ΑΝΤΗΛΙΑΚΟ VS ΜΠΛΟΥΖΑ ΜΕ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ UV: ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΓΙΑ ΕΝΑ ΠΑΙΔΙ
Τι προστατεύει περισσότερο το παιδί από την ηλιακή ακτινοβολία στην παραλία, το αντηλιακό ή ένα μαγιό με προστασία UV; Η παιδίατρος Άννα Παρδάλη απαντά στο OW.
Γνωρίζουμε πλέον πολύ καλά τους κινδύνους της υπερβολικής έκθεσης στον ήλιο. Ειδικά όσοι έχουμε παιδιά, φροντίζουμε να τα εξοπλίζουμε όσο καλύτερα γίνεται για να τα προστατεύσουμε. Αυτά είναι τα καλά νέα. Τα κακά νέα είναι ότι παρ’ όλα αυτά, παραμένουμε πολλοί αυτοί που επιλέγουμε να βρεθούμε στην παραλία για μπάνιο τις μεσημεριανές ώρες, όταν η έκθεση στον ήλιο μπορεί πραγματικά να αποβεί επικίνδυνη. Αρκούν το αντηλιακό ή ένα μαγιό με προστασία UV για να θωρακίσουν το παιδί μας; Τι άλλο πρέπει να κάνουμε;
Το OW επικοινώνησε με την παιδίατρο Άννα Παρδάλη, η οποία κλήθηκε να απαντήσει σε ένα ερώτημα που απασχολεί αρκετούς γονείς: Τι προστατεύει περισσότερο το παιδί μου κατά την έκθεσή του στον ήλιο, το αντηλιακό ή το μαγιό με προστασία UV; Πέρα από το δίλημμα αυτό, για το οποίο απαντά, η ίδια τονίζει ότι δεν αρκούν τα «μέσα» προστασίας για να αποφύγουμε ένα έγκαυμα, καθώς τον σημαντικότερο ρόλο παίζει η ώρα που θα βρεθούμε στην παραλία.
Αντηλιακό ή μπλουζάκι με προστασία UV;
«Το αντηλιακό είναι παντός καιρού και πιο εύκολο στη χρήση. Στην παραλία, ειδικά για τα μικρά παιδιά που είναι πιο ευάλωτα στην ακτινοβολία και τα εγκαύματα, είναι και τα δύο χρήσιμα και μπορούν να χρησιμοποιούνται συνδυαστικά, ιδιαίτερα τις ώρες που κανονικά δεν πρέπει να βρισκόμαστε στον ήλιο».
Όπως η ίδια λέει, μάλιστα, «τα μικρότερα παιδιά μπορούν να βάζουν και αντηλιακό και το μπλουζάκι με τα προστασία UV από πάνω. Βέβαια, αυτό δεν σημαίνει ότι ακόμα κι έτσι είμαστε απόλυτα προστατευμένοι, μα περισσότερο προστατευμένοι. Το κάθε ένα είναι ένα μέσο, είναι σα να λέμε: να βάλω γυαλιά ή καπέλο; Και τα δύο είναι απαραίτητα. Το σπουδαιότερο είναι να μην εκτίθενται τα παιδιά (και οι ενήλικες βέβαια) στον ήλιο τις επικίνδυνες ώρες του μεσημεριού».
Οι χειρότερες ώρες για να βρεθεί κανείς με τα παιδιά στην παραλία είναι, σύμφωνα με την κ. Παρδαλή, μεταξύ 11.00 πμ και 4.00 μμ. Αυτές τις ώρες είναι προτιμότερο να βρισκόμαστε σε κλιματιζόμενους χώρους. Επιπλέον, όταν εκτίθεται το παιδί στον ήλιο, πρέπει να φορά καπέλο πλατύγυρο.
Αναφορικά με την αντηλιακή κρέμα, αυτή πρέπει να έχει υψηλό δείκτη προστασίας και να προστατεύει από την έκθεση στη Α και Β υπεριώδη ακτινοβολία. «Μην ξεχνάτε να βάζετε κρέμα και στα αυτιά, τη μύτη και στο λαιμό των παιδιών», τονίζει.
Τέλος, επισημαίνει ότι τα παιδιά κάτω των 6 μηνών δεν πρέπει να εκτίθενται καθόλου στον ήλιο.