ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΓΙΑ ΝΑ ΨΗΣΕΙΣ ΤΕΛΕΙΑ ΕΝΑ ΨΑΡΙ ΣΤΗ ΣΧΑΡΑ
Χρειάζεται μια μικρή μαεστρία το ψήσιμο του ψαριού στη σχάρα, για να έχεις ένα γευστικό αποτέλεσμα όμοιο με αυτό που απολαμβάνεις στα καλά μαγαζιά.
Το ψάρι στη σχάρα αποτελεί ένα από τα αγαπημένα μου πιάτα. Ωστόσο, μετά από μερικές απόπειρες, σταμάτησα να το φτιάχνω. Ο βασικός λόγος είναι ότι δεν ξέρω πώς να το ψήσω. Όσες φορές προσπάθησα, το αποτέλεσμα δεν πλησίαζε ούτε κατά διάνοια αυτό που απολάμβανα στις ταβέρνες.
Έτσι, το ντελίβερι αποδείχτηκε για μένα μονόδρομος, αν ήθελα μια στο τόσο να φάω ψάρι της προκοπής. Επειδή, όμως, αυτή η λύση δεν είναι βιώσιμη για την τσέπη μου, αποφάσισα να ζητήσω από μια σεφ μερικές συμβουλές, μήπως επιτέλους καταφέρω το ψάρι που θα φτιάξω να μην θυμίζει λάστιχο σε γεύση και υφή.
Το ψήσιμο στα κάρβουνα, βέβαια, απαιτεί να ξέρεις και πώς να τα ανάβεις, αλλά κι αυτό το έχουμε μάθει!
8 μυστικά για γευστικό ψάρι στη σχάρα
1. Πλένεις καλά τα ψάρια και τα αφήνεις να στραγγίξουν. Τα αλείφεις με λάδι ή τα αφήνεις για μερικές ώρες να μαριναριστούν σε μείγμα λαδιού και αρωματικών χόρτων.
2. Αλείφεις με λάδι τη σχάρα και, πριν αρχίσεις το ψήσιμο, πασπαλίζεις το ψάρι με γαλέτα, για να σχηματισθεί μια λεπτή κρούστα.
3. Κατά τη διάρκεια του ψησίματος, εξακολουθείς να αλείφεις το ψάρι με λάδι, για να διατηρηθεί μαλακό.
4. Τα κομμάτια ψαριού, π.χ. τόνου ή ξιφία, δεν πρέπει να ξεπερνούν τα 2 εκ. πάχος, ώστε το ψήσιμο να γίνει ομοιόμορφα και στο εσωτερικό. Πρέπει, επίσης, να τοποθετούνται σε απόσταση από τα κάρβουνα, για να μην ξεραθούν.
5. Τα ολόκληρα ψάρια με πολύ λίπος, όπως το σκουμπρί και οι σαρδέλες, χρειάζονται γρήγορο ψήσιμο σε διπλή σχάρα που σου επιτρέπει να τα γυρνάς χωρίς να διαλυθούν.
6. Τα μικρά ψάρια, όπως και τα πολύ μεγάλα ψάρια δεν θεωρούνται ιδανικά για σχάρα. Αν, ωστόσο, θες να ψήσεις ένα μεγάλο ψάρι, μπορείς να χαράξεις στις δύο του πλευρές χιαστί τομές, βαθιές και σε μικρή απόσταση μεταξύ τους.
7. Είναι προτιμότερο να αφήσεις τα λέπια στο ψάρι, για να μειώσεις τον κίνδυνο να αρπάξει ή ξεραθεί. Απλά, πριν το σερβίρεις, θυμήσου να αφαιρέσεις τα λέπια και την πέτσα.
8. Προσπάθησε, τέλος, να αντισταθείς στον πειρασμό του γυρίσματος και άσε το ψάρι στην ησυχία του. Αν το γυρίσεις πολλές φορές, θα σκίσεις το δέρμα του.
Ευχαριστώ την Αντιγόνη Στρατηλάτη, σεφ και καθηγήτρια γαστρονομίας.