Καρολίνα Δωρίτη

ΣΟΥΠΑ ΜΕ ΑΣΠΡΗ ΓΛΥΚΟΠΑΤΑΤΑ, ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ ΚΑΙ ΛΑΔΙ ΤΡΟΥΦΑΣ

Εξαιρετική για πρώτο πιάτο ακόμα και σε επίσημο δείπνο, η σούπα με άσπρη γλυκοπατάτα, μανιτάρια και λάδι τρούφας είναι και απολαυστική και vegan.

Λατρεύω τις σούπες όλων των ειδών, το λέω και το ξαναλέω! Είναι θρεπτικές, συνήθως εύκολες στην προετοιμασία, ελαφριές για το στομάχι και πάνω απ’ όλα comforting, όπως θα έλεγαν οι φίλοι μας οι Άγγλοι. Οι εποχιακές σούπες κερδίζουν φυσικά την εκτίμησή μου, όπως και όλα τα πιάτα που χρησιμοποιούν πρώτες ύλες ανάλογα με την εποχή. Η σούπα με άσπρη γλυκοπατάτα, μανιτάρια και λάδι τρούφας είναι από εκείνες που με λίγα υλικά έχεις εκπληκτικό αποτέλεσμα. Και είναι vegan.

Παλαιότερα, σε τέτοιου είδους σούπες βελουτέ χρησιμοποιούσα πάντα κρέμα γάλακτος. Πλέον, σπανίως. Όταν ο συνδυασμός των υλικών είναι ωραίος και η υφή ευχάριστη, πλούσια και κρεμώδης από μόνη της, τότε η κρέμα γάλακτος είναι εντελώς περιττή – όπως και τα επιπλέον λιπαρά της!

Πριν αρχίσω να πλέκω το εγκώμιο της γλυκοπατάτας, θα πω δυο λόγια για τα μανιτάρια. Ξέρετε ότι οι αρχαίοι Αιγύπτιοι θεωρούσαν ότι κρύβουν το ελιξίριο της αθανασίας; Αυτοί οι «μαγικοί» μύκητες, λοιπόν, γιατί περί μυκήτων πρόκειται, είναι ιδιαίτερα πλούσιοι σε πρωτεΐνη, ενώ δεν έχουν λίπος ούτε ιδιαίτερες θερμίδες. Τα μανιτάρια έχουν μέταλλα όπως κάλιο, χαλκό, ψευδάργυρο (σημαντικός για το ανοσοποιητικό), και είναι από τις λίγες τροφές που περιέχουν βιταμίνη D. Είναι επίσης πλούσια σε βιταμίνες Β, ενώ είναι η μοναδική μη ζωική τροφή που περιέχει Β12, γι’ αυτό και πρωταγωνιστούν στη vegan διατροφή.

Η λευκή γλυκοπατάτα όταν ψηθεί θυμίζει κάστανο, ίσως γι’ αυτό την έχω συνδέσει τόσο πολύ με γιορτινά μενού. Ενώ το όνομά της μας μπερδεύει με την πατάτα, η αλήθεια είναι ότι δεν έχουν σχέση. Οι γλυκοπατάτες είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες, σε βιταμίνες Α αλλά και Β, ειδικά B6, που συμβάλλει στη γνωσιακή ανάπτυξη και στη σωστή λειτουργία του μεταβολισμού μας. Είναι πολύ πλούσιες σε βιταμίνη C και η γλυκιά τους γεύση μόνο καλό μας κάνει, αφού ρυθμίζει τη γλυκόζη στο αίμα και είναι ευεργετική τροφή για όσους πάσχουν από διαβήτη.

Τόσο οι άσπρες όσο και οι κόκκινες γλυκοπατάτες εντάσσονται εύκολα σε συνταγές διάφορων ειδών. Σούπες, σαλάτες, συνοδευτικά, ψητές, πουρέδες, με ζυμαρικά, σε πίτες, ακόμα και σε κέικ!

Συνταγή για σούπα με άσπρη γλυκοπατάτα, μανιτάρια και λάδι τρούφας

  • Βαθμός δυσκολίας: Εύκολη
  • Χρόνος προετοιμασίας: 40 λεπτά
  • Vegan

Σούπα με άσπρη γλυκοπατάτα, μανιτάρια και λάδι τρούφας
Καρολίνα Δωρίτη

Υλικά για 4-6 μερίδες

  • 750 γρ. γλυκοπατάτες άσπρες (ζυγισμένες με τη φλούδα)
  • 1 κρεμμύδι άσπρο, ψιλοκομμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • 350 γρ. μανιτάρια πορτομπέλο, κομμένα
  • 2 κλωναράκια φρέσκο δεντρολίβανο
  • 30 ml κονιάκ
  • 1.200 ml ζωμός λαχανικών, ζεστός
  • 1 κ.γ. σκόνη μουστάρδας
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • αλάτι
  • πιπέρι

Για το σερβίρισμα

  • λάδι τρούφας
  • μαϊντανός, ψιλοκομμένος
  • μαύρο πιπέρι

Εκτέλεση

Καθαρίζουμε τις πατάτες από τη φλούδα και τις κόβουμε σε κύβους.

Τοποθετούμε μια κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.

Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και μόλις ζεσταθεί ρίχνουμε το κρεμμύδι. Ανακατεύουμε μέχρι να μαλακώσει και να γυαλίσει. Προσθέτουμε ανακατεύοντας και το σκόρδο, τη σκόνη μουστάρδας και το δεντρολίβανο.

Προσθέτουμε την κομμένη γλυκοπατάτα και τα μανιτάρια, αλάτι και πιπέρι κατά βούληση, και σβήνουμε με το κονιάκ. Ανακατεύουμε λίγα δευτερόλεπτα να εξατμιστεί το αλκοόλ και προσθέτουμε τον ζεστό ζωμό. Ο ζωμός πρέπει να καλύπτει τα λαχανικά.

Σιγοβράζουμε για περίπου 20-30 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν καλά οι γλυκοπατάτες. Αποσύρουμε από τη φωτιά και πολτοποιούμε με ραβδομπλέντερ, ώστε το αποτέλεσμα να είναι λείο και κρεμώδες. Αν θέλουμε να αραιώσουμε τη σούπα, προσθέτουμε λίγο ζεστό ζωμό. Διορθώνουμε το αλατοπίπερο, αν χρειάζεται.

Σερβίρεται ζεστή με μπόλικο πιπέρι, μερικές σταγόνες λάδι τρούφας (ανάλογα πόσο έντονο μας αρέσει) και ψιλοκομμένο μαϊντανό.

Σούπα με άσπρη γλυκοπατάτα, μανιτάρια και λάδι τρούφας
Καρολίνα Δωρίτη