Καρολίνα Δωρίτη

ΜΑΚΑΡΟΝΙΑ ΜΕ ΚΙΜΑ: ΕΥΚΟΛΗ ΣΥΝΤΑΓΗ ΓΙΑ ΤΟ ΥΠΕΡΤΑΤΟ COMFORT FOOD 

Μια εύκολη, ελαφριά και πολύ πολύ νόστιμη συνταγή για μακαρόνια με κιμά, αγαπημένο φαγητό μικρών και μεγάλων.

Λίγα είναι τα φαγητά που έχουν αγαπηθεί τόσο πολύ όσο ένα λαχταριστό πιάτο μακαρόνια με κιμά. Εξαιρετικά δημοφιλές comfort food και μεγάλη αδυναμία μικρών και μεγάλων, παντός καιρού και συνθηκών!

Υπάρχουν πολλές παραλλαγές για μακαρόνια με κιμά, κάποιες που συνδυάζουν διάφορα κρέατα για περισσότερη νοστιμιά ή διαφορετικά μπαχάρια και μυρωδικά, ενώ βέβαια υπάρχει και η vegan εκδοχή με κιμά σόγιας. Εδώ όμως επιμένουμε κλασικά, με μια εύκολη, μαμαδίστικη, ελαφριά και πολύ πολύ νόστιμη συνταγή.

Χρησιμοποιούμε μοσχαρίσιο κιμά και ζητάμε από τον χασάπη να μας κόψει σπάλα, που είναι και αρκετά άπαχη. Στον κιμά προσθέτουμε καρότο για να τον γλυκάνουμε, ενώ προς το τέλος προσθέτουμε και λίγο σιρόπι αγαύης για να εξισορροπήσει την αψάδα της ντομάτας. Αν δεν έχουμε, μπορούμε να βάλουμε λίγη ζάχαρη. Αρωματίζουμε με μπαχάρι, εγώ προτιμώ τους ολόκληρους κόκκους, τους οποίους μπορούμε να αφαιρέσουμε στο τέλος, όπως και τη δάφνη.

Το μυστικό στην επιτυχία αυτού του πιάτου είναι να σιγοψήσουμε τον κιμά σε χαμηλή φωτιά για μια ώρα περίπου, ώστε να δέσει ωραία η σάλτσα και να καραμελώσει. Εδώ σερβίρω τον κιμά κλασικά πάνω από σπαγγέτι, αλλά μπορούμε να ετοιμάσουμε όποιο είδος ζυμαρικών προτιμάμε.

μακαρόνια με κιμά
Καρολίνα Δωρίτη

Τον έτοιμο κιμά, αφού κρυώσει καλά, μπορούμε να τον μεριδοποιήσουμε και να τον συντηρήσουμε στην κατάψυξη, ώστε να έχουμε εύκολα έτοιμο όποτε θελήσουμε. Μπορούμε επίσης να τον χρησιμοποιήσουμε και σε άλλα πιάτα, όπως σε λαζάνια ή κανελόνια, σε πεϊνιρλί, σε ψητή πατάτα κ.ά.

Συνταγή για μακαρόνια με κιμά

  • Βαθμός δυσκολίας: Εύκολη
  • Χρόνος προετοιμασίας: 1 ώρα και 20 λεπτά

μακαρόνια με κιμά
Καρολίνα Δωρίτη

Υλικά για 4-6 μερίδες

  • 1 κρεμμύδι μεγάλο, τριμμένο
  • 1 καρότο μεγάλο, τριμμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδο, πολύ ψιλοκομμένες
  • 700 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος (σπάλα)
  • 3 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 4-5 κόκκοι μπαχάρι
  • 2 φύλλα δάφνης
  • 1 κ.γ. σιρόπι αγαύης
  • 1 ½  κ.σ. πελτές ντομάτας
  • 120 ml κόκκινο κρασί
  • 400 ml πασάτα ντομάτας
  • 500 ml ζεστός ζωμός κότας
  • 2 κ.σ. ψιλοκομμένος βασιλικός
  • 1 πακέτο σπαγγέτι, βρασμένα
  • πεκορίνο ή κεφαλοτύρι, τριμμένο

Εκτέλεση

Τοποθετούμε μια σχετικά μεγάλη κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και στη συνέχεια τον κιμά, τον οποίο «σπάμε» ενώ τον σοτάρουμε.

κιμάς
Καρολίνα Δωρίτη

Προσθέτουμε αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι, τη δάφνη και το μπαχάρι, και ανακατεύουμε απαλά μέχρι να πάρει χρώμα και να διαχωρίζεται.

Προσθέτουμε το κρεμμύδι, ανακατεύουμε για 1-2 λεπτά και στη συνέχεια προσθέτουμε το καρότο και το σκόρδο. Ανακατεύουμε απαλά για ακόμη 2 λεπτά, προσθέτουμε τον πελτέ ντομάτας ανακατεύουμε και πάλι απαλά για 4-5 λεπτά ακόμα, να τραβήξει τα υγρά, και σβήνουμε με το κρασί. Περιμένουμε 1-2 λεπτά, προσθέτουμε την πασάτα ντομάτας και ανακατεύουμε απαλά.

Προσθέτουμε τον ζωμό, καλύπτουμε με καπάκι και χαμηλώνουμε τη φωτιά. Σιγοψήνουμε σε χαμηλή φωτιά για περίπου 50 λεπτά. Η σάλτσα μας πρέπει να δέσει και να καραμελώσει.

Προσθέτουμε μέσα τον βασιλικό, το σιρόπι αγαύης και 1 κ.σ. ελαιόλαδο, ανακατεύουμε, διορθώνουμε το αλατοπίπερο αν χρειάζεται και αφήνουμε να σιγοβράσει σε πολύ χαμηλή φωτιά για ακόμα 5-10 λεπτά.

κιμάς
Καρολίνα Δωρίτη

Αφαιρούμε τη δάφνη και το μπαχάρι. Σερβίρουμε με τριμμένο πεκορίνο ή κεφαλοτύρι.