ΑΠΟΓΕΙΩΣΕ ΤΟΝ ΝΤΑΚΟ ΠΡΟΣΘΕΤΟΝΤΑΣ ΕΝΑ ΕΞΤΡΑ ΥΛΙΚΟ
Ο ντάκος θέλει σίγουρα ντομάτα και φέτα, αλλά αφήνει περιθώρια και για διάφορα άλλα υλικά που τον κάνουν ξεχωριστό, όπως το αβοκάντο.
Νομίζω ότι ο ντάκος είναι από τα καλύτερα πιάτα του καλοκαιριού. Είναι η απόλυτη ευκαιρία να απολαύσεις τις ζουμερές ντομάτες με την υπέροχη γεύση τους, σε μια σαλάτα που είναι πλήρες γεύμα, ελαφρύ, δροσιστικό αλλά χορταστικό ταυτόχρονα.
Οι παραλλαγές που μπορούμε να κάνουμε στον παραδοσιακό Κρητικό ντάκο είναι πολλές. Μπορούμε να παίξουμε με το τυρί που θα προσθέσουμε, να επιλέξουμε διαφορετικά παξιμάδια, π.χ. χαρουπιού, που δίνουν και μια ευχάριστη γλύκα, να δοκιμάσουμε διαφορετικούς συνδυασμούς λαχανικών κ.ά.
Ο ντάκος που κάνουμε εδώ είναι πλησιάζει περισσότερο σε σαλάτα, που μοιράζεται και πιο εύκολα – αν θέλεις να τον μοιραστείς! Γι’ αυτό το λόγο χρησιμοποιούμε μικρά ντακάκια, κρίθινα ολικής άλεσης για περισσότερες φυτικές ίνες!
Ένα από τα αγαπημένα υλικά που έχω πλέον επίσημα εντάξει στον ντάκο μου είναι το αβοκάντο, το οποίο είναι πλέον και αυτό Κρητικό προϊόν! Ταιριάζει υπέροχα με όλα τα υλικά.
Στον ντάκο προσθέτουμε επίσης αγγούρι, λίγα ντοματίνια, κρεμμύδι –που είναι το καλοκαίρι ωραία και γλυκά–, ρίγανη, κάπαρη και μαλακή φέτα, που είναι πιο κρεμώδης.
Επειδή τα παξιμάδια είναι μικρά, δεν τα βρέχω. Τα αφήνω να μαλακώσουν λίγο μέσα στο ζουμί της ντομάτας που τρίβουμε. Η τριμμένη ντομάτα που κλασικά βάζουμε στον ντάκο εδώ λειτουργεί και ως ντρέσινγκ, που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και σε άλλες καλοκαιρινές σαλάτες, αν μας αρέσει. Την προτείνω ειδικά σε βραστά βλήτα ή άλλα χόρτα και αμπελοφάσουλα.
Αν θέλουμε να κρατήσουμε τη συνταγή vegan, μπορούμε να βάλουμε ένα vegan υποκατάστατο φέτας ή να παραλείψουμε τελείως το τυρί.
Συνταγή για σαλάτα με ντάκο
- Βαθμός δυσκολίας: Εύκολη
- Χρόνος προετοιμασίας: 15 λεπτά
- Vegetarian
Υλικά για 2-4 μερίδες
- 10-12 μικρά ντακάκια κρίθινα
- 1 ντομάτα ώριμη μεγάλη, περίπου 300 γρ.
- 1 αγγουράκι μικρό, καθαρισμένο και κομμένο σε φετούλες ή καρέ
- 1 αβοκάντο, κομμένο σε κυβάκια
- ½ κρεμμύδι μικρό, κομμένο σε μικρά καρέ
- 1-2 κ.σ. κάπαρη (στραγγισμένη)
- 6-7 ντοματίνια, κομμένα στα τέσσερα
- 130 γρ. φέτα μαλακή, κομμένη σε μικρά ακανόνιστα κομμάτια
- 3 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 κ.γ. ξύδι
- 2 κ.σ. χοντροκομμένος μαϊντανός
- 1 κ.γ. ρίγανη ξερή
- αλάτι
Εκτέλεση
Σε ένα μπολ, τρίβουμε την ντομάτα στον τρίφτη φροντίζοντας να κρατήσουμε όλα τα ζουμιά.
Προσθέτουμε λίγο αλάτι, το ξύδι και το ελαιόλαδο και ανακατεύουμε καλά.
Τοποθετούμε τα ντακάκια μέσα σε ένα μεγάλο μπολ η σαλατιέρα. Περιχύνουμε τα ντακάκια με τα 2/3 της τριμμένης ντομάτας (το υπόλοιπο το φυλάμε για μετά). Πασπαλίζουμε από πάνω με 1/2 κ.γ. ρίγανη.
Το αφήνουμε να σταθεί έτσι για 5 λεπτά, ενώ ετοιμάζουμε τα υπόλοιπα υλικά μας.
Τοποθετούμε το αβοκάντο, το αγγούρι και τα ντοματίνια πάνω από τα παξιμάδια. Ανακατεύουμε το κρεμμύδι με τον μαϊντανό και τα προσθέτουμε στη σαλάτα. Προσθέτουμε την κάπαρη, τη φέτα και ανακατεύουμε.
Περιχύνουμε με την υπόλοιπη ντομάτα, ανακατεύουμε απαλά και προσθέτουμε τέλος την υπόλοιπη ρίγανη. Απολαμβάνουμε αμέσως.