ΕΥΕΡΕΘΙΣΤΟ ΕΝΤΕΡΟ: ΑΥΤΑ ΤΑ ΕΙΔΗ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗΣ ΘΑ ΣΕ ΩΦΕΛΗΣΟΥΝ
Είναι γνωστό ότι η άσκηση καταπραΰνει τα συμπτώματα του Συνδρόμου Ευερέθιστου Εντέρου. Ποια είδη γυμναστικής όμως ωφελούν και ποια μπορεί να έχουν το αντίθετο αποτέλεσμα;
Το Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου, που ταλαιπωρεί πολύ κόσμο, χρειάζεται μια συντηρητική αντιμετώπιση και μια ολιστική προσέγγιση. Καθώς οι αιτίες του είναι άγνωστες, οι ειδικοί επισημαίνουν την ανάγκη για διαχείριση του στρες, σωστή διατροφή και γυμναστική, αλλά και για προσεκτική κατανάλωση αλκοόλ.
Πράγματι, η άσκηση έχει αποδεδειγμένα οφέλη στη διαχείριση του συνδρόμου, δεν είναι όμως όλες οι ασκήσεις κατάλληλες. Μπορεί να σου ακούγεται παράξενο, αλλά το τρέξιμο δεν είναι καθόλου ευεργετικό για το έντερό σου, ενώ το κολύμπι και το περπάτημα είναι.
Τα καλύτερα είδη γυμναστικής για το ευερέθιστο έντερο
– Γιόγκα
Σύμφωνα με τις έρευνες, η γιόγκα μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση των συμπτωμάτων του ευερέθιστου εντέρου και της ποιότητας ζωής. Όταν κάνεις γιόγκα, εστιάζεις στην αναπνοή και στο ίδιο το σώμα σου. Αυτή η πρακτική σε βοηθάει να εξασκείς την ενσυνειδητότητα, η οποία αποτελεί σημαντικό εφόδιο για τη διαχείριση των συμπτωμάτων του ΣΕΕ.
Ορισμένες στάσεις γιόγκα μάλιστα, είναι πιο ευεργετικές από άλλες, οπότε καλό είναι να ξεκινήσεις με ένα πιο ήπιο πρόγραμμα. Βασική προϋπόθεση για να δεις τα οφέλη της γιόγκα είναι να είσαι ειλικρινής και ανοιχτός και να αναφέρεις στον δάσκαλό σου ποιες κινήσεις σου προκαλούν δυσφορία.
– Περπάτημα
Πολλοί άνθρωποι ξεχνούν ότι το περπάτημα θεωρείται στην πραγματικότητα άσκηση. Μάλιστα, το γρήγορο περπάτημα μπορεί να βελτιώσει τη διάθεσή σου, χωρίς να πυροδοτήσει τα συμπτώματα. Αν αναρωτιέσαι πώς μπορείς να εντάξεις το περπάτημα στην πολυάσχολη καθημερινότητά σου, μερικές ιδέες είναι:
- Κάνε ένα διάλειμμα μετά το γεύμα στη δουλειά και κάνε τον γύρο του οικοδομικού τετραγώνου.
- Κάνε μια βόλτα μετά το δείπνο, όταν ο καιρός είναι καλός.
- Τους κρύους μήνες, με τις αντίξοες καιρικές συνθήκες, επίλεξε τον διάδρομο.
- Πρόσθεσε μερικές ώρες πεζοπορίας το Σαββατοκύριακο. Θα διασκεδάσεις και θα χαλαρώσεις.
– Κολύμπι
Έχοντας συνδέσει το κολύμπι με τους καλοκαιρινούς μήνες, οι περισσότεροι έχουμε την τάση να ξεχνάμε πόσο καλή άσκηση είναι. Κατά την κολύμβηση, μύες και αρθρώσεις δεν καταπονούνται, παρά μόνο ευεργετούνται.
Το ίδιο συμβαίνει και με το γαστρεντερικό σύστημα. Το σημαντικότερο όμως είναι πως το κολύμπι δεν είναι μόνο καλοκαιρινή άσκηση. Το κολύμπι σε μια εσωτερική, θερμαινόμενη πισίνα μπορεί πραγματικά να είναι πολύ καταπραϋντικό για το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου.
– Ποδήλατο
Αν το περπάτημα σού φαίνεται βαρετό, το ποδήλατο είναι μια ωραία εναλλακτική που μπορεί να καταπρΰνει τα συμπτώματά σου, με την προϋπόθεση ότι δεν θα το παρακάνεις. Δεν χρειάζονται υπερβολές και εξανλτητικές ανηφόρες.
– Βάρη - Μυϊκή ενδυνάμωση
Αν έχεις συνδέσει τα βάρη με την έντονη άσκηση που μπορεί να σε κάνει να υπερβείς τα όριά σου, ξανασκέψου το. Η μυϊκή ενδυνάμωση έχει πάρα πολλά οφέλη για την υγεία, αλλά και για το ΣΕΕ, αρκεί να γίνεται με λιγοστά βάρη και σε χαμηλή ένταση.
Τα χειρότερα είδη γυμναστικής για το ευερέθιστο έντερο
– CrossFit
Θεωρείται μια έντονη προπόνηση και ενδέχεται μερικές ασκήσεις να πυροδοτήσουν τα συμπτώματα του ευερέθιστου εντέρου. Αν ωστόσο η προπόνηση αυτή σου αρέσει δεν είναι ανάγκη να τη σταματήσεις.Μίλησε με τον προπονητή σου και ζήτησέ του να αναδιαμορφώσει το πρόγραμμα στα μέτρα σου. Ίσως χρειαστεί να διακόψεις για κάποιο χρονικό διάστημα και να ξεκινήσεις πάλι με ηπιότερο ασκησιολόγιο.
– Τρέξιμο
Το τρέξιμο είναι μια έντονη άσκηση που προκαλεί κραδασμούς στην πύελο και μπορεί να πυροδοτήσει διάρροια, πόνο, ακόμη και φουσκώματα. Δεν είναι μάλιστα τυχαίο ότι μετά από ένα έντονο τρέξιμο νιώθουμε συχνά την ανάγκη να πάμε στην τουαλέτα.
Αν αγαπάς πολύ το τρέξιμο, φρόντισε να είναι ήπιας έντασης και να το εναλλάσσεις με περπάτημα. Ιδανικά όμως πρέπει να το αποφεύγεις, ειδικά σε περιόδους έξαρσης.
– Υψηλής έντασης διαλειμματική προπόνηση
Τα προγράμματα διαλειμματικής προπόνησης υψηλής έντασης περιλαμβάνουν διαστήματα μέγιστης προσπάθειας τα οποία μπορεί να προκαλέσουν πεπτικό στρες σε πολλούς ανθρώπους, ακόμη και σε εκείνους με φαινομενικά σιδερένιο στομάχι. Πόσο μάλλον σε άτομα με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου! Όπως και με το CrossFit και το τρέξιμο, είναι σημαντικό να ξεκινήσεις αργά και να δεις πώς ανέχεσαι την ένταση αντί να προχωρήσεις ολοταχώς σε ένα σκληροπυρηνικό πρόγραμμα.