iStock

ΠΩΣ ΘΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙΣ ΑΝ ΦΕΡΕΣΑΙ ΣΑΝ ΓΟΝΙΟΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΣΑΝ ΣΥΝΤΡΟΦΟΣ ΣΤΗ ΣΧΕΣΗ ΣΟΥ

Μερικές γυναίκες με το πρόσχημα της φροντίδας, εύκολα μιμούνται ή και υιοθετούν γονεϊκές συμπεριφορές απέναντι στον σύντροφό τους και αυτό δεν είναι πάντα τόσο αθώο όσο φαίνεται. Εσείς, είστε έτοιμες για ένα τεστ;

Συνήθως πρόκειται για γυναίκες. Ενίοτε και παντρεμένες: Μπαινοβγαίνουν στον ρόλο της συντρόφου, για να υποδυθούν εκείνον της μητέρας-τροφού. (Όχι πως δεν συναντάς και άντρες να φέρονται σαν μπαμπάδες στη σχέση με τις γυναίκες τους).

Γνωρίζω προσωπικά μία γυναίκα, που φροντίζει σαν μάνα τον άντρα της, εκείνο το «μεγάλο αγόρι» που αγάπησε από την πρώτη ματιά. Εκείνη είναι σαράντα και το «αγόρι» σαράντα δύο. Συναντώντας τους καταλαβαίνεις ότι χρειάζονται δύο για να παίξουν αυτό το παιχνίδι, όπου ο ένας γίνεται γονιός κι ο άλλος φέρεται σαν παιδί, σε ένα σχήμα μάλιστα στο οποίο υπάρχουν και πραγματικά παιδιά: Τα παιδιά τους.

Μήπως είσαι σε γονεϊκή σχέση με τον σύντροφό σου;

Είναι σαν να σε βλέπω: Στενοχωριέσαι που δεν τρώει καλό πρωινό και του θυμίζεις πάντα να βάζει λίγη βρώμη στο γιαούρτι του. Και δεν είναι μόνο αυτό. Δεκάδες πράγματα μέσα στη μέρα, πολλαπλάσια μέσα στην εβδομάδα. Είσαι εκεί γι’ αυτόν όχι σαν σύντροφος, αλλά σαν ενήλικη προστάτης ανηλίκου: ξεχνάει να βάλει το ξυπνητήρι και τον ξυπνάς, δεν ξέρει τι να βάλει για τη δουλειά και του βρίσκεις ρούχα, χάνει τα κλειδιά του αυτοκινήτου κι εσύ τρέχεις να βοηθήσεις… Τον σώζεις πάντα, όπως κάνει κάθε γονιός. Μόνο που δεν είσαι η μάνα του.

Εκείνος διαμαρτύρεται, αλλά τελικά ανέχεται αυτή τη συμπεριφορά, ίσως γιατί κάπου μέσα του αγαπάει τη μητρική σου πλευρά. Κι αυτό συντηρεί τον παραλογισμό στη σχέση σας.

Το να βλέπεις τον εαυτό σου ως γονιό του συντρόφου σου είναι υποτιμητικό για εκείνον. Μια φίλη θα έλεγε αυθόρμητα: «Δεν ξενερώνεις;». Πιθανολογώ πως ναι. Αλλά κι εκείνος πώς αντιλαμβάνεται την κατάσταση και -κυρίως- πώς αντιδρά; Το υγιές είναι να αγανακτεί και να σε «γειώνει», με τρόπο που θα βάλει τους ρόλους στη θέση τους. Εσύ θα χάσεις τον πολυπόθητο έλεγχο κι εκείνος θα αποδείξει ότι είναι ενήλικας.

είσαι γονιός ή σύντροφος;
iStock

Αν όμως ο σύντροφός σου είναι ανώριμος και ανεύθυνος τότε το μοτίβο θα διατηρηθεί. Η ελαφριά πλευρά του πράγματος αφορά στα αστεία των φίλων και τα σχόλια μεταξύ τυρού και αχλαδίου. Η σοβαρή όμως πλευρά αφορά στις ψυχικές διεργασίες των δύο συντρόφων. Αν υπάρχει δυσφορία είτε από εσένα, είτε από εκείνον, οι ειδικοί ψυχικής υγείας είναι έτοιμοι να ακούσουν τα πάντα. Οπότε μη ντρέπεσαι να τους αποκαλύψεις τις συμπεριφορές εκείνες που είναι κατάλληλες για να αλληλεπιδράς με το παιδί σου, αλλά όχι με τον σύντροφό σου. Αλήθεια, τι κάνεις από τα παρακάτω;

  • Τον ξυπνάς εσύ και όχι το ξυπνητήρι του.
  • Του ετοιμάζεις τη βαλίτσα όταν πηγαίνετε ταξίδι.
  • Του υπενθυμίζεις τα φάρμακά του.
  • Πληρώνεις εσύ γιατί εκείνος πάλι ξέχασε την κάρτα του.
  • Του υπενθυμίζεις το ραντεβού του με τον οδοντίατρο, την επίσκεψη στη μητέρα του, τον γάμο του κολλητού σας.
  • Του αγοράζεις τα ρούχα του «γιατί εκείνος δεν πάει ποτέ στα μαγαζιά».
  • Του λες όταν φεύγει για τη δουλειά: «Πήρες κινητό; Κλειδιά; Πορτοφόλι;»
  • Του βάζεις φαγητό, του κόβεις το κρέας, του καθαρίζεις το ψάρι. Και δεν έχει να κάνει με σεξιστικές αντιλήψεις, αλλά με τη μητρική σου πλευρά και τη δική του ανωριμότητα.

είσαι γονιός ή σύντροφος;
iStock

«Τον φροντίζω από ενδιαφέρον»

Το να νοιάζεσαι για τον σύντροφό σου είναι φυσιολογικό και αναμενόμενο σε μια υγιή σχέση. Όμως υπάρχει ένα σημείο που περνάς τη γραμμή και μπαίνεις στον ρόλο του γονιού. Αν έχεις περάσει την «κόκκινη γραμμή» και από τη φροντίδα και τη στοργή έχεις μπει στα χωράφια της ανατροφής, προσπάθησε να βγεις από τον γονεϊκό ρόλο ακολουθώντας μία στρατηγική «απεμπλοκής»:

  • Προσπάθησε να συνειδητοποιήσεις ότι ο σύντροφός σου είναι ενήλικας. Αν έχεις παιδιά θα είναι πιο εύκολο να διακρίνεις τις διαφορές.
  • Μην ελέγχεις τα πάντα στο σπίτι και κυρίως μην ελέγχεις τον σύντροφό σου: Πώς βάζει τα πιάτα στο πλυντήριο, πώς αλλάζει τη λάμπα, πώς κόβει τη σαλάτα. Μερικές φορές γινόμαστε «μαμάδες» των συντρόφων μας γιατί κατά βάθος θέλουμε να έχουμε τον έλεγχο.
  • Απαλλάξου από δουλειές που φορτώνεσαι για να τον εξυπηρετήσεις.
  • Μείνε στο παρασκήνιο και παρακολούθησε τον σύντροφό σου να κάνει τα λάθη του και να αντιμετωπίζει τις συνέπειες. Μην του θυμίζεις αυτά που πρέπει ο ίδιος να θυμάται.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.