ΠΩΣ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΓΛΥΚΟ ΤΟΝ ΚΑΦΕ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΠΡΟΣΘΕΣΕΙΣ ΖΑΧΑΡΗ
Θέλεις να απολαμβάνεις έναν γλυκό καφέ χωρίς να επιβαρύνεις τον οργανισμό σου με περιττή ζάχαρη; Μερικά tips μπορούν να σε βοηθήσουν να το πετύχεις.
Ο καφές –ιδιαίτερα ο πρωινός– αποτελεί ιεροτελεστία. Η αίσθηση που αποκτάς όταν, αφού έχεις κάνει όλα εκείνα που είχες προγραμματίσει για νωρίς το πρωί όπως το να πιεις αρκετό νερό ή να βουρτσίσεις τα δόντια σου, έχει έρθει επιτέλους η ώρα να απολαύσεις τον πρωινό καφέ, δεν μοιάζει με καμία άλλη!
Δεν είναι λίγοι οι άνθρωποι που προτιμούν να πίνουν τον καφέ τους σκέτο (ανάμεσά τους κι εγώ). Από την άλλη, υπάρχουν κι εκείνοι που δεν μπορούν να τον καταναλώσουν χωρίς προσθήκη ζάχαρης. Κάποιοι, μάλιστα, βάζουν μέχρι και 2 κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη, ποσότητα που δεν είναι αμελητέα αν σκεφτεί κανείς ότι πρόκειται για μια καθημερινή συνήθεια ενώ πολλές φορές δεν περιοριζόμαστε σε έναν καφέ την ημέρα.
Αν θέλετε να απολαμβάνετε το αγαπημένο σας ρόφημα χωρίς ενοχές αλλά δεν μπορείτε να μειώσετε ή να κόψετε τη ζάχαρη, υπάρχουν μερικοί «έξυπνοι» τρόποι να τον κάνετε λίγο πιο γλυκό χωρίς προσθήκη γλυκαντικών ουσιών.
Τρόποι να κάνουμε τον καφέ μας πιο γλυκό χωρίς προσθήκη ζάχαρης
Δίνουμε προσοχή στους κόκκους του καφέ
Όπως είναι λογικό, οι κόκκοι του καφέ παίζουν μεγάλο ρόλο στη γεύση του. Μια άποψη υποστηρίζει ότι όσο μεγαλύτερο είναι το υψόμετρο της φυτείας τόσο πιο γλυκοί είναι οι κόκκοι. Αυτό σημαίνει, για παράδειγμα, ότι είναι πιο πιθανό να βρείτε κόκκους καφέ που να δίνουν γλυκιά γεύση από μέρη όπως η Κολομβία, η Κένυα, η Γουατεμάλα, ο Παναμάς και η Αιθιοπία.
Αλέθουμε μόνοι μας τους κόκκους
Οι ειδικοί λένε ότι αν θέλουμε ο καφές μας να είναι πιο γλυκός, είναι σημαντικό να αγοράζουμε ολόκληρους κόκκους αντί για αλεσμένο καφέ. Κι αυτό γιατί όταν τον αλέθουμε μόνοι μας μπορούμε να ελέγξουμε το μέγεθος του αλέσματος και τον τρόπο έκθεσης των κόκκων στο οξυγόνο. Και οι ειδικοί θεωρούν ότι η λεπτή άλεση καφέ είναι πιο πιθανό να δώσει ένα πιο γλυκό αποτέλεσμα.
Το είδος παίζει ρόλο
Θυμόμαστε ότι δεν είναι όλα τα είδη καφέ το ίδιο γλυκά. Ακόμα και ο ίδιος καφές σε κρύο και ζεστό ρόφημα μπορεί να διαφέρει ως προς την γλυκύτητά του. Σκεφτείτε, για παράδειγμα, έναν ζεστό espresso και έναν κρύο freddo espresso χωρίς ζάχαρη και αναρωτηθείτε ποιον θα πίνατε πιο εύκολα.
Επιπλέον, η προσθήκη γάλακτος (που μπορεί να μην είναι τόσο προβληματική όσο νομίζαμε) προσφέρει γλυκύτητα, είτε πρόκειται για γάλα ζωικής είτε για φυτικής προέλευσης. Γι' αυτό και ο cappuccino, ο latte ή ο mocha (αλήθεια γνωρίζετε γιατί ονομάστηκαν έτσι;) μπορεί να σας φαίνονται πιο γλυκοί συγκριτικά με ένα σκέτο espresso ή έναν φίλτρου.
Άλλες ιδέες για να γλυκάνετε τον καφέ σας
- Άλλη μια συνηθισμένη πρόταση είναι η αντικατάσταση της ζάχαρης με κάποιο φυσικό γλυκαντικό, όπως η στέβια. Επειδή, όμως, οι γλυκαντικές ουσίες είναι αμφιλεγόμενες και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δεν συνιστά την κατανάλωσή τους, ενώ μάλιστα πρόσφατα μία εξ αυτών χαρακτηρίστηκε πρόσφατα ως «πιθανό καρκινογόνο», προτείνουμε να τις αποφεύγετε.
- Επιπλέον, μερικές γαστρονομικές προσθήκες μπορούν να κάνουν τον καφέ σας πιο «πλούσιο» με φυσικό τρόπο. Για παράδειγμα, η κανέλα μπορεί να προσφέρει μια διακριτική γλυκύτητα και μια εξωτική γεύση, ενώ το μέλι ή η πάστα από χουρμάδες είναι ιδανική για όσους αγαπούν τα πολύ γλυκά ροφήματα.