3 ΛΟΓΟΙ ΝΑ ΜΗΝ ΑΓΟΡΑΣΕΙΣ ΣΤΟ ΠΑΙΔΙ Ο,ΤΙ ΣΟΥ ΖΗΤΑΕΙ ΕΠΙΜΟΝΑ
Το να ζητάει το παιδί όλο και περισσότερα πράγματα με επίμονο τρόπο μπορεί να καταντήσει αφόρητο και εκνευριστικό. Έχετε όμως σκεφτεί ότι δεν χρειάζεται καν να αντιδράτε στο αίτημά του; Μάλιστα, υπάρχουν καλοί λόγοι για να μην το κάνετε.
Τα περισσότερα παιδιά ζητούν συνεχώς κάτι. Θα λέγαμε ότι είναι μάλλον μια τάση της εποχής. Μιας εποχής που δίνει αξία στα καταναλωτικά αγαθά, αλλά και μιας εποχής όπου οι γονείς, αγοράζοντας στα παιδιά αυτό που ζητούν, προσπαθούν να καλύψουν τις τύψεις τους για τον περιορισμένο χρόνο που διαθέτουν μαζί τους.
Κανείς δεν κρίνει κανέναν. Είναι ανθρώπινο και παγκόσμιο φαινόμενο.
Τι μπορείτε να κάνετε όταν το παιδί ζητάει
Αν το παιδί σας έχει αυτή την τάση, πιθανότατα θα έχετε προσπαθήσει να την περιορίσετε χρησιμοποιώντας πρακτικές όπως:
- Να θέσετε κανόνες πριν πάτε για ψώνια.
- Να το επιβραβεύετε, όταν δεν απαιτεί και έχει μια μετρημένη συμπεριφορά.
- Να κλείσετε τηλεοράσεις και να κλειδώσετε οθόνες που βομβαρδίζουν τα παιδιά με διαφημίσεις.
- Να παραμείνετε σταθεροί στην άρνησή σας.
- Να εξηγήσετε πολλές φορές γιατί δεν μπορείτε (ή δεν θέλετε) να ικανοποιήσετε το αίτημά του.
- Να του ζητήσετε να εκφέρει με ήρεμο τρόπο το αίτημά του.
Μπορεί κάποιος τρόπος να έχει δουλέψει για εσάς ή και όχι. Αυτό όμως που θέλω να σας πω σήμερα είναι ότι μικρή σημασία έχει. Θέλω να σας θυμίσω ότι δεν είναι ανάγκη να ανακόπτετε πάντα αυτή τη συμπεριφορά των παιδιών και κυρίως ότι δεν χρειάζεται να ανησυχείτε ή να στενοχωριέστε. Γιατί;
Γιατί είναι προτιμότερο να μην κάνετε κάτι
Επειδή το να αφήσετε τα παιδιά να ζητούν, χωρίς να σπεύδετε να κάνετε κάτι γι' αυτό, μπορεί να έχει και οφέλη.
1. Τα παιδιά διασκεδάζουν με απλά πράγματα
Θα έχετε ίσως προσέξει, όταν τα παιδιά είναι μικρότερα, ότι μπορεί να παίξουν πολύ καλύτερα με αντικείμενα που βρίσκονται μέσα στο σπίτι, όπως οι κατσαρόλες, οι κουτάλες, η σκούπα ή να κάνουν κάποια κατασκευή.
Στην πραγματικότητα, τα παιδιά δεν χρειάζονται ένα ακόμη αντικείμενο, ούτε καν αυτό που ζητάνε, για να νιώσουν χαρούμενα. Είναι καλό να το θυμάστε αυτό, κάθε φορά που στενοχωριέστε, νομίζοντας ότι η άρνησή σας εμποδίζει τη χαρά τους.
Τα παιδιά χαίρονται με απλά πράγματα. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που όσες φορές τους πήρατε αυτό που ζητούσαν, μετά από λίγο το βαρέθηκαν.
2. Το παιδί πρέπει να μάθει να διαχειρίζεται την απογοήτευση
Η απογοήτευση ενός παιδιού που προέρχεται από μια άρνηση του γονέα είναι ουσιαστικά η απογοήτευση που θα βιώνει ξανά και ξανά ως ενήλικας, όταν δεν θα καταφέρνει αυτό που θέλει.
Πόσες φορές πετυχαίνουμε αβίαστα αυτό που θέλουμε; Και πόσο κακό είναι να είμαστε εξοικειωμένοι με το συναίσθημα της... ήττας; Ας επιτρέψουμε στα παιδιά να νιώσουν απογοητευμένα, επειδή δεν πήραν αυτό που ήθελαν.
Ας τους επιτρέψουμε να καταλάβουν ότι δεν θα κερδίζουν πάντα και ότι αυτό είναι οκ. Έτσι, τα προετοιμάζουμε καλύτερα για την ενήλικη ζωή τους.
3. Είναι καλό τα παιδιά να βαριούνται
Πολλές φορές τα παιδιά, ζητώντας κάτι, προβάλλουν ως επιχείρημα τη βαρεμάρα τους. Κι εμείς, νιώθοντας υποχρεωμένοι να τα κρατήσουμε απασχολημένα με κάποιο τρόπο, συνήθως ενδίδουμε στο αίτημά τους.
Αν το παιδί σας συνηθίζει να ζητάει κάτι για να μην βαρεθεί ή αν νιώθετε εσείς έτσι, ξανασκεφτείτε το. Η πλήξη δεν καλύπτεται με ένα ακόμη υλικό αγαθό, αυτό είναι το μόνο σίγουρο.
Εκείνο όμως που αξίζει να μάθετε είναι ότι η βαρεμάρα, ίσως και σε συνδυασμό με την έλλειψη ενός αντικειμένου, μπορεί να κάνει καλό στη δημιουργικότητα.
Πόσες φορές οι ατελείωτες ώρες απραγίας δεν έχουν οδηγήσει τη σκέψη μικρών και μεγάλων στην αναζήτηση μιας δημιουργικής απασχόλησης; Και πόσες φορές στις καλοκαιρινές διακοπές δεν έχουν γεννηθεί οι καλύτερες ιδέες για παιχνίδι; Το σύνθημα είναι ένα: Αφήστε τα παιδιά να βαρεθούν! Κάνει καλό!
H Εύη Σταθάτου είναι πιστοποιημένη parent coach.