ΑΚΜΗ ΣΤΑ ΑΝΔΡΙΚΑ ΟΠΙΣΘΙΑ; ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΑΛΛΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΕΤΑΙ ΕΥΚΟΛΑ
Ακούγεται παράξενο, αλλά τα σπυράκια στους γλουτούς είναι ένα συχνό πρόβλημα στους άντρες, το οποίο περνάει γρήγορα και μπορεί να προληφθεί.
Βρίσκεσαι, λοιπόν, αισίως σε μια… ιδιωτική στιγμή ηδονής, έχεις όρεξη και ορμή, αλλά υπάρχει κάτι που σε εμποδίζει να πετάξεις τα ρούχα σου και να το ευχαριστηθείς. Έχεις ακμή στα οπίσθιά σου! Πέρα όμως από την αμηχανία που σου προκαλεί την ώρα των περιπτύξεων, η ακμή στους γλουτούς μπορεί να σου δημιουργεί άβολη αίσθηση και στην καθημερινότητά σου.
Ήρθε η ώρα να μάθεις, λοιπόν, ότι η ακμή δεν είναι ένα πρόβλημα που εμφανίζεται μόνο στο πρόσωπο, αλλά και στα οπίσθια. Είναι μία φυσιολογική και αρκετά συχνή κατάσταση στους άντρες, συχνότερη απ’ ό,τι στις γυναίκες μιας και εκείνοι έχουν πιο πυκνές και χοντρές τρίχες στη συγκεκριμένη περιοχή. Φυσικά, θέλεις να μάθεις γιατί σου συνέβη αυτό το πράγμα και τι μπορείς να κάνεις για να το εξαφανίσεις αλλά και να το προλάβεις στο μέλλον.
Τι είναι ακριβώς αυτά τα σπυράκια στους γλουτούς σου
Μπορεί να τα αποκαλούμε «ακμή» για να συνεννοούμαστε, αλλά δεν είναι ακριβώς η ίδια κατάσταση με εκείνη στο πρόσωπο. Η πιο κοινή αιτία της εμφάνισής τους είναι η θυλακίτιδα, δηλαδή η φλεγμονή και ο ερεθισμός του θύλακα της τρίχας και του δέρματος γύρω απ’ αυτήν. Θυλακίτιδα μπορεί να πάθεις από καθημερινές συνήθειες (τριβή, στενά ρούχα), αλλά και από βακτηριακή ή μυκητιασική μόλυνση, ή από ακάρεα (τους μικροσκοπικούς οργανισμούς που ζουν στο στρώμα σου και δεν θέλεις να τους δεις σε μεγέθυνση).
Τα σπυράκια στους γλουτούς μπορεί να προέρχονται επίσης από θυλακική υπερκεράτωση. Πρόκειται για μία κατάσταση συχνότερη στις νεότερες ηλικίες και τον χειμώνα, κατά την οποία η κερατίνη, δηλαδή η πρωτεΐνη του δέρματος, αναπτύσσεται στο άνοιγμα των τριχοθυλακίων και το φράζει.
Άλλες πιθανές καταστάσεις που μπορεί να εκδηλώνονται ως «ακμή» στα οπίσθια είναι η αλλεργική δερματίτιδα, το έκζεμα, αλλά και κάποια σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, όπως ο έρπης ή η –σπανιότατη– ευλογιά των πιθήκων (εξετάσου άμεσα αν υποψιάζεσαι κάτι τέτοιο!).
Απ’ όλα αυτά καταλαβαίνεις ότι υπάρχουν πολλοί παράγοντες που ευνοούν την εμφάνιση «ακμής» στα οπίσθια. Όταν ασκείσαι έντονα και συχνά, και μάλιστα φορώντας στενά ρούχα που μπορεί να τονίζουν το γυμνασμένο σου κορμί και να διευκολύνουν την κίνηση αλλά κάνουν το δέρμα να ασφυκτιά, ιδρώνεις πολύ. Κι αυτό δεν είναι ό,τι καλύτερο.
Επίσης, η τριβή του δέρματος με ρούχα από συνθετικά υφάσματα, οι πολλές ώρες που περνάς καθιστός και η αποτρίχωση δημιουργούν ένα… εύφορο οικοσύστημα βακτηρίων, νεκρών κυττάρων και ρύπων για να εκδηλωθούν σπυράκια στους γλουτούς.
Πώς να αντιμετωπίσεις την ακμή στα οπίσθια
- Μη σπας τα σπυράκια! Θα κάνεις τα πράγματα χειρότερα και θα επιδεινώσεις τη μόλυνση και τον ερεθισμό.
- Για να σπάσουν τα σπυράκια (ή για να υποχωρήσουν αν δεν έχουν «μύτη») βάλε πάνω τους ζεστές κομπρέσες για 15 λεπτά, αρκετές φορές τη μέρα. Με αυτό τον τρόπο, θα ανακουφιστείς κι από τον ελαφρύ πόνο που μπορεί να σου προκαλούν.
- Άλλαξε το ντύσιμό σου! Διάλεξε ρούχα από καλής ποιότητας βαμβάκι και φόρεσε πιο φαρδιά παντελόνια, ώστε να επιτρέπεις στο δέρμα σου να αναπνέει και να εμποδίσεις την ανάπτυξη βακτηρίων. Το ίδιο ισχύει και για τα εσώρουχα: μήπως ήρθε η ώρα για ωραία βαμβακερά μποξεράκια;
- Φρόντισε την υγιεινή του δέρματός σου με συχνά ντους μέσα στη μέρα με ένα ήπιο αφρόλουτρο. Να θυμάσαι ότι αυτός είναι ο σημαντικότερος τρόπος πρόληψης της ακμής των γλουτών. Ειδικά μετά την άσκηση, μην αφήνεις να περνάει πολύς χρόνος με τον ιδρώτα πάνω σου μέχρι να πλυθείς – αν δεν είναι δυνατό, άλλαξε τουλάχιστον ρούχα.
- Απολέπισε και ενυδάτωσε την περιοχή των γλουτών με την ίδια φροντίδα που δείχνεις και στο πρόσωπό σου. Με το A.H.A. Botanical Body Soap της Mario Badescu, που περιέχει γλυκολικό οξύ και ένα αναζωογονητικό μείγμα ενζύμων φρούτων, τζίνσενγκ και φλαμουριού, θα κάνεις αποτελεσματική απολέπιση, αλλά και θα μυρίζεις τέλεια χάρη στο ευχάριστο άρωμα.
- Για ενυδάτωση θα χρειαστείς ένα προϊόν μη φαγεσωρογόνο και oil-free, όπως η κλασική Daily Moisturizing Lotion της CeraVe.
- Αν τα παραπάνω δεν λειτουργήσουν, τότε συμβουλεύσου δερματολόγο για να εξετάσει προσεκτικότερα γιατί επιμένει η ακμή.