Freepik

ΕΤΣΙ ΘΑ ΔΙΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΣΩΣΤΑ ΤΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ

Για να παραμένουν ανέπαφα όλα τα θρεπτικά συστατικά που περιέχει το ελαιόλαδο, καλό είναι να προσέχουμε πού και πώς το αποθηκεύουμε.

Όλοι έχουμε ελαιόλαδο στο σπίτι! Η μεσογειακή διατροφή βασίζεται σε αυτό και στην Ελλάδα στατιστικά καταναλώνουμε ανά άτομο τα περισσότερα λίτρα ελαιόλαδου στον κόσμο.

Ξέρουμε όμως πραγματικά πώς να το αποθηκεύουμε σωστά, ώστε να διατηρούμε τα πολύτιμα θρεπτικά του στοιχεία ζωντανά;

Ας δούμε τους βασικούς κανόνες σωστής αποθήκευσης ελαιόλαδου:

  • Κατ’ αρχάς, το ελαιόλαδο πρέπει να καταναλώνεται φρέσκο. Δηλαδή, δεν το φυλάμε σαν το κρασί για να ωριμάσει και να γίνει καλύτερο! Ένα αγουρέλαιο καλό είναι να το καταναλώνουμε μέσα σε 6 μήνες, ενώ ένα έξτρα παρθένο ελαιόλαδο καλό είναι να το καταναλώνουμε μέσα σε 12-18 μήνες από την ημερομηνία παραγωγής του.
  • Το ελαιόλαδο είναι ευαίσθητο στο φως και τις ακτινοβολίες, οπότε είναι απαραίτητο να το αποθηκεύουμε σε μπουκάλι σκουρόχρωμο που το προστατεύει σωστά.

ελαιόλαδο
iStock

  • Προτιμούμε πάντα τα γυάλινα μπουκάλια. Στα πλαστικά μπουκάλια, ανάλογα με την ποιότητά τους, το λάδι μπορεί να απορροφά βλαβερές χημικές ουσίες. Επίσης, επειδή δεν προστατεύεται μέσα σε αυτά σωστά, συχνά μειώνουν τη διάρκεια ζωής του κατά πολύ.
  • Βασικό λάθος που κάνουμε πολλοί είναι να φυλάμε το ελαιόλαδο στον πάγκο της κουζίνας, κοντά στις εστίες που μαγειρεύουμε και τον φούρνο ή κοντά σε παράθυρο που το χτυπάει ήλιος. Το ελαιόλαδο όμως είναι πολύ ευαίσθητο στις θερμοκρασίες, που ιδανικά δεν πρέπει να ξεπερνούν τους 22°C. Πάντα θυμόμαστε να το φυλάμε σε δροσερό, σκιερό σημείο ή σε ντουλάπι μακριά από εστίες και φούρνους.
  • Ούτε οι χαμηλές θερμοκρασίες είναι ιδανικές για το ελαιόλαδο, οπότε αποφεύγουμε και το ψυγείο. Καλό είναι να μην το αποθηκεύουμε σε θερμοκρασία κάτω των 15°C.
  • Όπως το κρασί, έτσι και το λάδι μπορεί να οξειδωθεί. Σημαντικό είναι το μπουκάλι που το φυλάμε να κλείνει ερμητικά και να μην το ξεχνάμε χωρίς καπάκι.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.