5 ΡΟΦΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΘΑ ΣΕ ΑΠΟΤΟΞΙΝΩΣΟΥΝ ΜΕΤΑ ΤΟ ΓΙΟΡΤΙΝΟ ΤΡΑΠΕΖΙ
Αυτό που θα συμφωνήσουμε όλοι ότι χρειαζόμαστε μετά τα γιορτινά φαγοπότια είναι... αποτοξίνωση. Τι πρέπει να ξέρουμε για τη φυσική της λειτουργία και τι μπορούμε να πιούμε για να την ενισχύσουμε;
Πολλά λέγονται και γράφονται για την αποτοξίνωση τις ημέρες των γιορτών. Αν ανήκεις στην κατηγορία όσων πιστεύουν ότι μετά από ένα άγριο φαγοπότι, 2-3 μέρες αφαγίας ή φρουτοφαγίας μπορεί να ισορροπήσουν την κατάσταση, δυστυχώς θα σε στεναχωρήσουμε: αυτό δεν ισχύει.
Μύθος είναι επίσης η κατανάλωση θαυματουργών ροφημάτων που υπόσχονται αποτοξίνωση σε χρόνο μηδέν. Όχι επειδή δεν βοηθούν. Αλλά επειδή δεν κάνουν θαύματα. Ούτε αρκούν μόνο αυτά για να κάνει κάποιος αποτοξίνωση.
Τι σημαίνει όμως στην πραγματικότητα αποτοξίνωση; Είναι σημαντικό να δούμε τι ισχύει, ώστε να καταλάβουμε σε τι βαθμό θα βοηθήσουν τα ροφήματα αποτοξίνωσης που σας προτείνουμε.
Τι είναι η αποτοξίνωση;
«Από επιστημονικής πλευράς, η αποτοξίνωση είναι μία απόλυτα φυσιολογική, απαραίτητη και συνεχής λειτουργία του οργανισμού. Έχει ως στόχο την απομάκρυνση των παραπροϊόντων του μεταβολισμού και άλλων ουσιών που είναι άχρηστες για το ανθρώπινο σώμα» σχολιάζει η διαιτολόγος-διατροφολόγος Εύα Τσάκου.
Το συκώτι, τα νεφρά, το έντερο, οι πνεύμονες και το δέρμα είναι τα όργανα που έχουν αναλάβει αυτή τη σημαντική εργασία. Λειτουργούν εντατικά και με ακρίβεια για να διατηρήσουν τη βιοχημική και μεταβολική ισορροπία του σώματός μας, εκτός εάν υπάρχει κάποιο πρόβλημα υγείας που εμποδίζει την ομαλή τους λειτουργία.
Αυτά τα όργανα φιλτράρουν, διασπούν και αποβάλλουν ουσίες όπως προϊόντα πέψης, φάρμακα, αλκοόλ, βακτήρια, χημικές ουσίες που οφείλονται στη ρύπανση και άλλα.
Όταν λοιπόν μιλάμε για αποτοξίνωση, ο στόχος είναι να βοηθήσουμε τα όργανα αποτοξίνωσης που διαθέτει το σώμα μας να λειτουργήσουν χωρίς επιβάρυνση. Με άλλα λόγια, να κάνουν τη δουλειά τους πιο εύκολα. Πώς θα το πετύχουμε αυτό; Οι παρακάτω «συνταγές» δίνουν τις απαντήσεις.
Νερό με φύλλα μέντας
Το νερό κάνει πολλά περισσότερα από το να μας ξεδιψάσει. Παίρνει μέρος σε όλες τις βιοχημικές διαδικασίες που συμβαίνουν στο σώμα, ρυθμίζει τη θερμοκρασία, βοηθάει στον μεταβολισμό και στην πέψη, και είναι απαραίτητο για την καλή λειτουργία των νεφρών.
Επιπλέον, μεταφέρει κάποιες τοξίνες για την απομάκρυνσή τους μέσω της αναπνοής, μέσω της εφίδρωσης και μέσω των ούρων. Επομένως, η ενυδάτωση είναι σημαντική για την αποτοξίνωση. Η σύσταση για τους άντρες είναι 3,7 λίτρα την ημέρα και για τις γυναίκες 2,7 λίτρα. Αυτό περιλαμβάνει το σύνολο των υγρών που καταναλώνουμε, ακόμα και τρώγοντας μια σούπα, για παράδειγμα. Επίσης, δεν είναι κανόνας. Διαφοροποιείται ανάλογα με τον τρόπο ζωής και τις ιδιαιτερότητες του κάθε οργανισμού.
Αν το νερό συνδυαστεί με κάποιο βότανο ενισχυτικό της αποτοξίνωσης, μπορεί να αυξήσει τις ευεργετικές του ιδιότητες. Προσθέστε λοιπόν σε μία κανάτα με νερό λίγα φύλλα μέντας, που έχει δροσερή γεύση. Στην παραδοσιακή ιατρική, η μέντα αναγνωρίζεται ευρέως για τη χωνευτική της δράση. Τα φλαβονοειδή που βρίσκονται στη μέντα έχουν την εξής ιδιότητα: αναστέλλουν τη δραστηριότητα των μαστοκυττάρων, τα οποία βρίσκονται στο έντερο και μερικές φορές συμβάλλουν στο φούσκωμα.
Πράσινο τσάι με τζίντζερ
Στην ενυδάτωση συμβάλουν όλα τα μη αλκοολούχα υγρά, αλλά έμφαση δίνεται (εκτός από το νερό) σε υγρά που δεν περιέχουν θερμίδες ή ζάχαρη, όπως το τσάι. Το πράσινο τσάι είναι γνωστό για τις ευεργετικές του ιδιότητες.
Το τζίντζερ από την άλλη, έχει χρησιμοποιηθεί από την αρχαιότητα σε παθήσεις που σχετίζονται με το πεπτικό σύστημα. Τα συμπληρώματα τζίντζερ έχει παρατηρηθεί ότι μπορεί να επιταχύνουν την εκκένωση του στομαχιού και να ανακουφίσουν από εντερικές κράμπες.
Ρίξτε λοιπόν μέσα στο τσάι σας μερικές φλοίδες από τζίντζερ, αν νιώθετε φούσκωμα. Εναλλακτικά, βοηθάει και το τσάι τζίντζερ.
Smoothies φρούτων και λαχανικών
Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι τροφές που περιέχουν πολλές φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά, τα οποία είναι απαραίτητα για την αποτοξίνωση. Οι φυτικές ίνες, από τη μία, ενισχύουν την καλή γαστρεντερική λειτουργία. Από την άλλη, τα αντιοξειδωτικά που περιέχονται στα φρούτα και τα λαχανικά, όπως η βιταμίνη Α, η βιταμίνη C, η βιταμίνη Ε, το λυκοπένιο, το σελήνιο, οι ζεαξανθίνη και άλλα, βοηθούν το σώμα να καταπολεμήσει και να απομακρύνει τις ελεύθερες ρίζες που προκαλούν οξειδωτικό στρες.
– Χυμός πορτοκάλι, μήλο, σπανάκι
Χτυπήστε στο μπλέντερ:
- 1 φλ. φρεσκοστυμμένο χυμό πορτοκαλιού
- 1 μήλο, ξεφλουδισμένο και κομμένο σε μικρά κομμάτια
- 1 κ.γλ. φρεσκοτριμμένο τζίντζερ
- μισό φλ. φύλλα σπανακιού
- 5 παγάκια
– Χυμός μήλο, λάχανο, ανανά
Χτυπήστε στο μπλέντερ:
- μισό κόκκινο μήλο
- 50 γραμμάρια λάχανο
- ¼ φρέσκο ανανά σε κομματάκια
- 200 ml γιαούρτι
- 1 κ.γ. φρεσκοτριμμένο τζίντζερ
Με σύμμαχο τα πρεβιοτικά
Την καλή λειτουργία του εντέρου βοηθούν και τα πρεβιοτικά. Τα πρεβιοτικά είναι ένα είδος φυτικών ινών που τρέφουν τα καλά βακτήρια του εντέρου και ενισχύουν έτσι την καλή του λειτουργία.
Καλές πηγές πρεβιοτικών είναι η ντομάτα, η μπανάνα, οι αγκινάρες, τα σπαράγγια, το κρεμμύδι, το σκόρδο, τα όσπρια και η βρόμη. Εμπλουτίζοντας τη διατροφή σας με αυτές τις τροφές, βοηθάτε το έντερο να επιτελέσει καλύτερα τη λειτουργία του και να αποτοξινώσει ταχύτερα τον οργανισμό σας.
– Smoothie με μπανάνα και βρόμη
Χτυπήστε στο μπλέντερ:
- 1 ώριμη μπανάνα
- 200 γρ. πάγο
- 50 γρ. άπαχο γιαούρτι
- 20 γρ. βρόμη που έχει μουλιάσει σε βραστό νερό για 10 λεπτά
- 4-5 αμύγδαλα
Χρήσιμα tips
Να θυμάστε ότι τη λειτουργία της αποτοξίνωσης βοηθάτε επίσης με τη σωματική δραστηριότητα, τον καλό ύπνο και την αποφυγή ζάχαρης, αλκοόλ και επεξεργασμένων τροφών.
Αν λοιπόν θέλετε να νιώσετε πιο ανάλαφροι μετά το γιορτινό τραπέζι, δεν αρκούν 8 ποτήρια νερό ή ένας πλούσιος σε αντιοξειδωτικά χυμός. Χρειάζεται να βοηθήσετε ολιστικά το σώμα σας να αποβάλει οτιδήποτε περιττό.
Ένας πρωινός περίπατος στο κρύο είναι εξίσου ευεργετικός με μια πλούσια ενυδάτωση. Αν μάλιστα συνδυαστούν, είναι ό,τι καλύτερο!
Η Εύα Τσάκου είναι διαιτολόγος - διατροφολόγος