ΟΙ ΠΕΡΙΠΟΙΗΣΕΙΣ ΠΡΟΣΩΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΕΝΑ ΟΦΕΛΟΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΦΑΝΤΑΖΕΣΑΙ
Τα facials δεν κάνουν καλό μόνο στην επιδερμίδα! Αυτό αποκαλύπτει πρόσφατη έρευνα, που ίσως ανοίγει νέους δρόμους στην αντίληψή μας για το skincare.
Πριν από λίγο καιρό κάναμε μαζί με τον φίλο μου τον Νίκο μια περιποίηση ομορφιάς σε ένα καινούργιο beauty bar. Ήταν το πρώτο του facial, γι’ αυτό ανυπομονούσα να μάθω πώς του φάνηκε. Όταν τελειώσαμε, του είπα πόσο φρέσκο και ξεκούραστο φαινόταν το δέρμα του. Εκείνος συμφώνησε κοιτάζοντας στον καθρέφτη, αλλά στάθηκε περισσότερο σε κάτι που μου έκανε εντύπωση: από κάποιο σημείο και μετά στη διάρκεια του facial παρατήρησε ότι, αν και χρόνιος καπνιστής, ανέπνεε ομαλότερα και βαθύτερα απ’ ό,τι συνήθως. Αποφάσισα να το ψάξω λίγο.
Οι… σκληροπυρηνικοί της ομορφιάς ορκίζονται στα facials. Θα σου πουν ότι οι θεραπείες περιποίησης προσώπου χαρίζουν πιο υγιές, λαμπερό και ανανεωμένο δέρμα! Να, όμως, που μια πρόσφατη έρευνα στο International Journal of Cosmetics Science, αποκαλύπτει ότι ένα facial στο δερματολογικό ιατρείο ή σε ινστιτούτο αισθητικής δεν έχει οφέλη μόνο για την εξωτερική ομορφιά. Για την ακρίβεια, έχει χαλαρωτικές ιδιότητες που βελτιώνουν την ευεξία σου.
Μια ώρα περιποίησης φέρνει χαλάρωση και χαρά
Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε 63 υγιείς γυναίκες ηλικίας από 25 έως 47 ετών. Οι ερευνητές χώρισαν τα άτομα σε δύο ομάδες. Οι γυναίκες της πρώτης ομάδας απόλαυσαν θεραπεία προσώπου μιας ώρας, ενώ η δεύτερη ομάδα απλώς βρισκόταν σε μία συνθήκη ξεκούρασης.
Κατά τη διάρκεια του facial, οι ερευνητές παρακολούθησαν τη δραστηριότητα διαφόρων περιφερειακών οργάνων του σώματος των γυναικών, όπως ο καρδιακός παλμός, η ανταπόκριση του καρδιοαναπνευστικού συστήματος, οι αλλαγές στην αναπνοή, η μυϊκή ένταση, και τα μοτίβα των εγκεφαλικών κυμάτων.
Διαβάζοντας τα αποτελέσματα της έρευνας, κατάλαβα αμέσως τι εννοούσε ο φίλος μου. Σε σύγκριση με την ομάδα που ξεκουραζόταν, στις γυναίκες που έκαναν την περιποίηση οι μετρήσεις έδειξαν περισσότερη χαλάρωση: κατά 42% στην εγκεφαλική λειτουργία, κατά 13% στην καρδιά, κατά 12% στην αναπνοή και κατά 17% στους μύες.
Λεκτικές και μη λεκτικές αξιολογήσεις έδειξαν επίσης ξεκάθαρα ότι οι γυναίκες που έκαναν την περιποίηση προσώπου βίωσαν πιο θετικά συναισθήματα σε σύγκριση με εκείνες που απλώς ξεκουράζονταν. Από τις περιγραφές της πρώτης ομάδας, τα συναισθήματα που σκόραραν ψηλά ήταν η «χαλάρωση» και η «ευχαρίστηση».
Τι δείχνουν τα αποτελέσματα της έρευνας
Αυτή είναι η πρώτη έρευνα που δείχνει πώς μπορεί να επιδράσει μια απλή περιποίηση προσώπου στην ευεξία, αντλώντας δεδομένα όχι μόνο για τη φυσιολογία αλλά και για το συναίσθημα. Οι ερευνητές αναφέρουν συνοπτικά: «Τα αποτελέσματα που βρήκαμε δείχνουν ότι η περιποίηση του προσώπου έχει οφέλη σωματικά αλλά και ψυχολογικά».
Το συμπέρασμά τους μας κάνει να δούμε το skincare αλλιώς. Ζούμε σε μια εποχή όπου τα επίπεδα του στρες έχουν χτυπήσει κόκκινο. Γι’ αυτό φταίει σίγουρα η πανδημία, αλλά και η οικονομική αβεβαιότητα, η κλιματική αλλαγή και η γήρανση του παγκόσμιου πληθυσμού. Το εύρημα μίας έρευνας της Gallup που λέει ότι το 40% του ενήλικου πληθυσμού αναφέρει ότι βιώνει έντονη ανησυχία και στρες, είναι ικανό να σε ρίξει σε μελαγχολία. Φυσικά, δεν είναι αρκετό ένα facial για να ανακουφίσει αυτά τα έντονα συναισθήματα, αλλά, όπως και να ’χει, είναι κι αυτό μία διέξοδος.