5 ΒΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΑΓΑΠΗΣΕΙΣ ΤΟ ΣΩΜΑ ΣΟΥ
Η δυσαρέσκεια για το σώμα μας είναι συνηθισμένο φαινόμενο. Έχει πολλές διακυμάνσεις και αρκετές δυσμενείς συνέπειες για την ψυχολογία μας. Πώς μπορούμε να την αλλάξουμε; Διαφοροποιώντας τον τρόπο που το αντιμετωπίζουμε.
Δεν ξέρω πότε αρχίζει όλη αυτή η υπερβολική ενασχόληση με το σώμα μας, που μπορεί να καταντήσει έως και προβληματική. Υποθέτω κάπου εκεί γύρω στην εφηβεία, αν και οι σύγχρονες έρευνες μιλούν ακόμη και για παιδιά από την ηλικία των 5 ετών, ή και για ηλικιωμένους, σε ακραίες περιπτώσεις.
Το να μη μας αρέσει η μύτη, το στήθος ή τα πόδια μας είναι ένα πράγμα. Το να κοιταζόμαστε στον καθρέφτη και να εστιάζουμε μόνο εκεί, νιώθοντας άσχημα την περισσότερη ώρα είναι άλλο. Αν ένα σωματικό ελάττωμα, που εντοπίζεται περισσότερο στη φαντασία μας, καταλήξει να γίνει έμμονη ιδέα, τότε ίσως μιλάμε για τη σωματική δυσμορφική διαταραχή. Ένα σύνδρομο των καιρών, που συχνά συνδέεται με διατροφικές διαταραχές, αλλά και με την κατάθλιψη.
Είναι ίσως περιττό να αναζητήσουμε τα «γιατί» σε όλη αυτή την ιστορία. Είναι σίγουρα πιο χρήσιμο να προσπαθήσουμε να διαχειριστούμε ένα φαινόμενο που παίρνει τεράστιες κοινωνικές διαστάσεις.
Αγάπη για το σώμα: 5 βήματα για εφήβους και ενήλικες
Όχι άδικα, μια στρατιά επιστημόνων, από ψυχολόγους, μέχρι διατροφολόγους και από personal trainers μέχρι ερευνητές γιατρούς, εστιάζουν τα τελευταία χρόνια στη θετική αντιμετώπιση του σώματος. Η Dr. Charlotte Markey, καθηγήτρια ψυχολογίας και επιστημών υγείας στο Rutgers University του New Jersey, είναι μία από τις πιο εξειδικευμένες επιστήμονες στον τομέα του «Body Image».
Έχοντας γράψει ήδη δύο σχετικά βιβλία και έχοντας κουράρει αρκετούς ασθενείς με παρόμοια προβλήματα, είναι η κατεξοχήν αρμόδια να μας συμβουλεύσει σχετικά με το πώς θα αγαπήσουμε το σώμα μας. Σε άρθρο της στην ιστοσελίδα Psyche αναφέρεται σε 5 βασικά βήματα που μπορούν να ακολουθήσουν ενήλικες και έφηβοι.
1. Αναλογιστείτε τις αξίες σας
Τι είναι άραγε αυτό που αξίζει για εσάς στη ζωή; Σκεφτείτε το λίγο. Μπορείτε να ξεκινήσετε αναλογιζόμενοι τι θέλετε να πετύχετε. Ίσως να είναι η επαγγελματική άνοδος, ίσως οι καλές σχέσεις με τους άλλους. Τι εκτιμούν οι άλλοι σε εσάς; Είστε ένας καλός συνάδελφος; Ένας πνευματώδης άνθρωπος; Δημιουργικός ή δοτικός; Εσείς για ποια πράγματα εκτιμάτε τους φίλους σας; Μάλλον όχι για την εξωτερική τους εμφάνιση. Φτιάξτε λίστες.
Είναι καιρός να δώσετε προτεραιότητα στις αληθινές αξίες της δικής σας ζωής. Να δείτε κατάματα πως τα πρότυπα που προβάλλονται ευρέως από τα media και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι κάτι διαφορετικό από την ουσία της ύπαρξης και συνδέεται με οικονομικά οφέλη. Προσπαθήστε να ζήσετε σύμφωνα με τις αξίες σας. Αν εστιάζετε τον περισσότερο καιρό στο σώμα σας, πιθανότατα δεν θα έχετε χρόνο να αφιερωθείτε σε όσα νιώθετε ότι έχουν σημασία: τους φίλους, τη δουλειά, την προσωπική ανάπτυξη, το κοινωνικό καλό.
2. Εξασκηθείτε στην ευγνωμοσύνη για το σώμα σας
Σταθείτε μπροστά στον καθρέφτη. Τι λέει η εσωτερική επικριτική φωνή σας; «Πόσο χοντρά είναι τα πόδια μου». Μπορείτε να της απαντήσετε: «Ναι, αλλά πόσο όμορφα είναι τα μαλλιά μου»! Έρευνες έχουν δείξει πως το να εκφράζουμε εκτίμηση για το σώμα μας συμβάλλει στη βελτίωση της εικόνας που έχουμε γι’ αυτό. Επαναλάβετε την άσκηση καθημερινά, σαν ρουτίνα… ομορφιάς, αφού έχετε σημειώσει όσα προτερήματα έχει το σώμα σας.
ΚΑΤΑΓΡΑΨΤΕ ΣΕ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΒΑΣΗ ΤΟ ΠΩΣ ΤΟ ΣΩΜΑ ΣΑΣ, ΣΑΣ ΒΟΗΘΑΕΙ ΝΑ ΖΕΙΤΕ, ΝΑ ΑΠΟΛΑΜΒΑΝΕΤΕ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ ΘΕΩΡΕΙΤΕ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ.
3. Εστιάστε στη λειτουργικότητα του σώματός σας
Τα σώματά μας δεν είναι εικόνες. Είναι πολλά περισσότερα. Μας επιτρέπουν να κάνουμε χιλιάδες πράγματα. Να αναπνέουμε, να ξεκουραζόμαστε, να απολαμβάνουμε, να γευόμαστε, να ανακαλύπτουμε, να χορεύουμε… Σε έρευνα ζητήθηκε από γυναίκες ηλικίας 30-60 ετών να καταγράψουν 10 λειτουργίες του σώματός τους και πώς αυτές συνδέονται με την ευεξία τους. Το αποτέλεσμα ήταν πως αυτές οι γυναίκες παρουσίασαν βελτιωμένη αντίληψη για το σώμα τους. Συγκεντρωθείτε λοιπόν στο δικό σας σώμα και καταγράψτε καθημερινά το πώς σας βοηθάει να ζείτε, να απολαμβάνετε, να βελτιώνεστε, και οτιδήποτε άλλο θεωρείτε σημαντικό.
4. Φιλτράρετε τις επιρροές σας
Γιατί να ακολουθείτε τον influencer που διαφημίζει όργανα γυμναστικής ή συμπληρώματα διατροφής, αντί για έναν διατροφολόγο; Γιατί προτιμάτε ένα μοντέλο που φωτογραφίζει το γραμμωμένο κορμί του, αντί μια ψυχολόγο ή μια ακτιβίστρια; Γιατί παρακολουθείτε reality που προβάλλουν ιδανικά ανθρώπινα σώματα, αντί για ντοκιμαντέρ; Το να ελέγξετε τις επιρροές σας ίσως ακούγεται απλοϊκό, δεν είναι όμως απλό.
Οι ψυχολόγοι υποστηρίζουν πως όλοι μας προβαίνουμε αυτόματα σε σύγκριση με τους ανθρώπους που έχουμε ή βλέπουμε γύρω μας. Είναι ο τρόπος μας για να «μετρήσουμε» την αξία μας. Με τον ίδιο τρόπο που επιλέγουμε τους φίλους μας, είναι σημαντικό να επιλέξουμε και τις επιρροές μας. Με τον ίδιο τρόπο που θα μιλούσαμε στην έφηβη κόρη μας για όσα διαφημίζουν τέτοιου είδους ακατάλληλα πρότυπα, ας προστατεύσουμε και τον εαυτό μας.
5. Επαναπροσδιορίστε τους στόχους σας σχετικά με την άσκηση και τη διατροφή
Οι συνήθειες που υιοθετούμε σχετικά με την υγεία μας έχουν αντίκρισμα στην εικόνα του σώματός μας. Αν κάνουμε τζόκινγκ ή δίαιτα σαν ένα είδος καταναγκασμού ή τιμωρίας, δεν θα μπορέσουμε να αγαπήσουμε ποτέ το σώμα μας. Αν όμως αλλάξουμε τον τρόπο που βλέπουμε αυτές τις συνήθειες, αν βάλουμε μπροστά από αυτές ένα θετικό πρόσημο, τα πράγματα θα αλλάξουν θεαματικά.
Εστιάστε στα όσα θέλετε να κάνετε, όχι σε αυτά που θέλετε να αποφύγετε. Αντί να σκέφτεστε «όχι στα γλυκά» και να ζείτε με αυτό το «όχι», πείτε «ναι στα λαχανικά» και επιδιώξτε να τρώτε δύο μερίδες την ημέρα. Αντί να κάνετε έντονη προπόνηση τρεις φορές την εβδομάδα, εντάξτε στην καθημερινότητά σας μια ήπια άσκηση που σας ευχαριστεί: περπάτημα, ποδήλατο, χορό, κολύμπι.
Ένα δώρο που γυρίζει πίσω
Αναρωτιέστε πώς αυτό θα επηρεάσει την εικόνα του σώματός σας; Κατά πάσα πιθανότητα θα τη βελτιώσει. Διότι, όταν κάνουμε τα πράγματα που μας ευχαριστούν, τα ακολουθούμε. Κι όταν ακολουθούμε υγιεινές συνήθειες, τότε η εικόνα του σώματός μας βελτιώνεται.
Το σημαντικότερο όμως είναι ότι βελτιώνεται η σχέση μας με το σώμα μας. Του προσφέρουμε αυτό που του κάνει καλό, χωρίς να το ζορίζουμε. Του το προσφέρουμε μαζί με στιγμές ευχαρίστησης. Και τότε αυτό μας το ανταποδίδει!