ΠΡΟΛΑΒΕ ΤΗΝ ΙΓΜΟΡΙΤΙΔΑ ΠΡΙΝ ΕΜΦΑΝΙΣΤΕΙ
Ένας απλός οδηγός για να προλάβεις ή να αντιμετωπίσεις την ιγμορίτιδα, που σου προκαλεί –μεταξύ άλλων– πονοκέφαλο.
Έντονη ρινική συμφόρηση, καταρροή, αίσθημα βάρους στο μέτωπο (ειδικά όταν σκύβεις μπροστά), πυρετός, μειωμένη όσφρηση, πονοκέφαλος, αίσθημα κόπωσης. Σου θυμίζουν κάτι όλα αυτά; Πρόκειται για μερικά από τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα της ιγμορίτιδας κι αν τα έχεις βιώσει, τότε καταλαβαίνεις πόσο επηρεάζουν τη διάθεση και τα επίπεδα ενέργειάς σου.
Με τον όρο «ιγμορίτιδα» εννοούμε τη φλεγμονή των ιγμορείων, που προκαλείται από κάποιο απλό κρυολόγημα, γρίπη, μικρόβιο ή κάποια κρίση αλλεργικής ρινίτιδας. Ειδικοί από την Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ συστήνουν μια σειρά από βήματα που μπορεί να αποτελέσουν την πρώτη γραμμή άμυνας απέναντι στο πρόβλημα.
Η αποτελεσματικότητα των ρινικών πλύσεων
Ένας από τους πιο απλούς, φτηνούς και αποτελεσματικούς τρόπους πρόληψης και αντιμετώπισης προβλημάτων των ρινικών κόλπων είναι οι πλύσεις. Μπορείς να εφαρμόσεις το παρακάτω σπιτικό διάλυμα τουλάχιστον μια φορά την ημέρα, για να ανακουφιστείς από τα συμπτώματα της ιγμορίτιδας, να περιορίσεις την εξάρτηση από τα ρινικά σπρέι και τα αντιβιοτικά και να βελτιώσεις την ποιότητα ζωής σου.
Πώς θα φτιάξεις το σπιτικό διάλυμα
- Ανακάτεψε ½ κουταλάκι μη ιωδιούχο αλάτι και ½ κουταλάκι μαγειρική σόδα σε 2 φλιτζάνια χλιαρό απεσταγμένο νερό.
- Γέμισε έναν ρινικό αποφρακτήρα με το διάλυμα.
- Σκύψε πάνω από το νεροχύτη ή τον νιπτήρα, τοποθέτησε την άκρη της συσκευής μέσα στο ένα ρουθούνι και πίεσε απαλά. Το νερό θα βγει είτε από το ίδιο ρουθούνι είτε από το αντίθετο. Χρησιμοποίησε όλο το μείγμα. Εάν το διάλυμα σου «καίει» τη μύτη, βάλε λιγότερο αλάτι.
- Επανάλαβε τη διαδικασία από το άλλο ρουθούνι.
- Ξέπλυνε καλά με απεσταγμένο νερό τη συσκευή μετά από κάθε χρήση.
Πώς να προλάβεις την ιγμορίτιδα
Υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορείς να κάνεις για να μειώσεις την πιθανότητα εμφάνισης ιγμορίτιδας ή να ανακουφιστείς από τα συμπτώματά της.
- Ρίξε απαλά νερό στις ρινικές οδούς για να απομακρύνεις την περίσσεια βλέννας και να ενυδατώνεις τη ρινική βλεννογόνο. Μπορείς να το κάνεις το πρωί και το βράδυ, όταν βουρτσίζεις τα δόντια.
- Η καλή ενυδάτωση του οργανισμού βοηθά να διατηρείται η βλέννα ενυδατωμένη. Φρόντισε, επομένως, να πίνεις αρκετό νερό καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.
- Κάνε εισπνοές ατμού. Μπορείς να μείνεις λίγη ώρα παραπάνω στο ντους ή να βράσεις νερό, να το βάλεις σε ένα δοχείο, να τοποθετήσεις μια πετσέτα πάνω από το κεφάλι σου και να σκύψεις προσεκτικά πάνω από το δοχείο. Πρόσεξε μην πλησιάσεις πολύ κοντά και καείς.
- Αν στο σπίτι σου η ατμόσφαιρά είναι ξηρή, ένας υγραντήρας (ιδίως δίπλα στο κρεβάτι) μπορεί να σε βοηθήσει.
- Προσπάθησε να κοιμάσαι με το κεφάλι υπερυψωμένο, ώστε να περιορίσει τη συσσώρευση βλέννας στα ιγμόρεια.
- Μην το παρακάνεις με τα αποσυμφορητικά και φρόντισε να ακολουθείς τις οδηγίες του γιατρού σου.
- Εάν τα συμπτώματα είναι έντονα και διαρκούν περισσότερο από μία εβδομάδα, επισκέψου γιατρό.