iStock

ΕΠΙΛΟΧΕΙΟΣ ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ ΣΤΟΥΣ ΑΝΔΡΕΣ: ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΕ ΤΑ ΣΗΜΑΔΙΑ

Η επιλόχειος κατάθλιψη δεν αφορά μόνο τις γυναίκες που γίνονται μητέρες, αλλά και τους άνδρες. Ένας ειδικός εξηγεί όσα χρειάζεται να γνωρίζει ένας πατέρας.

Πολλοί πιστεύουν ότι οι Περιγεννητικές Ψυχικές Διαταραχές είναι μια κατάσταση που επηρεάζει μόνο τις γυναίκες. Στην πραγματικότητα, όμως, η επιλόχειος ή μεταγεννητική κατάθλιψη αφορά και τους άνδρες. Έρευνες εκτιμούν ότι επηρεάζει έως και 10% των πατέρων, ενώ μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία.

«Αν και η επιλόχειος κατάθλιψη είναι συχνή και καλά μελετημένη στις μητέρες, πολλοί είναι και οι πατέρες που εμφανίζουν συμπτώματα. Μάλιστα, η έρευνά μας αναδεικνύει μια σειρά θεμάτων στο ζήτημα αυτό, όπως η ανάγκη εκπαίδευσης των ανδρών, ο ρόλος των προσδοκιών γύρω από το ανδρικό φύλο, η καταπίεση των συναισθημάτων, η αίσθηση της παραμέλησης», αναφέρει δημοσίευση στο Journal of Family Issues με τίτλο «Forgotten Fathers: Postpartum Depression in Men» (Ξεχασμένοι Πατέρες: Επιλόχειος κατάθλιψη στους άνδρες).

«Παρά τη συχνότητα εμφάνισης της επιλόχειας κατάθλιψη στους άνδρες, δεν υπάρχουν ακόμα επαρκείς σχετικές πληροφορίες. Αυτό μπορεί να καταστήσει δύσκολη την αναγνώρισή της, καθώς και την αναζήτηση βοήθειας», υπογραμμίζει ο ψυχολόγος Andrew Mayers, από το Πανεπιστήμιο Bournemouth.

Πού οφείλεται η επιλόχειος κατάθλιψη

Όπως εξηγεί ο ειδικός, σε αντίθεση με όσα κυκλοφορούν εκεί έξω, η μεταγεννητική κατάθλιψη δεν οφείλεται μόνο στις ορμόνες. Για την ακρίβεια, οι ορμόνες παίζουν μικρό ρόλο. Η διαταραχή συνήθως οφείλεται σε συνδυασμό παραγόντων κινδύνου, ανάμεσά τους το ιστορικό κατάθλιψης, οι διαταραχές ύπνου μετά τη γέννηση του μωρού, η έλλειψη κοινωνικής υποστήριξης, η ύπαρξη οικονομικών προβλημάτων.

επιλόχειος κατάθλιψη στους άνδρες
iStock

Τα συνήθη συμπτώματα

Τα συμπτώματα της επιλόχειας κατάθλιψης είναι παρόμοια με τα συμπτώματα της κατάθλιψης. Μπορεί, επομένως, να περιλαμβάνουν απότομες και ακραίες εναλλαγές στη διάθεση, έλλειψη κινήτρων, προβλήματα ύπνου, αίσθημα ενοχής ή ανικανότητας, αδυναμία συγκέντρωσης, αλλαγές στην όρεξη ή το βάρος, κόπωση, αυτοκτονικό ιδεασμό, απώλεια ενδιαφέροντος για δραστηριότητες.

Η βασική διαφορά ανάμεσα στα δύο είναι ότι τα συμπτώματα στην πρώτη περίπτωση τείνουν να εμφανίζονται κατά τη μεταγεννητική περίοδο, συνήθως τον πρώτο χρόνο.

Πότε να ζητήσεις βοήθεια

Το να παλεύεις με την ψυχική σου υγεία λίγο μετά τη γέννηση του μωρού σου, δεν είναι παράξενο. Σκέψου απλώς ότι πρόκειται για μια τρομερά έντονη εμπειρία, που φέρνει… τούμπα σχεδόν κάθε πτυχή της ζωής σου: από το καθημερινό σου πρόγραμμα και τις ώρες που κοιμάσαι μέχρι τη σχέση με τη σύντροφό σου.

ΣΕ ΑΝΤΙΘΕΣΗ ΜΕ ΟΣΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΟΥΝ, Η ΕΠΙΛΟΧΕΙΟΣ ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ ΔΕΝ ΟΦΕΙΛΕΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΙΣ ΟΡΜΟΝΕΣ.

Αν, ωστόσο, τα συναισθήματα και οι σκέψεις παραμένουν για περισσότερες από μερικές εβδομάδες και διαπιστώνεις ότι δυσκολεύουν την επαφή με το μωρό σου, καλό είναι να απευθυνθείς σε έναν ειδικό.

Τι να έχεις κατά νου

«Η μεταγεννητική κατάθλιψη είναι απίθανο να υποχωρήσει από μόνη της. Κατ΄ αρχάς, δεν υπάρχει τίποτα κακό ή λάθος στο να χρειάζεσαι βοήθεια και να αναζητάς υποστήριξη από αγαπημένα πρόσωπα, φίλους, ειδικούς», τονίζει ο Mayers.

Όσο για το τι βήματα μπορεί να ακολουθήσεις; Για αρχή, αναγνώρισε πόσο δύσκολο είναι να μιλάς για τέτοια θέματα. Η παραδοχή αυτή μπορεί να σε βοηθήσει να αισθάνεσαι λιγότερο άβολα, όταν μοιράζεσαι τις εμπειρίες σου. Επίσης, όταν μιλάς σε κάποιον, είναι σημαντικό να λες πώς πραγματικά νιώθεις κι όχι αυτό που πιστεύεις ότι πρέπει να πεις. Αν αναζητάς ένα ασφαλές περιβάλλον για να μιλήσεις, μπορείς να απευθυνθείς και σε ομάδες υποστήριξης μπαμπάδων που υπάρχουν και στην Ελλάδα.

επιλόχειος κατάθλιψη στους άνδρες
iStock

«Είναι, επίσης, φυσιολογικό αν αισθάνεσαι θυμωμένος. Πολλοί νεαροί άνδρες νιώθουν θυμό, ανησυχούν ότι έχουν απογοητεύσει τα αγαπημένα τους πρόσωπα ή πιστεύουν ότι δεν θα ακουστούν. Για να αντιμετωπίσεις το συναίσθημα αυτό, χρειάζεται να δείξεις υπομονή», συνεχίζει.

Η ύπαρξη πλαισίου μπορεί να σε βοηθήσει να ανοιχτείς. Μπορεί, δηλαδή, να σου είναι ευκολότερο το να μιλήσεις σε έναν ειδικό ψυχικής υγείας. Από την άλλη, μπορεί να προτιμάς τους φίλους σου. «Ξεκίνα τη συζήτηση με κάτι απλό. Ρώτησέ τους πώς περνούν και στη συνέχεια μοιράσου τα δικά σου συναισθήματα και εμπειρίες. Αν οι φίλοι σου είναι και γονείς, μπορείς να ρωτήσεις μήπως κάποιος είχε βιώσει παρόμοιες καταστάσεις».

Σε κάθε περίπτωση, η επιλόχειος κατάθλιψη στους άνδρες είναι μια πραγματικότητα που δεν πρέπει να αγνοούμε.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.