ΠΩΣ ΘΑ ΚΑΛΛΙΕΡΓΗΣΕΙΣ ΦΡΑΟΥΛΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΜΠΑΛΚΟΝΙ ΣΟΥ
Λατρεύετε τις φράουλες, αλλά τις αποφεύγετε γιατί φοβάστε τα φυτοφάρμακα; Ένας γεωπόνος εξηγεί πώς θα καλλιεργήσετε τις δικές σας, στον κήπο ή ακόμα και στο μπαλκόνι σας.
Δεν υπάρχει μελέτη που να έχει γίνει την τελευταία 10ετία αναφορικά με την πιθανή τοξικότητα των φρούτων λόγω της χρήσης χημικών που να μην κατατάσσει τις φράουλες στις πρώτες θέσεις. Το Environmental Working Group (EWG) φέρνει τις φράουλες συστηματικά στην πρώτη θέση κάθε χρόνο που ελέγχει τα ποσοστά ανιχνεύσιμων φυτοφαρμάκων σε φρούτα και λαχανικά που καλλιεργούνται στις ΗΠΑ.
Σύμφωνα με τους εν λόγω ελέγχους, μία μόνο φράουλα μπορεί να περιέχει έως και 20 διαφορετικά δείγματα φυτοφαρμάκων και εντομοκτόνων, τα οποία μπορεί να είναι τοξικά για το ανθρώπινο νευρικό σύστημα, ακόμα και καρκινογόνα αν καταναλώνονται τακτικά. Εξυπακούεται ότι θα πλύνετε τις φράουλες πριν τις απολαύσετε, όμως και πάλι. Οι ειδικοί υποστηρίζουν πως, καθώς η φράουλα δεν έχει φλούδα που να την προστατεύει, παρά αυτή την τραχιά πορώδη επιφάνεια, καθαρίζεται πιο δύσκολα από κάθε άλλο φρούτο, με αποτέλεσμα κάποια ποσότητα φυτοφαρμάκων να μένει στη σάρκα της.
Τι να κάνουμε, όμως, που αγαπάμε τις φράουλες τόσο πολύ; Το καλό πλύσιμο σε μείγμα νερού με λίγη σόδα είναι αυτονόητο. Η επιλογή φρούτων από οργανικές καλλιέργειες συνιστάται. Μήπως, όμως, θα μπορούσαμε να καλλιεργήσουμε τις δικές μας φράουλες, σε μια γλάστρα ή στον κήπο μας, απολαμβάνοντας ταυτόχρονα και τα οφέλη της κηπουρικής; Πόσο δύσκολο να είναι;
Πώς θα καλλιεργήσουμε φράουλες στο σπίτι
«Και βέβαια μπορούμε να καλλιεργήσουμε φράουλες στο σπίτι, για να απολαμβάνουμε ένα όμορφο φυτό, αλλά και ένα νόστιμο φρούτο», λέει στο OW ο Αλέξανδρος Μακρυγιάννης, Γεωπόνος MBA, MSc, BSc και ιδιοκτήτης της Agreenaction. Ο ίδιος μάλιστα δίνει οδηγίες για να έχουμε τη μέγιστη καρποφορία:
– Πότε φυτεύουμε τις φράουλες;
«Μπορούμε να φυτεύσουμε το φθινόπωρο, όμως η καλύτερη εποχή είναι η άνοιξη (Μάρτιος). Βέβαια, στην Ελλάδα, και κυρίως στη νότια, δεν υπάρχει μεγάλος περιορισμός λόγω του κλίματος, ειδικά όταν η καλλιέργεια γίνει σε μπαλκόνι που τα φυτά είναι προστατευμένα από καιρικές συνθήκες», λέει ο κ. Μακρυγιάννης.
– Πώς τις φυτεύουμε;
Οι φράουλες μπορούν να φυτευτούν είτε με σπόρο είτε από γλαστράκι. Στην πρώτη περίπτωση θα χρειαστεί να περιμένουμε τουλάχιστον ένα δίμηνο μέχρι να τις δούμε να ανθίζουν.
Ο γεωπόνος εξηγεί ότι αν πρόκειται να τις τοποθετήσουμε σε ζαρντινιέρα, φροντίζουμε να υπάρχει μια απόσταση 15 εκατοστών μεταξύ τους. Ωστόσο και ένα μόνο γλαστράκι να φυτεύσουμε, ο πολλαπλασιασμός τους είναι εύκολος, χρησιμοποιώντας στόλωνες της αρχικής φραουλιάς. Στόλωνες ονομάζονται οι λεπτοί μακριοί βλαστοί που έχει η φράουλα, οι οποίοι, όταν ακουμπούν στο έδαφος, δημιουργούν ρίζες. Από κάθε γλάστρα μπορούν να προκύψουν, μέσω του πολλαπλασιασμού, 2-3 φυτά.
– Πόσο φως θέλουν;
«Η φράουλα είναι φυτό που θέλει ήλιο, αλλά όχι δυνατούς αέρηδες. Στις μεγάλες ζέστες του καλοκαιριού, καλό θα ήταν να τη μεταφέρουμε σε λίγο πιο σκιερά σημεία», λέει ο κ. Μακρυγιάννης.
– Και από πότισμα και «τροφή»;
Ο ίδιος συνιστά την άνοιξη οι φράουλες να ποτίζονται δύο φορές την εβδομάδα. Το καλοκαίρι και τον Σεπτέμβριο μπορούμε να αυξήσουμε το πότισμα, μέρα παρά μέρα, με λίγο νερό. Τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο να ποτίζουμε όπως την άνοιξη και των χειμώνα από καθόλου πότισμα έως 1 φορά την εβδομάδα.
«Για ακόμα καλύτερη παραγωγή, μπορούμε να προσθέτουμε στη γλάστρα μας λίγο βιολογικό λίπασμα ανά 10-15 μέρες», συμπληρώνει.
– Πώς θα προστατεύσουμε τις φραουλιές από εχθρούς;
«Η φράουλα είναι ένα ευαίσθητο φυτό σε εντομολογικούς και μυκητολογικούς εχθρούς. Για να την προστατεύσουμε καλό είναι να της ρίξουμε προληπτικά λίγο χαλκό και θειάφι μετά τη φύτευση», λέει ο ειδικός, εξηγώντας ότι για τις ακριβείς ποσότητες καθώς και για το χώμα ή το βιολογικό λίπασμα που θα χρησιμοποιήσουμε θα ενημερωθούμε από το φυτώριο όπου θα αγοράσουμε τα φυτά μας.
– Τι παραγωγή μας δίνουν οι φράουλες;
«Κάθε φυτό (αν λιπανθεί και ποτιστεί σωστά) δίνει περίπου 200 γρ, φράουλες», λέει ο κ. Μακρυγιάννης. «Αν φυτεύσουμε την άνοιξη, θα πάρουμε καρπό 1,5 με 2 μήνες μετά. Από Ιούνιο, βέβαια, μειώνεται η παραγωγή, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν μπορεί να μας δίνει κάποιους λίγους καρπούς και τον χειμώνα, ανάλογα με την περιοχή όπου βρισκόμαστε».