ΤΕΛΙΚΑ ΠΑΧΑΙΝΟΥΝ ΤΑ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΑ ΦΡΟΥΤΑ;
Μπορεί να έχεις ακούσει ότι τα καλοκαιρινά φρούτα παχαίνουν και θέλουν προσοχή. Ισχύει ή μπορείς να καταναλώνεις ελεύθερα, χωρίς να αγωνιάς για το βάρος σου;
Όσο πλησιάζουμε προς την καρδιά του καλοκαιριού, αυξάνουμε σιγά σιγά την κατανάλωση φρούτων. Το καρπούζι, το πεπόνι, τα ροδάκινα, τα σύκα, τα κεράσια και τα βερίκοκα είναι μερικά από τα αγαπημένα φρούτα των περισσότερων. Μια συχνή απορία είναι αν σε ένα πρόγραμμα απώλειας βάρους μπορούμε να καταναλώσουμε όλα τα παραπάνω. Τελικά, παχαίνουν τα καλοκαιρινά φρούτα ή μπορούμε να τα καταναλώνουμε ελεύθερα;
Αρχικά, αυτό που πρέπει να διευκρινιστεί είναι ότι κανένα τρόφιμο δεν μας «παχαίνει» από μόνο του. Αυτό που καθορίζει αν κάποιος θα πάρει ή θα χάσει βάρος είναι το ενεργειακό ισοζύγιο. Δηλαδή, αν οι θερμίδες που «καίμε» είναι ίσες με αυτές που προσλαμβάνουμε, τότε θα παραμείνει το βάρος μας σταθερό.
Φυσικά, υπάρχουν και τρόφιμα ενεργειακά πυκνά, τα οποία μας δίνουν αρκετές θερμίδες χωρίς να προσφέρουν κορεσμό, π.χ. η σοκολάτα, τα chips, τα τηγανητά κτλ. Η υπερκατανάλωση αυτών των τροφίμων μπορεί να οδηγήσει σε ένα θετικό ενεργειακό ισοζύγιο και κατ’ επέκταση σε αύξηση του βάρους.
Ωστόσο, τα φρούτα δεν ανήκουν σε αυτή την κατηγορία! Αντιθέτως, όλα τα φρούτα έχουν χαμηλό θερμιδικό περιεχόμενο ενώ ταυτόχρονα είναι πλούσια σε φυτικές ίνες. Αυτό τα καθιστά ιδανικό σνακ για όσους θέλουν να βελτιώσουν τη διατροφή τους και να ελέγξουν το σωματικό τους βάρος.
Ποια είναι η θρεπτική αξία των καλοκαιρινών φρούτων
- Καρπούζι: Η περιεκτικότητα του σε κάλιο βοηθάει στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης. Ακόμα, είναι πλούσιο σε βιταμίνη C και A. Τα 100 γραμμάρια καρπούζι αποδίδουν μόλις 30 θερμίδες.
- Πεπόνι: Είναι πλούσιο σε βιταμίνη C, B6, φυλλικό οξύ και κάλιο. Ταυτόχρονα, η υψηλή περιεκτικότητα του σε νερό βοηθάει στην ενυδάτωσή μας τους καλοκαιρινούς μήνες. Τα 100 γραμμάρια περιέχουν μόνο 36 θερμίδες.
- Βερίκοκα: Έχουν ισχυρή αντιοξειδωτική δράση λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε βιταμίνη C, καροτενοείδη και λυκοπένιο. Ένα βερίκοκο έχει περίπου 17 θερμίδες.
- Κεράσια: Περιέχουν αντιοξειδωτικά, τα οποία βελτιώνουν την καρδιαγγειακή υγεία, φυτοστερόλες, οι οποίες βοηθούν στη βελτίωση των τιμών της χοληστερίνης, και φυτικές ίνες. Ακόμα, είναι καλή πηγή βιταμίνης C. Τα 100 γραμμάρια περιέχουν 50 θερμίδες.
- Ροδάκινα: Αποτελούν εξαιρετική πηγή αντιοξειδωτικών και φυτικών ινών. Ένα μεσαίο ροδάκινο έχει περίπου 60 θερμίδες.
- Σύκα: Έχουν ισχυρή αντιοξειδωτική δράση η οποία οφείλεται στις πολυφαινόλες που περιέχουν. Βοηθούν στην πρόληψη της δυσκοιλιότητας λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε φυτικές ίνες. Επιπλέον, βοηθούν στον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης και στην μείωση της χοληστερίνης. Ένα σύκο έχει 47 θερμίδες.
Με βάση τα παραπάνω, αντιλαμβανόμαστε ότι τα καλοκαιρινά φρούτα πρέπει να υπάρχουν στη διατροφή μας. Είναι πλούσια σε βιταμίνες, αποτελούν καλή πηγή ενυδάτωσης και έχουν χαμηλό θερμιδικό περιεχόμενο. Ωστόσο, αυτό που πολύ συχνά συμβαίνει είναι ότι καταναλώνουμε μεγαλύτερη ποσότητα σε σχέση με τα χειμερινά φρούτα.
Πολλές φορές δεν γνωρίζουμε ποια είναι η μερίδα των καλοκαιρινών φρούτων. Καλό είναι να γνωρίζουμε ότι ένα ισοδύναμο φρούτου αντιστοιχεί σε ένα από τα παρακάτω:
- 1 φέτα καρπούζι,
- 1 φλιτζάνι πεπόνι,
- 4 μέτρια βερίκοκα,
- 12 μεγάλα κεράσια,
- 2 μέτρια σύκα.
Η Νίκη Παπασπύρου MSc είναι διαιτολόγος–διατροφολόγος.