ΜΑΘΕ ΝΑ ΕΠΙΛΕΓΕΙΣ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΓΕΙΡΕΥΕΙΣ ΤΑ ΑΜΠΕΛΟΦΑΣΟΥΛΑ
Το καλοκαίρι τα αμπελοφάσουλα είναι στην εποχή τους και, αν τα διαλέξεις σωστά, ετοιμάζονται εύκολα και είναι πολύ απολαυστικά.
Νομίζω ότι ως λαός δεν χρειαζόμαστε κανέναν να μας πείσει να συμπεριλάβουμε τα αμπελοφάσουλα στη διατροφή μας. Αυτά τα νόστιμα καλοκαιρινά φασόλια είναι ιδιαίτερα δημοφιλή και τα τιμούμε δέοντος όταν είναι στην εποχή τους, γιατί βασικά αυτό είναι το μόνο πρόβλημα: η εποχή τους είναι σύντομη!
Τα αμπελοφάσουλα κάνουν ευρέως την εμφάνισή τους στους πάγκους της λαϊκής αρχές Ιούλιου. Τα πρώιμα βγαίνουν από τον Ιούνιο και κάποια όψιμα τα βρίσκουμε και Οκτώβριο, αλλά προσέχουμε να είναι τρυφερά.
Έχουν έντονο πράσινο χρώμα, είναι λεπτά και ιδιαίτερα μακριά. Από αυτά προκύπτουν τα επίσης αγαπημένα μας μαυρομάτικα φασόλια, θα τα δείτε μικρά μικρά μέσα στον μακρόστενο λοβό τους.
Τα αμπελοφάσουλα είναι ευεργετικά για τον οργανισμό μας με πολλούς τρόπους. Είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και πρωτεΐνες και χαμηλά σε θερμίδες, πράγμα που σημαίνει ότι είναι ό,τι πρέπει αν προσέχουμε τη διατροφή μας για απώλεια βάρους. Είναι επίσης ελαφριά και ευκολοχώνευτα.
Όπως και άλλα όσπρια, δεν απορροφούν επιβλαβείς ουσίες από το περιβάλλον και θεωρούνται μια πολύ «καθαρή» και ασφαλής τροφή. Είναι πλούσια σε βιταμίνες Β και C, καροτίνη, φολικό οξύ και μέταλλα όπως μαγνήσιο, θείο, φώσφορο και σίδηρο.
Τα αμπελοφάσουλα και γενικότερα τα πράσινα φασόλια είναι περισσότερο ωφέλιμα για τον οργανισμό μας όταν μαγειρεύονται. Τα αμπελοφάσουλα μαγειρεύονται εύκολα και γρήγορα. Αν τα διαλέξουμε σωστά και είναι τρυφερά, δεν χρειάζονται και ιδιαίτερο καθάρισμα πέρα από το να κόψουμε τις ακρούλες τους.
Πώς διαλέγουμε καλά αμπελοφάσουλα
Θέλουμε να έχουν ζωηρό και ομοιόμορφο σκούρο πράσινο χρώμα, να είναι σφριγηλά αλλά απαλά στην αφή και, όταν τα σπάμε στα δύο με το χέρι, θέλουμε να έχουν υγρασία και να μην έχουν ίνες.
Κάποια αμπελοφάσουλα είναι πολύ μακριά. Αυτά τα κόβουμε στα δύο πριν τα μαγειρέψουμε για να είναι πιο ευκολοφάγωτα.
Πώς τα μαγειρεύουμε
Αφού τα πλύνουμε και τα καθαρίσουμε, μπορούμε απλά να τα βράσουμε για σαλάτα και να τα σερβίρουμε με λάδι και ξύδι ή λεμόνι. Σε κάποια νησιά, όπως στην Τήνο –όπου τα λένε λουβιά– συχνά σερβίρονται με τριμμένη ντομάτα και λάδι ή με σκορδαλιά από πάνω. Ειδικά για το τελευταίο, αν είστε φαν του σκόρδου είναι πραγματικά υπέροχα έτσι και πολύ χορταστικά. Μπορούμε επίσης να τα συνδυάσουμε με ένα ωραίο τυρί, κατά προτίμηση άσπρο, όπως ξινομυζήθρα.
Τα αμπελοφάσουλα γίνονται κορυφαία και μαγειρευτά, είτε κλασικά με ντομάτα και πατάτα, όπως κάνουμε άλλα πράσινα φασολάκια, είτε με κάποιο κρέας ή και ψάρι. Μπορούμε να τα βάλουμε σε ομελέτες (αφού τα έχουμε πρώτα μπλανσάρει) ή αν έχουμε κέφι να τα κάνουμε ακόμα και τουρσί.