Εικονογράφηση: Χριστίνα Αβδίκου

ΜΑΘΕ ΠΩΣ Ο ΑΥΝΑΝΙΣΜΟΣ ΕΥΝΟΗΣΕ ΤΗΝ ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΩΝ ΕΙΔΩΝ

Μπορεί να ήρθε κάποια στιγμή που ο αυνανισμός θεωρήθηκε ταμπού, όπως επιστήμονες εστιάζουν στο πώς και πόσο βοήθησε στην εξελικτική πορεία πρωτευόντων θηλαστικών.

Θα συμφωνείς πως ο αυνανισμός είναι ένα θέμα που θα το έλεγες και ταμπού, παρόλο που υπάρχει και σχετική Παγκόσμια Ημέρα. Είναι πάντως μια πρακτική που υπάρχει εδώ και 40.000.000 χρόνια, όπως αποκαλύπτει πρόσφατη έρευνα. Και βοήθησε στην εξέλιξη και την ευημερία όλων των πρωτευόντων ειδών.

Ντρέπεσαι να κάνεις κάτι που βοήθησε την εξελικτική μας πορεία; Γιατί να ντρέπεσαι που αυτοϊκανοποιείσαι;

Πριν φτάσουμε στα ευρήματα της πρόσφατης μελέτης, είναι χρήσιμο να αναφερθούν κάποια στοιχεία για τον αυνανισμό βάσει εργασιών που προηγήθηκαν:

  • Απελευθερώνει πέντε ορμόνες: ντοπαμίνη (γνωστή ως ορμόνη της ευτυχίας), ενδορφίνη (φυσικό παυσίπονο του οργανισμού), ωκυτοκίνη (ορμόνη της αγάπης), τεστοστερόνη (ενισχύει την καλή εγκεφαλική λειτουργία και την καλή σεξουαλική υγεία, μαζί με την αντοχή και τη δύναμη) και προλακτίνη (βελτιώνει τη διάθεση και ενισχύει το ανοσοποιητικό).
  • Βελτιώνει τη συγκέντρωση και τη χαλάρωση.
  • Τονώνει την αυτοεκτίμηση.

Ωστόσο, για κοινωνικούς και θρησκευτικούς λόγους έχει “στιγματιστεί” στο βαθμό που ακόμα και η σκέψη της αυτοϊκανοποίησης μπορεί να προκαλεί φόβο και ενοχές.

Οι διαπιστώσεις ερευνητών του University College London αποκαλύπτουν πως «πρόκειται για μια τόσο κοινή συμπεριφορά σε όλο το ζωικό βασίλειο, που δεν μπορούμε να καταλάβουμε γιατί κανείς δεν την ερεύνησε επαρκώς ποτέ. Τα άτομα που πιστεύουν ότι ο αυνανισμός είναι λάθος ή κάτι το αφύσικο, μπορούν πια να δουν πως πρόκειται για μια απολύτως φυσική συμπεριφορά. Είναι μέρος του υγιούς ρεπερτορίου μας σεξουαλικών συμπεριφορών».

Η προϊστορία του αυνανισμού

Η εξελικτική βιολόγος Dr. Matilda Brindle και οι συνεργάτες της αποφάσισαν να εξετάσουν την προέλευση του αυνανισμού σε σχέση με την εξέλιξη του είδους μας. Όπως εξήγησε η Dr. Brindle, η πρακτική δεν είχε ποτέ την ακαδημαϊκή προσοχή που της άξιζε «επειδή θεωρήθηκε είτε παθολογική, είτε υποπροϊόν σεξουαλικής διέγερσης». Για αυτό οι προηγούμενες σχετικές δουλειές ήταν πολύ κατακερματισμένες, ώστε να γίνει κατανοητό το πώς εξελίχτηκε η δραστηριότητα.

Στη δημοσίευση που έγινε στο Proceedings of the Royal Society B, η οποία βασίστηκε στη μεγαλύτερη συγκέντρωση δεδομένων που έχουν μελετηθεί ποτέ για την πρακτική αυτή, αναφέρεται ότι η δραστηριότητα υπάρχει εδώ και 40.000.000 χρόνια.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν πως –πέραν της σειράς των οφελών που έχει– βοήθησε όλα τα πρωτεύοντα όντα (βλ. τάξη ανώτερων θηλαστικών) να επιβιώσουν και να ευδοκιμήσουν.

αυνανισμός
Εικονογράφηση: Χριστίνα Αβδίκου

Η Dr. Brindle εξήγησε πως «ο αυνανισμός είναι κοινός σε όλο το ζωικό βασίλειο. Υπήρξε ωστόσο, ιδιαίτερα διαδεδομένος μεταξύ των πρωτευόντων, συμπεριλαμβανομένων των ανθρώπων. Πιθανότατα υπήρχε στον κοινό πρόγονο όλων των μαϊμούδων και των πιθήκων. […] Δεν ήταν ότι κάποια είδη ξύπνησαν μια μέρα και άρχισαν να το κάνουν. Πρόκειται για αρχαίο, εξελιγμένο χαρακτηριστικό, κοινό σε πρωτεύοντα θηλαστικά όλων των φύλων και των ηλικιών».

Ενώ βιολογικές μελέτες έχουν αγνοήσει γενικά τα θηλυκά, αναλύσεις των επιστημόνων υποστήριξαν την ιδέα ότι ο αρσενικός αυνανισμός ενίσχυε τις πιθανότητες γονιμοποίησης της συντρόφου.

«Για παράδειγμα, ένα αρσενικό χαμηλής βαθμίδας μπορούσε να αυνανίζεται αρκετά, ώστε να αυξήσει τη διέγερσή του πριν από το σεξ. Πράγμα που σήμαινε πως μπορούσε να γονιμοποιήσει τη σύντροφό του πιο γρήγορα, πριν αρπάξει την ευκαιρία ένας πιο εύσωμος ανταγωνιστής. Από ό,τι φαίνεται, ο αυνανισμός μπορούσε επίσης να βοηθήσει τα αρσενικά να αποβάλλουν το παλιό σπέρμα, αφήνοντας το πιο φρέσκο και πιο ανταγωνιστικό για το σεξ».

Οι ερευνητές διαπίστωσαν και ότι ο αυνανισμός στα πρωτεύοντα αρσενικά αυξανόταν ανάλογα με τα επίπεδα των σεξουαλικά μεταδιδόμενων λοιμώξεων. Μια εξήγηση θα μπορούσε να είναι ότι «ο αυνανισμός μετά το σεξ βοηθά στο ξέπλυμα του γεννητικού συστήματος, μειώνοντας τον κίνδυνο μόλυνσης».

Η Dr. Brindle τόνισε ότι χρειάζονται περισσότερα δεδομένα για να εντοπιστούν οι εξελικτικοί μηχανισμοί για τον αυνανισμό στις γυναίκες. «Μια ιδέα είναι ότι ο αυνανισμός πριν από το σεξ έδινε στα θηλυκά πρωτεύοντα την πολυτέλεια να αποφασίσουν ποια αρσενικά θα τις αφήσουν έγκυες, κάνοντας τον κόλπο τους λιγότερο όξινο και άρα πιο φιλόξενο για το σπέρμα του επιλεγμένου συντρόφου».

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.