5 ΣΗΜΑΔΙΑ ΠΟΥ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΠΩΣ Ο/Η ΣΥΝΤΡΟΦΟΣ ΣΟΥ ΕΧΕΙ ΠΑΡΑΙΤΗΘΕΙ ΑΠΟ ΤΗ ΣΧΕΣΗ ΣΑΣ
Το τέλος μιας σχέσης σηματοδοτείται από τον χωρισμό, σωστά; Όχι ακριβώς! Υπάρχουν σημάδια που δείχνουν ότι το «quiet dumping» μπορεί ουσιαστικά να έχει προηγηθεί.
Οι σχέσεις μεταξύ ανθρώπων είναι ένας ζωντανός οργανισμός. Έχουν τα πάνω τους, τα κάτω τους, τις ιδιαίτερες στιγμές, αυτές που χαρακτηρίζονται από προκλήσεις και, τελικά, όταν τις «αφήνουμε» και δεν επενδύουμε τον χρόνο και το ενδιαφέρον που χρειάζονται, μας «αφήνουν».
Το πώς εκδηλώνεται αυτό το τέλος διαφέρει, από τη στιγμή που δεν έχουμε όλοι τον ίδιο αυτοσεβασμό ή την ίδια εκτίμηση για τον εαυτό μας και τις ανάγκες του. Μετά μπαίνουν στη μέση και παράγοντες όπως η συνήθεια, το άγνωστο μέλλον και οι τύψεις, και όλα γίνονται πιο δύσκολα.
Εντούτοις, σύμφωνα με άρθρο που έγραψε ψυχολόγος στο Forbes, όλοι δείχνουμε τι υπάρχει στην καρδιά και το μυαλό μας, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο. Ακόμα και αν πρόκειται για πάρα πολύ διακριτικά σημάδια. Το φαινόμενο είναι γνωστό ως «quiet dumping» (που το λες και «quiet quitting στη σχέση»).
Πώς θα αναγνωρίσεις το quiet dumping
Ο ψυχολόγος Mark Travers, επικεφαλής της εταιρείας Awake Therapy που παρέχει ψυχοθεραπεία, συμβουλευτική και coaching μέσω video και τηλεφώνου, θέλησε να δώσει μια χείρα βοηθείας για την αναγνώριση των σημαδιών της «αθόρυβης εγκατάλειψης».
«Το βασικό είναι ότι δεν αντλούμε καμία χαρά από τη συνύπαρξη», γράφει. «Απλά τη συνεχίζουμε, για χάρη του άλλου ατόμου».
Πάμε να δούμε τους 5 πιο συνηθισμένους τρόπους με τους οποίους εκφράζεται το quiet dumping.
- Μειωμένη συναισθηματική διαθεσιμότητα: Έχει τη μορφή μειωμένης ανταπόκρισης του ενός συντρόφου στις συναισθηματικές ανάγκες και τα cue (σήματα) που στέλνει ο άλλος. Η συνέπεια είναι ο «αποστολέας» να αισθανθεί αναστατωμένος, σε σύγχυση, ότι δεν εισακούγεται και δεν υπάρχει σύνδεση.
- Αποχή από την επίλυση συγκρούσεων: Η απόσυρση από αντιπαραθέσεις ή η αποφυγή της συμμετοχής σε δύσκολες μεν, αλλά ουσιαστικές συζητήσεις συμβάλλει στην αύξηση του χάσματος μεταξύ των συντρόφων.
- Μειωμένη οικειότητα και στοργή: Η μείωση των εκδηλώσεων στοργής, των οικείων στιγμών και των κοινών εμπειριών οδηγεί σε αίσθηση συναισθηματικής και σωματικής απόστασης μεταξύ των συντρόφων.
- Έλλειψη προσπάθειας για συντήρηση της σχέσης: Η μειωμένη προθυμία για επένδυση χρόνου, ενέργειας και μυαλού στην «καλλιέργεια» του δεσμού και της σύνδεσης μεταξύ των συντρόφων οδηγεί σε διάβρωση της σχέσης.
- Αυξημένη εστίαση σε εγωιστικές επιδιώξεις: Η ιεράρχηση των προσωπικών στόχων, των χόμπι και των ενδιαφερόντων πολύ συχνά συμβαδίζει με την αυξημένη απομόνωση και αποσύνδεση στη σχέση.
Τι μπορούμε να κάνουμε αν εντοπίσουμε τα σημάδια
Άπαξ και αναγνωρίσουμε κάποια από τα σημάδια (ή όλα μαζί), ουσιαστικά δεν είμαστε αντιμέτωποι με ένα δίλημμα –να σημάνουμε το τέλος ή να προσπαθήσουμε να βελτιώσουμε τη σχέση– αλλά έχουμε μία και μοναδική διέξοδο: την επικοινωνία.
Βλέπεις, μπορεί να ’χουμε κάνει εμείς τα «τικ» στα κουτάκια της «αθόρυβης εγκατάλειψης», αλλά αν δεν ρωτήσουμε/μιλήσουμε σχετικά τον/τη σύντροφο μας, δεν μπορούμε να είμαστε βέβαιοι πως έχουμε και δίκιο.
Η αποτελεσματική επικοινωνία είναι ένα από τα πιο δύσκολα πράγματα που υπάρχουν σε μια σχέση, ωστόσο είναι ο θεμέλιος λίθος των υγιών σχέσεων, σύμφωνα και με μελέτη που είχε δημοσιευθεί το 2017. Στην εργασία αυτή, επισημαίνεται ότι «η ευθεία αντιπαράθεση μπορεί να είναι ευεργετική, όταν αφορά σοβαρά προβλήματα και προωθεί την αλλαγή. Η συνεργατική επικοινωνία, που έχει στοργή και επιβεβαίωση, ενδέχεται να είναι πιο ευεργετική σε λιγότερο σοβαρές καταστάσεις ή όταν φαινομενικά η αλλαγή είναι απίθανη».
Ο ψυχολόγος προσθέτει πως «επειδή το quiet dumping αφορά απόσυρση και όχι πλήρη σύγκρουση, σκεφτείτε να δημιουργήσετε έναν ασφαλή χώρο, όπου τόσο εσείς όσο και ο/η σύντροφός σας αισθάνεστε άνετα να εκφράσετε τις σκέψεις και τα συναισθήματά σας. Ενθαρρύνετε τον ανοιχτό διάλογο ακούγοντας ενεργά, δείχνοντας ενσυναίσθηση και επικυρώνοντας ο ένας τις εμπειρίες του άλλου. Μια ειλικρινής συζήτηση μπορεί να δημιουργήσει ένα θεμέλιο εμπιστοσύνης και να διευκολύνει την επίλυση υποκείμενων ζητημάτων».
Ένας άλλος τρόπος να αναθερμάνουμε τη σχέση μας είναι να ασχοληθούμε τις τελετουργίες της. Έρευνα που δημοσιεύτηκε το 2010 έδειξε ότι όλα τα ερωτικά ζευγάρια έχουν τελετουργίες και ότι αυτές τείνουν να αφορούν πέντε θέματα:
- καθημερινές ρουτίνες,
- ιδιοσυγκρασιακές συμπεριφορές,
- καθημερινή συζήτηση,
- οικειότητα,
- ώρα για το ζευγάρι.
«Σκεφτείτε αν διατηρείτε με τον σύντροφο σας τις τελετουργίες σας», λέει ο ειδικός. «Εάν δεν συμβαίνει πια αυτό, προσπαθήστε να τις εντάξετε και πάλι στη σχέση, για να “εξουδετερώσετε” τις επιπτώσεις του Quiet Dumping. Μπορεί να πρόκειται για κάτι απλό, όπως τακτικά ραντεβού, κοινά γεύματα ή κοινές δραστηριότητες που έχουν σημασία και για τους δυο».
Σε κάθε περίπτωση, προσθέτει, οι τελετουργίες παρέχουν την αίσθηση της δομής, της σταθερότητας και των κοινών εμπειριών που ενισχύουν τον δεσμό και δημιουργούν ευκαιρίες για επανασύνδεση.
Μια τρίτη πρόταση είναι η καλλιέργεια της ευγνωμοσύνης και της εκτίμησης. Σχετική εργασία επισήμανε τη σημασία αυτών των δύο στοιχείων στη διατήρηση σχέσεων μακροπρόθεσμα.
Οι άνθρωποι που νιώθουν πως τους εκτιμούν οι σύντροφοι τους αναφέρουν πως εκτιμούν κι εκείνοι το άλλο τους μισό περισσότερο. Το ίδιο ισχύει και για εκείνους που νιώθουν ότι το άλλο άτομο τους εκτιμά. «Αναφέρουν ότι ανταποκρίνονται περισσότερο στις ανάγκες των συντρόφων τους, είναι πιο αφοσιωμένοι και είναι πιο πιθανό να παραμείνουν στις σχέσεις τους με την πάροδο του χρόνου», σημείωσαν μεταξύ άλλων οι συγγραφείς της μελέτης.
Ο ψυχολόγος προσθέτει πως «το αίσθημα εκτίμησης από τον σύντροφό μας οδηγεί σε αμοιβαία εκτίμηση, αυξημένη ανταπόκριση και υψηλότερη δέσμευση στη σχέση. Είναι λοιπόν, χρήσιμο να αφιερώνετε κάθε μέρα χρόνο στο να αναλογιστείτε και να αναγνωρίσετε τις θετικές πτυχές του συντρόφου σας και της σχέσης σας. Εκφράστε λεκτικά την εκτίμηση και την ευγνωμοσύνη σας για τις προσπάθειές του, την καλοσύνη ή την υποστήριξή του».
Βρείτε εδώ τα audio articles που είναι διαθέσιμα αυτή τη στιγμή.
Για να ακούτε τα άρθρα του OW που είναι διαθέσιμα σε ηχητική μορφή, μπορείτε να μας ακολουθήσετε σε Spotify και σε Apple Podcasts.