπέζι και άρχισες να τρως όρθιος, κάνοντας παράλληλα κάτι άλλο, πηγαίνοντας π.χ. προς το μετρό ή μιλώντας στο τηλέφωνο.

Το να καθίσεις στο τραπέζι για να φας δεν σχετίζεται μόνο με τους καλούς σου τρόπους ή το ότι έχεις την ευκαιρία να περάσεις λίγο ποιοτικό χρόνο με δικούς σου ανθρώπους. Σύμφωνα με επιστήμονες, το να στέκεσαι όρθιος ενώ τρως μπορεί να επηρεάσει την αντίληψή σου για τη γεύση, την αίσθηση της θερμοκρασίας, ακόμη και την ποσότητα φαγητού που θα καταναλώσεις.

Η 6η μας αίσθηση

Πέρα από τη γεύση, τη μυρωδιά, την υφή και τη θερμοκρασία μιας τροφής ή ενός φαγητού, φαίνεται να υπάρχει ένας ακόμα παράγοντας που μπορεί να επηρεάσει την αίσθηση της γεύσης: το αιθουσαίο σύστημα. Πρόκειται για δομές στο έσω αυτί που ανιχνεύουν την κίνηση και αλλαγές στη θέση του κεφαλιού. Στην ουσία, βοηθά το σώμα να διατηρεί τη στάση του και δίνει την αίσθηση της ισορροπίας. Συχνά, μάλιστα, χαρακτηρίζεται ως η έκτη μας αίσθηση, καθώς η εμφάνιση κάποιου προβλήματος σε αυτό μπορεί να προκαλέσει ζάλη, ίλιγγο, ανισορροπία.

Τι συμβαίνει όταν τρως όρθιος το φαγητό σου
iStock

Τρως καθιστός ή όρθιος;

Τι επίδραση θα μπορούσε να έχει το αιθουσαίο σύστημα στις διατροφικές μας αισθήσεις; Μπορεί η θέση που έχουμε όταν καταναλώνουμε φαγητό να επηρεάσει την αντίληψη της γεύσης και την κατανάλωση του φαγητού;

Όπως αναφέρει δημοσίευση στο Journal of Consumer Research, όταν οι άνθρωποι βιώνουμε κάποια μορφή στρες, το φαγητό δεν έχει τόσο καλή γεύση και η ορθοστασία θεωρείται ότι προκαλεί ένα ήπιο στρες στον οργανισμό.

Σε μια σειρά πειραμάτων, στα οποία συμμετείχαν εκατοντάδες εθελοντές, οι ερευνητές εξέτασαν πώς η ορθοστασία και η καθιστική θέση σχετίζονται με τη γεύση και την απόλαυση του φαγητού, την αντίληψη της θερμοκρασίας του και τον όγκο φαγητού που καταναλώθηκε. Αρχικά, οι καθήμενοι συμμετέχοντες βαθμολόγησαν νόστιμα φαγητά, όπως τα φρεσκοψημένα μπράουνις, πιο υψηλά σε σύγκριση με τους όρθιους. Όταν το ίδιο φαγητό έγινε «λιγότερο νόστιμο» με την προσθήκη μεγάλης ποσότητας αλατιού, οι άνθρωποι που κάθονταν του έδωσαν αρνητική βαθμολογία. Κάτι αναμενόμενο. Ωστόσο, έκπληξη προκάλεσε το γεγονός ότι όσοι στέκονταν δεν παρατήρησαν διαφορά στη γεύση.

Πέρα από τη γευστική αντίληψη, η ορθοστασία επηρέασε την αντίληψη της θερμοκρασίας των ζεστών ροφημάτων (οι συμμετέχοντες ένιωθαν πιο έντονα τον ζεστό καφέ) και μείωσε την ποσότητα που καταναλώθηκε.

Τι συμβαίνει όταν τρως όρθιος το φαγητό σου
iStock

Ορθοστασία και στρες

Για να δυσκολέψουν ακόμα περισσότερο την κατάσταση, οι ερευνητές ζήτησαν από τους εθελοντές να δοκίμασαν σνακ, ενώ κρατούσαν μια τσάντα με ψώνια. Το επιπλέον στρες από το έξτρα βάρος είχε σαν αποτέλεσμα όλοι να δώσουν χαμηλότερες βαθμολογίες.

Είτε στέκεσαι είτε κάνεις κάποια ελαφριά εργασία, το σώμα δέχεται κάποιο στρες, το οποίο είναι αρκετό για να επηρεάσει τους γευστικούς κάλυκες και την όρεξη. Όταν βιώνεις στρες, μπαίνεις σε κατάσταση «μάχης ή φυγής», όχι σε κατάσταση ηρεμίας (ή αλλιώς «ξεκούρασης και πέψης»). Συμπέρασμα; Αφιέρωσε χρόνο στην εμπειρία του φαγητού και περιόρισε την κακιά συνήθεια να τρως… στο πόδι.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.