H GREENPEACE ΑΚΥΡΩΝΕΙ ΤΟ ΑΝΑΚΥΚΛΩΜΕΝΟ ΠΛΑΣΤΙΚΟ ΩΣ ΤΟΞΙΚΟ
Η ανακύκλωση πλαστικού όχι μόνο δεν αποτελεί λύση στο πρόβλημα της μόλυνσης του περιβάλλοντος, αλλά αποδεικνύεται επιβλαβής για την υγεία μας, προειδοποιεί η Greenpeace.
Η ανακύκλωση πλαστικού κάνει το συγκεκριμένο υλικό πιο τοξικό και δεν θα πρέπει να θεωρείται λύση στην κρίση της μόλυνσης του περιβάλλοντος, προειδοποιεί η Greenpeace λίγο πριν τον τελευταίο γύρο διαπραγματεύσεων για την διαχείριση πλαστικών σε διεθνές επίπεδο.
«Τα πλαστικά είναι εγγενώς ασυμβίβαστα με την κυκλική οικονομία», αναφέρει σε ανακοίνωση το παγκόσμιο περιβαλλοντικό δίκτυο. Επισυνάπτει σχετικές έρευνες, σύμφωνα με τις οποίες τα ανακυκλωμένα πλαστικά είναι πιο τοξικά από τα «παρθένα» συστατικά τους.
Η αναφορά συνέπεσε με τις νέες συζητήσεις σχετικά με μια πιθανή συνθήκη για τα παγκόσμια πλαστικά και το πώς αυτά επιβαρύνουν τη μόλυνση του περιβάλλοντος. Το 2022, εκπρόσωποι από 173 χώρες ανέπτυξαν μια πρώτη συνθήκη σχετικά με τον «κύκλο ζωής» των πλαστικών από την παραγωγή μέχρι την απόρριψή τους, με την προοπτική αυτή να καταλήξει σε κάποια συμπεράσματα σε βάθος διετίας.
Οι εκπρόσωποι αυτών των χωρών θα συναντηθούν ξανά στο Παρίσι για συζητήσεις σχετικά με το πώς επιβαρύνονται οι αναπτυσσόμενες χώρες από την καύση πλαστικών στο πλαίσιο της ανακύκλωσής τους. Υπάρχει φόβος, όμως, ότι τα εμπορικά συμφέροντα δεν θα αφήσουν πολλά περιθώρια.
«Η βιομηχανία πλαστικού –συμπεριλαμβανομένων των εταιρειών ορυκτών καυσίμων, πετροχημικών και καταναλωτικών αγαθών– συνεχίζουν να προτείνουν την ανακύκλωση πλαστικού ως λύση στην κρίση που προκαλεί η μόλυνση του περιβάλλοντος από αυτό», λέει στον Guardian ο Graham Forbes, επικεφαλής της αμερικανικής καμπάνιας πλαστικού της Greenpeace.
«Η τοξικότητα του πλαστικού αυξάνεται με την ανακύκλωση. Τα πλαστικά δεν έχουν θέση στην κυκλική οικονομία και είναι σαφές, ότι η μόνη λύση στο να σταματήσει αυτή η μόλυνση είναι να μειωθεί μαζικά η παραγωγή πλαστικού».
«Η πραγματική λύση στην κρίση του πλαστικού είναι η μείωση της παραγωγής του»
Από την δεκαετία του 1950 έχουν παραχθεί 8 δισεκ. τόνοι πλαστικού. Μελέτες της Greenpeace έχουν αποδείξει όχι μόνο ότι ένα πολύ μικρό ποσοστό (9%) από αυτό έχει ανακυκλωθεί, αλλά και ότι τα παράγωγά του καταλήγουν με πολύ υψηλότερες συγκεντρώσεις τοξικών χημικών, πολλαπλασιάζοντας τον κίνδυνο που μπορεί να επιφέρουν στον άνθρωπο, στα ζώα και στο περιβάλλον.
Τα ανακυκλωμένα πλαστικά, λένε οι μελέτες, συχνά περιέχουν υψηλότερα ποσοστά χημικών, όπως τοξικά επιβραδυντικά φλόγας, βενζόλιο και άλλoυς καρκινογόνους περιβαλλοντικούς ρύπους, που μπορούν να προκαλέσουν αλλαγές ακόμα και στα φυσικά επίπεδα των ανθρώπινων ορμονών. Επίσης, πλαστικά που απορρίπτονται προς ανακύκλωση εξάγονται από τις χώρες υψηλού εισοδήματος στα φτωχότερα μέρη του πλανήτη.
«Με απλά λόγια», λέει η Dr. Therese Karlsson, επιστημονική σύμβουλος του Δικτύου Μείωσης Διεθνών Ρύπων, «το πλαστικό δηλητηριάζει την κυκλική οικονομία και το σώμα μας, ενώ μολύνει τον αέρα, το νερό και την τροφή. Δεν θα πρέπει να ανακυκλώνουμε πλαστικά που περιέχουν τοξικά χημικά. Η πραγματική λύση στην κρίση του πλαστικού απαιτεί παγκόσμιο έλεγχο στη χημική σύσταση και ουσιαστική μείωση στην παραγωγή του».
Κι όμως, η παραγωγή πλαστικού προβλέπεται να τριπλασιαστεί μέχρι το 2060. Η Greenpeace δηλώνει ότι κάθε συνθήκη σχετικά με το πλαστικό πρέπει να πετύχει άμεσο «φρενάρισμα» στην παραγωγή αυτή, ως ένα πρώτο βήμα προς την οριστική διακοπή της παραγωγής «παρθένου» πλαστικού.
Όσο για τα πλαστικά που θα απομείνουν στον πλανήτη, θα πρέπει να επαναχρησιμοποιούνται όσο το δυνατόν περισσότερο, ενώ θα πρέπει να αναπτυχθούν τεχνολογίες σχετικά με την απόρριψή τους που δεν θα περιλαμβάνουν απλά την καύση ή την ταφή τους, καταλήγει η Greenpeace.