Καρολίνα Δωρίτη

HANGOVER NOODLES: ΤΟ ΑΠΟΛΥΤΟ COMFORT FOOD, ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΞΕΝΥΧΤΙ

Ξυπνάς μετά από ξενύχτι με hangover και θέλεις να φας κάτι νόστιμο για να έρθεις στα ίσα σου; Ή θέλεις απλώς ένα εύκολο comfort food, ό,τι ώρα και να ’ναι; Όποια κι αν είναι η ερώτηση, τα hangover noodles είναι η απάντηση!

Τα hangover noodles είναι μια εύκολη συνταγή που σε γεμίζει από όλες τις απόψεις. Νόστιμη, χορταστική και comforting που λέμε! Σε επαναφέρει απολαυστικά μετά από μια έντονη νύχτα, αλλά μπορεί και να κλείσει απολαυστικά μια δύσκολη μέρα.

Αυτά τα ασιατικά στην ουσία noodles φτιάχνονται εύκολα και γρήγορα, με λαχανικά και ένα απολαυστικό αβγό που το τηγανίζουμε σε σησαμέλαιο για να πάρει ωραίο ασιατικό άρωμα.

Βάζουμε μανιτάρια πλευρώτους (ή και ό,τι μανιτάρια έχουμε), καρότο, λάχανο, πιπεριά κίτρινη, κρεμμυδάκι, φρέσκο, σκόρδο και τζίντζερ. Προσθέτουμε το γλυκό στοιχείο με σιρόπι αγαύης, ενώ η σάλτσα σόγιας που χρησιμοποιούμε προτιμώ πάντα να είναι βιολογική και με μειωμένο αλάτι.

noodles
Καρολίνα Δωρίτη

Βάζουμε σησαμέλαιο και στα noodles αλλά και στο αβγό που τηγανίζουμε. Θέλουμε το σησαμέλαιο που είναι toasted, δηλαδή καβουρδισμένο, το οποίο βρίσκουμε στα σούπερ μάρκετ εκεί που είναι τα ασιατικά είδη.

Προσθέτουμε και λίγο ξύδι ρυζιού, που γλυκίζει ελαφρώς, αλλά αν δεν έχουμε μπορούμε να βάλουμε λίγο μηλόξιδο ή ένα απαλό λευκό ξύδι.

Μπορούμε εύκολα να τροποποιήσουμε τη συνταγή ανάλογα με υλικά που έχουμε ήδη στο σπίτι. Μπορούμε δηλαδή να παίξουμε με τα λαχανικά όπως επίσης και με τα είδη noodles.

Συνταγή για hangover noodles

  • Βαθμός δυσκολίας: Εύκολη
  • Χρόνος προετοιμασίας: 30 λεπτά
  • Vegetarian

hangover noodles
Καρολίνα Δωρίτη

Υλικά για 4 μερίδες

  • 250 γρ. egg noodles (μπορεί να γίνει και με άλλα noodles)
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 3-4 μανιτάρια πλευρώτους μεγάλα, κομμένα σε λεπτές λωρίδες
  • 3 καρότα, τριμμένα
  • 1 κούπα λεπτοκομμένο λάχανο
  • 1 κίτρινη πιπεριά, κομμένη σε λεπτά μπαστουνάκια
  • 4 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο
  • 1 κ.γ. τζίντζερ φρέσκο, τριμμένο
  • 4-5 κρεμμυδάκια φρέσκα, ψιλοκομμένα (και το πράσινο τμήμα τους)
  • 1 κ.σ. ξύδι ρυζιού
  • 2 κ.σ. σιρόπι αγαύης
  • 2 κ.σ. σησαμέλαιο (toasted)
  • 70 ml σάλτσα σόγιας (με μειωμένο αλάτι)
  • 4 αβγά
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • άσπρο σουσάμι καβουρδισμένο
  • μαύρο σουσάμι

υλικά
Καρολίνα Δωρίτη

Εκτέλεση

Βράζουμε τα noodles σύμφωνα με τις οδηγίες του πακέτου.

noodles
Καρολίνα Δωρίτη

Προσέχουμε να μην τα παραβράσουμε, γιατί θα τα ξαναβάλουμε στη φωτιά, οπότε θέλουμε να είναι al dente. Φυλάμε λίγο από το νερό στο οποίο έβρασαν.

Σε ένα μπολάκι ανακατεύουμε τη σάλτσα σόγιας με το ξύδι ρυζιού, το σιρόπι αγαύης και το σησαμέλαιο. Αφήνουμε το μείγμα στην άκρη.

Τοποθετούμε ένα γουόκ ή ένα βαθύ τηγάνι σε δυνατή φωτιά. Μόλις ζεσταθεί, προσθέτουμε το ελαιόλαδο και τα μανιτάρια. Σοτάρουμε ανακατεύοντας για 2-3 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν.

Προσθέτουμε πρώτα το λάχανο, ανακατεύουμε ένα λεπτό να μαραθεί λίγο, και έπειτα τα καρότα και τις πιπεριές, το σκόρδο, το τζίντζερ και τα φρέσκα κρεμμυδάκια. Ανακατεύουμε για περίπου δύο λεπτά με σχετικά γρήγορες κινήσεις, για να μην αρπάξουν. Μόλις όλα έχουν σχετικά μαραθεί, προσθέτουμε το μείγμα με τη σάλτσα σόγιας που ετοιμάσαμε νωρίτερα. Ανακατεύουμε με γρήγορες κινήσεις για 1 λεπτό.

Προσθέτουμε μέσα στο τηγάνι τα noodles που βράσαμε, μαζί με 2-3 κ.σ. από το νερό που φυλάξαμε. Ανακατεύουμε με γρήγορες κινήσεις μέχρι να διανεμηθεί παντού η σάλτσα. Αν είναι στεγνά, προσθέτουμε λίγο ακόμα νερό από τα βρασμένα noodles.

Καρολίνα Δωρίτη

Αποσύρουμε από τη φωτιά και σε ένα άλλο τηγάνι προσθέτουμε το υπόλοιπο σησαμέλαιo και τηγανίζουμε τα αβγά. Προσθέτουμε στα αβγά αλάτι και πιπέρι κατά βούληση. Σερβίρουμε τα noodles σε πιάτα και βάζουμε από ένα αβγό πάνω σε κάθε μερίδα. Πασπαλίζουμε άσπρο και μαύρο σουσάμι και απολαμβάνουμε!