iStock

ΤΕΧΝΗΤΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ: Ο ΕΦΙΑΛΤΗΣ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΠΙΟ ΚΟΝΤΑ ΑΠ’ ΟΣΟ ΝΟΜΙΖΕΙΣ

Η τεχνητή νοημοσύνη επελαύνει στην ανθρωπότητα και εγείρει ερωτήματα που μπορείς να δεις τόσο από αισιόδοξη όσο και από απαισιόδοξη σκοπιά.

Να την η Αυτής Μεγαλειότης των ημερών! Ποια κάλπη, φίλε μου; Για την Τεχνητή Νοημοσύνη λέω. Πανταχού παρούσα. Τρομώδης και απειλητική, έρχεται να σαρώσει την εικόνα της ανθρωπότητος όπως την ξέρουμε μέχρι τώρα.

Το λένε εκείνοι που την υπηρετούν. Φοβούνται και προειδοποιούν: «Είναι πιο έξυπνη από μας. Όσο εμείς από έναν βάτραχο», είπε ο Τζέφρι Χίντον, «νονός» της Τεχνητής Νοημοσύνης (εφεξής: AΙ), που παραιτήθηκε από την Google και σεργιανάει στις γειτονιές του κόσμου μιλώντας για την ανάγκη να γίνει κάτι, ώστε να αντιμετωπιστεί το «τέρας».

Το ίδιο φθέγγεται και ο Σαμ Άλτμαν, CEO της OpenAI που έφτιαξε το περίφημο ChatGPT. Σε μια αγωνιώδη επιστολή που συνυπέγραψε με στελέχη της Google, σημειώνεται ότι ο κίνδυνος από την επέλαση της AI είναι κάτι σαν πυρηνικός όλεθρος για την ανθρωπότητα.

«Αυτά τα πράγματα –συνεχίζει ο Χίντον– βοηθούν τις αυταρχικές κυβερνήσεις στην καταστροφή της αλήθειας ή στη χειραγώγηση ψηφοφόρων»… Ώπα, είπε μέσα μου. Σκέψου πώς θα ΄ναι οι εκλογές το 2033 ή το ’43.

Τότε «ακούστηκε» πάλι ο Άλτμαν λέγοντας ακριβώς το ίδιο: «Αυταρχικές κυβερνήσεις μπορεί να εκμεταλλευτούν την AI»… Φυσικά, δεν έλειψε και ο «απαραίτητος» Χαράρι, ο ιστορικός, που λέει περίπου τα ίδια. Τον προσπέρασα γιατί μου φαίνεται λίγο φιγουρατζής –Θέ μου, σχώρα με που λέω τέτοιες κουβέντες για έναν διαπρεπή– και έδωσα τον λόγο στον Sting.

«Δεν θα μπορείς πλέον να ξεχωρίσεις τι είναι αληθινό», είπε ο Βρετανός τραγουδιστής, σημειώνοντας ότι ήδη κυκλοφορούν πλαστά έργα των Eminem, Drake, Oasis κ.ά.

Τεχνητή νοημοσύνη και πλαστή πραγματικότητα

Πλαστή πραγματικότητα; Ασφαλώς. Να δυο γεγονότα από τον χώρο των μίντια (όπως τα κατέγραψε η Όλγα Μαύρου στο SLpress):

  • «Η Daily Mail “την πάτησε” με ρεπορτάζ για ανύπαρκτο Καναδό ηθοποιό που υποτίθεται ότι πέθανε στο χειρουργικό τραπέζι στη διάρκεια πλαστικής επέμβασης. Η εφημερίδα θεώρησε αυθεντικό το σχετικό δελτίο τύπου, γιατί οι φαρσέρ είχαν καταφέρει να μπουν στο λογισμικό μιας υπαρκτής εταιρείας δημοσίων σχέσεων και είχαν αναρτήσει εξαιρετικές “φωτογραφίες” που ήταν δημιουργήματα τεχνητής νοημοσύνης».
  • «Στα social media έγινε σάλος από δημοσίευμα που υποτίθεται ότι είχε αναρτήσει το Forbes, σύμφωνα με το οποίο ένας Κινέζος διευθύνων σύμβουλος αμερικανικής εταιρείας ήταν μέλος του κομμουνιστικού κόμματος Κίνας. Όμως το Forbes δεν είχε δημοσιεύσει ποτέ αυτό το “ρεπορτάζ».

τεχνητή νοημοσύνη
iStock

Αντίλογος

Κι όμως. Υπάρχουν επιστήμονες που θεωρούν ευλογία την AI. Ακούστε τι λέει ένας δικός μας, ο Ιωάννης Πήτας, καθηγητής πληροφορικής και Πρόεδρος της Διεθνούς Ακαδημίας Διδακτορικών Σπουδών στην Τεχνητή Νοημοσύνη:

«Για μένα η τεχνητή νοημοσύνη είναι ευλογία. Είναι ο τρόπος με τον οποίον θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε την πολυπλοκότητα του κόσμου. Ο ανθρώπινος εγκέφαλος δεν φτάνει να αντιμετωπίσουμε την καθημερινότητα έτσι όπως εξελίσσεται πια».

Κάπως ησύχασα, πρέπει να σας πω, και επανήλθε δειλά μέσα μου ένα δομικό μου στοιχείο: η αισιοδοξία ότι ο άνθρωπος θα τα καταφέρει τελικά. Για να δούμε όμως τι άλλα λέει ο κ. Πήτας:

«Στα μεγάλα γλωσσικά μοντέλα είναι τόσο πολύπλοκα τα συστήματα που το γιατί δουλεύουν έτσι και γιατί απαντούν έτσι ακόμα δεν το ξέρουμε. Αυτό βέβαια μπορεί να λυθεί μόνο με έρευνα. Βρεθήκαμε και σε αντίστοιχες καταστάσεις στο παρελθόν πριν από 4-5 χρόνια, χρειάστηκε τρία χρόνια να καταλάβουμε τι γίνεται τώρα.

»Ενδεχομένως θα χρειαστεί πέντε χρόνια, αλλά αυτό μπορεί να γίνει μόνο με έρευνα. Δεν μπορεί να γίνει σταματώντας την. Αν θα σταματήσουν οι Ευρωπαίοι, οι Αμερικάνοι, ιδιαιτέρως οι Αμερικανοί, θα συνεχίσουν οι Κινέζοι. Υπάρχουν θέματα γεωπολιτικής εκτός των άλλων. Άρα το θέμα δεν είναι ένα μορατόριουμ και σε καμία περίπτωση δεν είναι τεχνοφοβία.

»Το θέμα είναι να μπουν οι κυβερνήσεις γρήγορα και οι αποφάσεις για αυτά τα θέματα να παίρνονται από τις εκλεγμένες κυβερνήσεις και τα κοινοβούλια και όχι από τις εταιρείες οι οποίες έχουν στόχο το κέρδος. Οι εταιρείες, εφόσον όλα αυτά τα αναπτύσσουν χρησιμοποιώντας κοινή γνώση την οποία βρίσκουν στο διαδίκτυο, είναι υποχρεωμένες να τα ανοίξουν αυτά τα συστήματα έτσι ώστε και τα πανεπιστήμια να μπορούν να βοηθήσουν στο να γίνει κατανόηση του πώς δουλεύουν αυτά τα συστήματα. Κι αυτό θα οδηγήσει σε καινούρια έρευνα στο μέλλον».

Κι ένας αντίλογος στον αντίλογο

Μακάρι να εξελιχθούν τα πράγματα όπως τα λέει ο κ. Πήτας. Όμως ένας αντίλογος στον αντίλογό του με βύθισε πάλι σε πελάγη ανησυχίας. Πρόκειται για καταληκτήρια ερωτήματα που έθεσαν στην επιστολή τους τα στελέχη της Google και συνυπέγραψε ο Άλτμαν:

«Πρέπει να αυτοματοποιήσουμε όλες τις δουλειές; Πρέπει να αναπτύξουμε μη ανθρώπινα μυαλά που θα μπορούσαν τελικά θα μας ξεπεράσουν σε αριθμό και θα μας αντικαταστήσουν; Πρέπει να διακινδυνεύσουμε να χάσουμε τον έλεγχο του πολιτισμού μας;»

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.