iStock

ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΟΘΗΚΕΥΕΙΣ ΤΟ ΑΛΕΥΡΙ ΓΙΑ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ

Αν φυλάς το αλεύρι στο ντουλάπι και υπό σωστές συνθήκες, δεν κάνεις άσχημα. Η συντήρηση στο ψυγείο όμως μπορεί να έχει συγκριτικά πλεονεκτήματα.

Ορισμένες φορές σκέφτομαι ότι ο τρόπος που γεμίζεις ένα ψυγείο είναι σωστή επιστήμη. Πού βάζεις δηλαδή το κάθε είδος, όχι για να το βρίσκεις εύκολα αλλά για να εξασφαλίζεις την καλύτερη δυνατή συντήρησή του. Κατά καιρούς επίσης με εκπλήσσουν οδηγίες για το τι δεν πρέπει να βάζεις στο ψυγείο, π.χ. ντομάτες και μελιτζάνες, γιατί λέει τραβούν υγρασία και χαλάει η υφή τους. Αλλά το τελευταίο που με εξέπληξε είναι ότι καλό είναι να βάζεις στο ψυγείο το αλεύρι!

Ποτέ στη ζωή μου δεν είχα δει να συντηρεί κάποιος αλεύρι στο ψυγείο. Θεωρούσα ότι ένα αεροστεγές δοχείο σε ντουλάπι είναι μια χαρά. Το οποίο ισχύει, εφόσον μιλάμε για ένα δροσερό, σκιερό μέρος, όπου π.χ. ένα αλεύρι για όλες τις χρήσεις συντηρείται κάλλιστα για 6-8 μήνες. Αν όμως το βάλεις στο ψυγείο, μπορεί να συντηρηθεί για μεγαλύτερο διάστημα, που φτάνει τον ένα χρόνο αν είναι στη συντήρηση και τα δύο χρόνια αν είναι στην κατάψυξη!

Βασική προϋπόθεση, βέβαια, είναι να κρατάς μακριά την υγρασία, γεγονός που μας γυρίζει πάλι στην ανάγκη αποθήκευσης σε αεροστεγές δοχείο, π.χ. βάζο, τάπερ ή και πλαστική σακούλα.

αλεύρι στο ψυγείο
iStock

Από αλεύρι σε αλεύρι υπάρχει διαφορά

Η διάρκεια ζωής του εξαρτάται από το επίπεδο επεξεργασίας και τις τεχνικές στις οποίες έχει υποβληθεί η πρώτη ύλη. Το λευκό αλεύρι για όλες τις χρήσεις γίνεται αφού αφαιρεθεί από τον αρχικό καρπό το πίτουρο και το φύτρο, οπότε μένει μόνο το ενδοσπέρμιο. Αυτό επιτρέπει να μένει φρέσκο περισσότερο καιρό από το αλεύρι ολικής άλεσης.

Το πίτουρο και το φύτρο που παραμένουν στο αλεύρι ολικής άλεσης είναι πλούσια σε έλαια, οπότε το καθιστούν πιο ευάλωτο στην αλλοίωση. Η συντήρηση στο ψυχρό περιβάλλον του ψυγείου αποτρέπει το τάγκιασμα, παρατείνοντας τη διάρκεια ζωής του.

Υψηλή περιεκτικότητα σε έλαια έχουν επίσης τα αλεύρια από καρπούς όπως το αμύγδαλο ή η καρύδα, οπότε το ψυχρό περιβάλλον του ψυγείου μπορεί να αποτρέψει την οξείδωσή τους.

Μια άλλη ιδιαιτερότητα έχει το αλεύρι χωρίς γλουτένη, που εκτός από πλούσιο σε έλαια έχει και υψηλή περιεκτικότητα σε υγρασία, οπότε μπορεί να είναι πιο ευάλωτο στη μούχλα. Χωρίς να έχω κάνει εξαντλητική έρευνα για το θέμα, θα πρότεινα να αποφύγετε το ψυγείο και να εμπιστευθείτε τις οδηγίες συντήρησης που αναγράφονται επάνω στο πακέτο.

Από το ψυγείο στη ζύμη

Σε περίπτωση που διατηρείτε το αλεύρι στο ψυγείο ή την κατάψυξη, πρέπει πριν το χρησιμοποιήσετε να έχει έρθει σε θερμοκρασία δωματίου, για να αποτραπεί το σβόλιασμα.

αλεύρι
iStock

Να πω επίσης ότι το πιο ακραίο που διάβασα ήταν η προτροπή να βάζεις το αλεύρι ούτως ή άλλως στην κατάψυξη για μία εβδομάδα αφού το αγοράσεις, ώστε να θανατωθούν τυχόν μαμούνια ή αβγά εντόμων που μπορεί να περιέχει! Άλλοι προτείνουν για τον ίδιο σκοπό να το καταψύξεις για 48 ώρες.

Πότε το αλεύρι θέλει πέταμα

Αν δείτε μαμούνια, το πράγμα δεν θέλει πολλή σκέψη. Αν πάλι το αλεύρι είναι απλώς οξειδωμένο, που σημαίνει ότι έχει αλλάξει η μοριακή του δομή, μπορεί να βγάλει αλλοιωμένη γεύση αν το χρησιμοποιήσετε.

Εκείνο που δεν πρέπει να χρησιμοποιήσετε σε καμία περίπτωση είναι το μουχλιασμένο αλεύρι, που είναι επικίνδυνο για την υγεία.

Γενικά, αν ένα αλεύρι έχει αλλοιωθεί στο χρώμα, μυρίζει άσχημα ή έχει σημάδια μούχλας, η ασφαλής λύση είναι να πετιέται.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.