ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΤΗΣ ΑΣΚΗΣΗΣ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΘΕΤΕΙΣ ΜΙΚΡΟΥΣ ΣΤΟΧΟΥΣ
Γυμναστική για αρχάριους ή, αλλιώς, πώς να παραμείνεις πιστός στην άσκηση που έχεις επιλέξει θέτοντας μικρούς, εφικτούς στόχους.
Ο πρώτος στόχος αναφορικά με την άσκηση είναι να καταφέρεις να την ξεκινήσεις. Ωστόσο, αν δεν έχεις κάποιο πρόβλημα υγείας να σε βασανίζει, νομίζω ότι είναι και ο πιο εύκολος. Οι περισσότεροι μπορούμε να γραφτούμε σε κάποιο γυμναστήριο και να υποσχεθούμε στον εαυτό μας ότι θα συνεχίσουμε να πηγαίνουμε τακτικά, αλλά να σταματήσουμε μετά τον πρώτο μήνα.
Έτσι, θα έλεγα ότι βασικός στόχος για την έναρξη μιας μορφής άσκησης είναι να καταφέρεις να σου γίνει συνήθεια. Το να βάλεις την άσκηση στη ζωή σου, χωρίς να την παρατάς συστηματικά, είναι τελικά ένας τεράστιος στόχος που όμως μπορεί να κατακτηθεί με μόλις 10 λεπτά την ημέρα. Αρκεί να υπάρχει στρατηγική.
Ποιο είναι όμως το μυστικό για να της παραμείνεις πιστός; Έχοντας από παιδί μια κακή σχέση με τη γυμναστική, που λόγοι υγείας με ανάγκασαν να την εντάξω στη ζωή μου και να την εκτιμήσω εκ των υστέρων, έχω να καταθέσω ότι το μυστικό για να παραμείνεις πιστός στη γυμναστική είναι να θέτεις μικρούς, εφικτούς στόχους συνέχεια.
Στόχοι: ποια είναι η αξία τους
Σπουδαίο πράγμα η στοχοπροσήλωση λένε ειδικοί και ερευνητές. Σε ένα πείραμα που έγινε το 2008 στη Μεγάλη Βρετανία, παρατηρήθηκε πως οι στόχοι βελτιώνουν βραχυπρόθεσμα τη διάθεση και τη συνολική ευεξία μας. Χάρη στο αίσθημα κατεύθυνσης που μας δίνουν, αποκτούμε περισσότερη αισιοδοξία.
Όμως ακόμη κι αν δεν θεωρείς την κατάκτηση των στόχων σημαντική υπόθεση, να σου θυμίσω ότι τα συναισθήματα που μας προκαλούν δεν είναι διόλου ευκαταφρόνητα. Αυτά και μόνο θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ως κίνητρο για τη στοχοθεσία στη γυμναστική.
Πώς εφαρμόζεται όμως πρακτικά η στοχοθεσία στο κεφάλαιο άσκηση; Ποια είναι μερικά απτά παραδείγματα που θα βοηθούσαν τον καθένα να μην παρεκκλίνει; Να ξεκινήσει με μικρούς, απλούς στόχους, τους οποίους θα ανανεώνει, καθώς θα κατακτά βήμα βήμα. Μπορείς να το εφαρμόσεις χωρίς καν να γραφτείς σε κάποιο γυμναστήριο και δεσμευτείς να πληρώνεις ένα σημαντικό ποσό.
Μικροί στόχοι: πώς εφαρμόζονται πρακτικά στη γυμναστική
Για παράδειγμα, μπορείς να ξεκινήσεις με περπάτημα. Δεν είναι ανάγκη να βάλεις στόχο τα 10 χιλιάδες βήματα, μπορείς να ξεκινήσεις με τα 2 χιλιάδες, να αυξήσεις σε 3 χιλιάδες μέσα σε 15 μέρες και να φτάσεις τα 6 χιλιάδες σε έναν μήνα. Απαραίτητη προϋπόθεση να περπατάς είτε καθημερινά είτε μέρα παρά μέρα. Άλλωστε η συχνότητα παίζει μεγαλύτερο ρόλο από τη διάρκεια στην άσκηση.
Αν δεν έχεις smart watch, ένα απλό αρκεί. Βάλε στόχο τα 10 λεπτά καθημερινά και αύξησε σταδιακά μέχρι να φτάσεις τα 40 λεπτά μέσα σε έναν μήνα. Ή υπολόγισε τους στόχους σου μετρώντας σε γύρους τετραγώνων: από το 1 τετράγωνο μπορείς να φτάσεις σιγά σιγά στα 10.
Το μυστικό είναι να θέτεις κάθε φορά μικρούς, απλούς και εφικτούς στόχους, ώστε να μπορείς να τους κατακτήσεις. Μόλις τους κατακτάς, πήγαινε στον επόμενο. Η δυνατότητα κατάκτησης του στόχου είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να πετύχει η στρατηγική αυτή. Διότι μόνο όταν καταφέρεις κάτι, μπορείς να απολαύσεις το συναίσθημα της ικανοποίησης που θα σου δώσει το κίνητρο να πας παρακάτω.
Η ίδια στρατηγική μπορεί να εφαρμοστεί σε κάθε είδος άσκησης. Στη γιόγκα για παράδειγμα ή στο γυμναστήριο που θα κάνεις βάρη. Ξεκινάς με 2 δεκάλεπτες προπονήσεις την εβδομάδα και συνεχίζεις αυξάνοντας τη διάρκεια της προπόνησης και στη συνέχεια τη συχνότητα των επισκέψεψν στο γυμναστήριο.
Προσοχή όμως: από τα 10 λεπτά θα πας στα 15. Η πρακτική αυτή μπορεί να εφαρμοστεί ακόμη και στη θεραπευτική γυμναστική, στην οποία θα αυξήσεις σταδιακά τον αριθμό των επαναλήψεων.
Τι πρέπει να ξέρεις προτού ξεκινήσεις τη γυμναστική
Και κάτι αρκετά σημαντικό: προτού αποφασίσεις να ξεκινήσεις ένα νέο είδος γυμναστικής, καλό είναι να επισκεφτείς έναν γιατρό ή τον φυσιοθεραπευτή σου για να εκτιμήσετε από κοινού τις δυνατότητες του σώματός σου. Δεν θες να ξεκινήσεις με τραυματισμούς που θα σε πισωγυρίσουν.
Ακόμη πιο σημαντικό, αν έχεις κάποιο πρόβλημα υγείας, χρόνιο πόνο, καρδιαγγειακό νόσημα ή οτιδήποτε άλλο που θα μπορούσε να επηρεάσει την απόδοσή σου, πρέπει να ξεκινήσεις πολύ προσεκτικά την όποια άσκηση και πάντα με την καθοδήγηση του γιατρού σου.
Σε κάθε περίπτωση, ένα είναι βέβαιο: η στρατηγική των μικρών, επιτεύξιμων στόχων που ανανενώνονται διαρκώς θα σε βοηθήσει να ξεκινήσεις την άσκηση και να τη διατηρήσεις βιώσιμη.
Η ίδια στρατηγική θα σε βοηθήσει και να κερδίσεις τα θεραπευτικά οφέλη της, σε περίπτωση που τα χρειάζεσαι άμεσα, και να προχωρήσεις με ασφάλεια στο επόμενο βήμα, τους εντονότερους ρυθμούς. Καλή επιτυχία!