8 ΛΟΓΟΙ ΝΑ ΒΑΛΕΙΣ ΤΟΝ ΑΝΑΝΑ ΠΡΩΤΟ ΣΤΗ ΛΙΣΤΑ ΤΟΥ ΜΑΝΑΒΗ
Ο ανανάς είναι ένα «τροπικό πορτοκάλι» καθώς περιέχει βιταμίνη C, θωρακίζει το ανοσοποιητικό μας σύστημα και μας δίνει τον υπέροχο πορτοκαλί του χυμό, που ταιριάζει και σε κοκτέιλ.
Στα παιδικά μου χρόνια ο ανανάς κυκλοφορούσε στην Ελλάδα πιο σπάνια φρέσκος και συχνότερα σε κονσέρβα ή στο δημοφιλές τότε κρύο ανέκδοτο: «Η δίαιτα του ανανά: τρως τα πάντα εκτός από ανανά».
Όμως, σύνορα η γεύση δεν γνωρίζει και ο ανανάς τα αρκετά τελευταία χρόνια βασιλεύει στο καλάθι των φρούτων μας. Είναι και η εμφάνισή του βλέπετε, η οποία συνοδεύεται από πλούσιο περιεχόμενο. Τι άλλο να ζητήσει κανείς;
Η ταυτότητα του ανανά
Ο ανανάς καμία σχέση δεν έχει με τη Μεσόγειο. Απλώς τη διασχίζει. Έρχεται από μακρινές νήσους και ηπείρους καθώς την εμπορεύονται κυρίως χώρες της Λατινικής Αμερικής αλλά και της Ασίας, όπως η Κίνα, η Ταϊλάνδη, το Μεξικό και η Χαβάη που πλέον δίνει στην αγορά ένα πολύ μικρό ποσοστό.
Τα τελευταία χρόνια γίνεται πολλή κουβέντα για τον εξωτικό αυτό καρπό που μπαίνει σε συνταγές μαγειρικής και ζαχαροπλαστικής, αλλά και στην παρασκευή εξωτικών κοκτέιλ. Ο λόγος δεν είναι μόνο η γεύση. Ο ανανάς τείνει να γίνει η υπερτροφή στην ομάδα των τροπικών φρούτων, καθώς είναι πλούσιος σε μικροθρεπτικά συστατικά, δηλαδή βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία.
Σύμφωνα με τον Αμερικανικό USDA, κάτι σαν το δικό μας Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, μία κούπα ανανά περιέχει:
82.5 θερμίδες
21.6 γρ. υδατάνθρακες
16.3 γρ. σάκχαρα
2.3 γρ. ίνες
<1 γρ. πρωτεΐνης
<1 γρ. λίπους
78.9 mg βιταμίνη C
19.8 mg μαγνήσιο
1.53 mg μαγγάνιο
29.7 μg φυλλικό οξύ
Είναι η βρωμελαΐνη το σούπερ συστατικό του ανανά;
Η βρωμελαΐνη είναι ένα πεπτικό ένζυμο που σχετίζεται με πολλές λειτουργίες στο σώμα μας. Δεν είναι τυχαίο ότι κυκλοφορεί και ως συμπλήρωμα διατροφής. Ανάμεσα στις ιδιότητές του αναφέρεται η αντιφλεγμονώδης δράση του. Αυτός είναι και ο λόγος που ορισμένα συμπληρώματα διατροφής βρωμελαΐνης αναφέρουν στις ενδείξεις τους τις παθήσεις του γαστρεντερικού συστήματος που σχετίζονται με τη φλεγμονή. Το ένζυμο αυτό έχει επίσης βλεννολυτικές ιδιότητες, βοηθάει δηλαδή στην απόχρεμψη όταν είμαστε κρυωμένοι ή έχουμε λοίμωξη του αναπνευστικού. Φυσικά δεν υποκαθιστά καμία φαρμακευτική αγωγή.
ΜΙΑ ΚΟΥΠΑ ΑΝΑΝΑ ΕΧΕΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΗ ΒΙΤΑΜΙΝΗ C ΑΠΟ ΟΣΗ ΠΕΡΙΕΧΕΙ ΕΝΑ ΚΑΝΟΝΙΚΟΥ ΜΕΓΕΘΟΥΣ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ.
Τι προσφέρει στον οργανισμό μας ο ανανάς;
Χωνεύουμε καλύτερα
Το γαστρεντερικό μας σύστημα δουλεύει καλύτερα όταν ο ανανάς γλιστράει από τον φάρυγγα στον οισοφάγο και από εκεί στο στομάχι και στο έντερο. Αιτία η βρωμελαΐνη, η οποία περιέχεται στο φρούτο και βοηθάει στη διάσπαση των τροφών και ειδικά των πρωτεϊνών. Σε συνδυασμό μάλιστα με τις φυτικές ίνες, η λειτουργία της πέψης διευκολύνεται.
Έχουμε ενέργεια όλη τη διάρκεια της ημέρας
Οι φυτικές ίνες βοηθούν στην καθυστέρηση της απορρόφησης των σακχάρων, με αποτέλεσμα μια πιο σταθερή αύξηση του σακχάρου στο αίμα και συνεπώς πιο σταθερά επίπεδα ενέργειας μεταξύ των γευμάτων.
Μειώνονται τα επώδυνα συμπτώματα της αρθρίτιδας
Η πρόσληψη βρωμελαΐνης από τον ανανά μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων αυτής της νόσου που σχετίζεται με τη φλεγμονή. Υπήρξε μάλιστα και μελέτη που δημοσιεύτηκε στην έγκριτη ιατρική επιθεώρηση Oxford Academic, σύμφωνα με την οποία η πρόσληψη του ενζύμου ως συμπλήρωμα διατροφής είχε ενθαρρυντικά αποτελέσματα καθώς μείωσε τον πόνο των συμμετεχόντων μέσα σε έξι εβδομάδες.
Παίρνουμε μία γερή δόση βιταμίνης C
Μία κούπα ανανά έχει περισσότερη βιταμίνη C (79mg), από όση περιέχει ένα κανονικού μεγέθους πορτοκάλι (69mg). Αξίζει εδώ μία επανάληψη για τα οφέλη της συγκεκριμένης βιταμίνης: Ανάμεσα σε άλλα, είναι εξαιρετική για την υγεία του δέρματος, καθώς εμπλέκεται στην παραγωγή κολλαγόνου, βοηθάει στην απορρόφηση του σιδήρου, είναι εξαιρετικό αντιοξειδωτικό, ενώ συζητιέται στην επιστημονική κοινότητα η σύνδεση της βιταμίνης με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης χρόνιων νοσημάτων.
Μας προστατεύει από τα κρυολογήματα και τις λοιμώξεις
Ο λόγος δεν είναι μόνο η βιταμίνη C που περιέχεται στον ανανά και ενισχύει το ανοσοποιητικό μας σύστημα, αλλά και η αντιφλεγμονώδης και βλεννολυτική δράσης της βρωμελαΐνης. Οπότ0,ε όταν έρχεται η βαρυχειμωνιά μπορεί κανείς να καταναλώνει μαζί με την πορτοκαλάδα του και λίγες φέτες ανανά και να την βγάλει καθαρή με τα κρυολογήματα.
Βοηθάει στην απώλεια βάρους
Ένας λόγος είναι η περιεκτικότητά του σε φυτικές ίνες, οι οποίες ανάμεσα στα άλλα οφέλη, προκαλούν αίσθημα πληρότητας. Οπότε, πεινάς λιγότερο. Ο άλλος λόγος είναι φυσική του γλυκύτητα, η οποία μας βοηθάει να νικήσουμε τη λαχτάρα μας για γλυκό. Παρηγοριά στον λιχούδη, δηλαδή. Και το κυριότερο: έχει λίγες θερμίδες και σε συνδυασμό με μία υγιεινή πηγή πρωτεΐνης, για παράδειγμα ένα παραδοσιακό πρόβειο γιαούρτι –ιδανικά χωρίς την πέτσα του–, γίνεται ένα πλήρες κολατσιό ή και γεύμα που βοηθάει να φτάσει κανείς στο ιδανικό του βάρος.
Εντάξει, ο ανανάς το «τερματίζει» με τα αντιοξειδωτικά
Βρωμελαΐνη, μαγγάνιο, βιταμίνη C, φλαβονοειδή. Ειδικά τα φλαβονοειδή, που περιέχονται σε πολλά φρούτα και λαχανικά έχουν αντιφλεγμονώδη δράση και καταπολεμούν τους ιούς και τις βλάβες από το οξειδωτικό στρες.
Βοηθάει στην πρόληψη της οστεοπόρωσης
Μπορεί να σας φαίνονται λίγα τα 1,53 mg μαγγάνιου που περιέχονται σε μία κούπα ανανά, αλλά η ημερήσια συνιστώμενη ποσότητα αυτού του θρεπτικού συστατικού, σύμφωνα με τα Ινστιτούτα Υγείας των Η.Π.Α. είναι μόνο 2,3 χιλιοστόγραμμα. Οπότε, θα πάρετε μια δόση μαγγανίου, το οποίο συντελεί στην υγεία των οστών, τη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα και την πρόληψη ασθενειών. Παλαιότερη μελέτη διαπίστωσε ότι όταν το μαγγάνιο συνδυάζεται με ψευδάργυρο, χαλκό και μαγνήσιο μειώνει τον κίνδυνο οστεοπόρωσης στις γυναίκες. Ακόμη, το σώμα μας χρειάζεται μαγγάνιο για να βοηθήσει στη διάσπαση των σακχάρων στο αίμα. Γι’ αυτό και δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι ορισμένες μελέτες έχουν βρει πως τα χαμηλότερα επίπεδα μαγγανίου σχετίζονται με τον διαβήτη.
Ρίξτε λοιπόν αρκετό φυσικό χυμό ανανά σε –λίγο– ρούμι, προσθέστε και τα υπόλοιπα υλικά (χυμό λάιμ και κρέμα καρύδας) και πιείτε στην υγειά σας ένα λιγότερο αλκοολούχο και περισσότερο φρουτώδες κοκτέιλ Pina Colada.