ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΛΟΥΖΟΥΜΕ ΤΗ ΓΑΤΑ ΜΑΣ;
Οι γάτες δεν συμπαθούν το νερό και ξέρουν να «αυτοκαθαρίζονται» τέλεια. Αν όμως παραστεί πραγματική ανάγκη για ένα καλό μπάνιο, πρέπει να ξέρετε πώς να τις βουτήξετε στη σαπουνάδα.
Οι γάτες δεν αγαπούν το «δικό» μας πλύσιμο με νερό σαπούνι, γιατί έχουν το δικό τους οργανικό καθαριστικό: το σάλιο. Αν λοιπόν προσπαθήσεις να τις πλύνεις με τα συμβατικά μέσα, μάλλον θα αναγκαστείς να υποχωρήσεις και μάλιστα παρασημοφορημένος/η με γρατζουνιές. Εκτός κι αν προλάβεις να τη βρέξεις. Τότε το περήφανο αυτό μικρόσωμο αιλουροειδές θα μαζευτεί ταπεινωμένο, δίνοντας το νόημα στην παροιμιώδης φράση: «Σαν βρεγμένη γάτα».
Το μπάνιο είναι απευκταία φροντίδα για τη γάτα, όχι επειδή δεν της αρέσει να την πιλατεύουν. Το αντίθετο μάλιστα. Αγαπάει τα χάδια και το μασάζ αλλά στη «στεγνή» τους μορφή και όχι με αφρόλουτρα και αρώματα, καθώς δεν της αρέσει καθόλου να βρέχεται. Ο γάτος μου γκρινιάζει πριν καν πέσουν οι πρώτες σταγόνες στη βεράντα, μόλις τα σύννεφα γίνουν απειλητικά και ο αέρας μυρίσει βροχή. Τότε ψάχνει τρόπο να μπει μέσα για να μην βραχεί το πολύτιμο τρίχωμά του, αυτό που ομολογουμένως τον κάνει ξεχωριστό στη γειτονιά. Ίσως είναι και η αίσθηση του κρύου. Ξέρετε τα γατιά προτιμούν τη ζέστη, ίσως επειδή οι πρόγονοί τους ήρθαν από τα θερμά κλίματα της Αφρικής.
Μήπως ο Felix σας αγαπάει το μπάνιο γιατί είναι «γατόσκυλο»;
«Μία στις εκατό γάτες θα καθίσει υπομονετικά να την πλύνουν, είτε επειδή συνήθισε από πολύ μικρή το μπάνιο, είτε επειδή έχει συμπεριφορά… σκύλου. Υπάρχουν γάτες που φέρονται πραγματικά σαν σκυλιά: Έρχονται όταν τις φωνάζουν, υπακούν σε διάφορα παραγγέλματα και κοιτάζουν τον ιδιοκτήτη τους στα μάτια», μας λέει ο κτηνίατρος Λουκάς Καμαριανός.
Πράγματι, οι περισσότεροι φίλοι με γάτες, πλην ενός, δεν έχουν μπει ποτέ στον κόπο να τις πλύνουν. Όχι μόνο επειδή οι γάτες όλη την ημέρα «πλένονται» περνώντας με τη γλώσσα τους όλα τα σημεία του σώματος, αλλά επειδή οι ιδιοκτήτες τους φοβούνται την εκδίκηση των πανέξυπνων αυτών τετράποδων. (Δεν το έχουν σε τίποτα να λερώσουν για παράδειγμα επάνω στο φρεσκοστρωμένο σου κρεβάτι επειδή σου κρατάνε κακία για κάτι).
Πώς να κάνω μπάνιο τη γάτα μου
Μερικές φορές το μπάνιο δεν αποφεύγεται. Ειδικά όταν η γάτα ζει εκτός σπιτιού και, ως σαρκοφάγο θηλαστικό, κυνηγάει ποντίκια και σαύρες, ή χώνεται γενικά στα χώματα και τα ψηλά χόρτα, μία στις τόσες χρειάζεται «μπουγάδα». Και τότε τι κάνουμε;
- Δεν χρησιμοποιούμε ντους, αλλά μία μεγάλη λεκάνη –ιδανικά μία πλαστική μπανιέρα για μωρά– στην οποία προσθέτουμε νερό τόσο, ώστε να μην βυθίζεται το σώμα της σε αυτό (περίπου πέντε εκατοστά).
- Δεν βάζουμε σαπούνι κατευθείαν στο τρίχωμα της γάτας, αλλά προσθέτουμε λίγη ποσότητα από σαπούνι ειδικό για pets στο χλιαρό νερό.
- Σαπουνίζουμε το ζώο με απαλές κινήσεις.
- Ξεπλένουμε τη γάτα αλλάζοντας δύο-τρεις φορές τη λεκάνη, κάθε φορά καθαρό χλιαρό νερό χωρίς σαπούνι.
- Δεν στεγνώνουμε ποτέ με σεσουάρ, γιατί την τρομάζει και την εκνευρίζει. Χρησιμοποιούμε μία απορροφητική πετσέτα για να τη σκουπίσουμε. Το τρίχωμά της θα στεγνώσει φυσικά σε θερμοκρασία περιβάλλοντος σπιτιού και όχι έξω, ειδικά αν είναι χειμώνας.
Και το κυριότερο: Κλείνουμε την πόρτα του υπνοδωματίου μας, γιατί είναι βέβαιο ότι θα βρει έναν τρόπο να μας εκδικηθεί για την ψυχρολουσία.
Ευχαριστούμε για τη συνεργασία τον κτηνίατρο κ. Λουκά Καμαριανό.