8 ΛΟΓΟΙ ΠΟΥ ΤΟ ΓΕΛΙΟ ΚΑΝΕΙ ΚΑΛΟ ΣΤΟ ΣΩΜΑ ΣΟΥ
Από το αυθόρμητο «χαχάνισμα» μέχρι τη γελωτοθεραπεία και τη γιόγκα γέλιου υπάρχουν πολύ σοβαρές ιατρικές μελέτες για την ιαματική δράση του ιδιαίτερου αυτού μυϊκού σπασμού.
Σας γέλασε; Όσοι έχουν παιδιά θυμούνται αυτή την τόσο απλή αλλά τόσο καίριας σημασίας ερώτηση του παιδιάτρου, καθώς το γέλιο σηματοδοτεί έναν σταθμό στη αναπτυξιακή πορεία του ατόμου. Κάθε άνθρωπος γεννιέται με τη δυνατότητα να γελάει και φαίνεται ότι οι δυσκολίες της ζωής φταίνε που μας κόβεται το γέλιο καθώς μεγαλώνουμε. Απόδειξη; Ένα εξάχρονο παιδί γελά πάνω από 300 φορές τη μέρα, ενώ ένας ενήλικος λιγότερο από 20 φορές.
Η γελωτοθεραπεία είναι πλέον κομμάτι των εναλλακτικών και ολιστικών προσεγγίσεων, όπως και η γιόγκα γέλιου, που βρίσκει θιασώτες και στην Ελλάδα. Μελέτες ακόμη και συντηρητικών πανεπιστημίων συμφωνούν ότι το γέλιο κάνει καλό στην υγεία. Γι’ αυτό και κάθε πρώτη Κυριακή του Μαΐου γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Γέλιου.
Γιόγκα ή γελωτοθεραπεία;
Το γέλιο γεννιέται μαζί μας και έχουμε κάθε λόγο να το διατηρήσουμε, αποφαίνονται οι ειδικοί. Ο Madan Kataria, Ινδός φυσιολόγος, ανέπτυξε τη γιόγκα γέλιου, μία μέθοδο ενδυνάμωσης αλλά και χαλάρωσης νου και σώματος. Όλα αυτά στη δεκαετία του 1990, όταν δημιουργήθηκαν και τα χιλιάδες ανά τον κόσμο «κλαμπ γέλιου».
Το γέλιο δεν κρύβεται και είναι μεταδοτικό. Όλοι μας έχουμε την εμπειρία αυτού που ονομάζαμε «νευρικό γέλιο», που μας έπιανε όταν κάποιος ξεσπούσε σε γέλια και οι υπόλοιποι τον ακολουθούσαμε –στα πρώιμα νεανικά μας χρόνια– αν και χωρίς εμφανές το αίτιο που προκαλούσε τις ηχηρές αυτές συσπάσεις του διαφράγματος.
Το γέλιο δονεί και χαλαρώνει ολόκληρο το σώμα μας – εξ ου και η φράση: «λύθηκε στα γέλια». Σύμφωνα με τους ειδικούς είναι ευεργετικό για την υγεία. Μελέτες αναδεικνύουν την ανάγκη συνεδριών γελωτοθεραπείας σε ενήλικες και παιδιά, που νοσηλεύονται καθώς το στρες αποδυναμώνει τον ψυχισμό των ασθενών και επηρεάζει την πορεία της ανάρρωσης.
Τι ακριβώς κάνει το γέλιο στο σώμα μας
- Απελευθερώνει ενδορφίνες, τα αναλγητικά και αντικαταθλιπτικά που εκκρίνονται από τον ίδιο τον οργανισμό.
- Μειώνει την πίεση του αίματος.
- Όταν γελάμε έντονα είναι σαν να κάνουμε αερόβια άσκηση: Οι παλμοί ανεβαίνουν, η αναπνοή επιταχύνεται και τα σωματικά και ψυχικά οφέλη μοιάζουν με εκείνα που μας προσφέρει η έντονη βάδιση. Ανάμεσα σε άλλα καίμε θερμίδες. Η διάσημη κωμικός και συγγραφέας, Helen Pilcher, με διδακτορικό στις νευροεπιστήμες, ισχυρίζεται ότι το δυνατό και ανεξέλεγκτο γέλιο μπορεί να «κάψει» ακόμα και 120 θερμίδες την ώρα, όσες δηλαδή αντιστοιχούν στο μέτριας έντασης περπάτημα.
- Γυμνάζει τους μυς του προσώπου και τους θωρακικούς αλλά και τους μυς της ουροδόχου κύστης. Όλοι ξέρουμε το ατύχημα που μπορεί να συμβεί αν δεν έχουμε καλογυμνασμένη πύελο και γελάμε μέχρι δακρύων…
- Κάνει τη δουλειά του Pilates: γυμνάζει τους έσω λοξούς κοιλιακούς μία μυϊκή ομάδα που δύσκολα σμιλεύεται με «ροκανίσματα».
- Είναι αντίδοτο στο στρες. Οι άνθρωποι, που γελούν και έχουν χιούμορ διαχειρίζονται καλύτερα το στρες, το οποίο όταν είναι ανεξέλεγκτο σαμποτάρει το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Έτσι, το γέλιο προάγει την υγεία μας και γίνεται και ειδική θεραπεία: Γελωτοθεραπεία.
- Όταν γελάμε, αναπνέουμε έντονα και βαθιά. Αυτό δυναμώνει το αναπνευστικό σύστημα όχι μόνο επειδή ασκεί τους θωρακικούς μυς, αλλά επειδή ο αέρας κινείται με μεγάλη ταχύτητα στους πνεύμονες. Έτσι εξηγείται η προτροπή της παιδιάτρου μας να γαργαλάμε τον τρίχρονο γιο μας και να τον κάνουμε να σκάει στα γέλια κατά τη διάρκεια της αποθεραπείας του από μια βαριά λοίμωξη του αναπνευστικού.
- Ανακουφίζει από τα συμπτώματα της κολίτιδας, της δυσκοιλιότητας και της γαστρίτιδας και προάγει την πέψη.
Οι σπάνιες «παρενέργειες»
Ο πονοκέφαλος που νιώσατε μετά από μία καλή κωμωδία μπορεί να οφείλεται στο πολύ δυνατό και παρατεταμένο γέλιο. Το ίδιο και η εξάρθρωση της κάτω γνάθου σε άτομα που έχουν γνωστή προδιάθεση. Πιο συνηθισμένη πάντως παρενέργεια είναι η κρίση άσθματος κυρίως σε ασθματικά παιδιά και ενήλικες.
Και, φυσικά, «απαγορεύεται» στα άτομα που έχουν βγει από χειρουργεία προσώπου ή στην περιοχή του κορμού. Οπότε, αφήστε τα αστεία αν πρόκειται να επισκεφτείτε τον αγαπημένο σας φίλο που πρόσφατα έκανε σκωληκοειδεκτομή. Για λίφτινγκ ούτε λόγος.