ΕΝΑ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΕΙ ΝΑ ΔΩΣΕΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ
Η ανατροφή των παιδιών μετά τη λύση ενός γάμου είναι θέμα μεγάλης σημασίας και δικαίως έχει προβληματίσει τους ειδικούς αλλά και την κοινωνία. Ένα συνέδριο για τη συνεπιμέλεια που γίνεται στην Αθήνα 5-7 Μαΐου επιχειρεί να δώσει απαντήσεις.
Αν σε κάτι συμφωνούμε όλοι αναφορικά με την επιμέλεια των παιδιών είναι ότι η οποιαδήποτε πρακτική και ο οποιοσδήποτε νόμος πρέπει να εξυπηρετούν το συμφέρον του παιδιού. Στη δική του ομαλή ανάπτυξη, ευημερία, καλή ψυχολογία και υγεία πρέπει να αποβλέπουν. Τι ισχύει, λοιπόν, στην περίπτωση της συνεπιμέλειας;
Το νομοσχέδιο για τη συνεπιμέλεια, που κατοχυρώνει και στη χώρα μας την από κοινού κι εξίσου επιμέλεια των παιδιών μετά το διαζύγιο, διχάζει για πολλούς και διάφορους λόγους, που δεν είναι διόλου αμελητέοι.
Ο νόμος πρέπει να προβλέψει πολλά
«Ο σχετικός νόμος, όπως και ο κοινωνικός και γονεϊκός λόγος, οφείλουν να αποσκοπούν στην απόδοση θέσης υποκειμένου στο παιδί, βγάζοντάς το από τη θέση αντικειμένου. Το θέμα είναι η διαμόρφωση νόμων και συνθηκών προκειμένου να υποστηριχθεί το παιδί, ώστε να μη γίνει βορά των γονεϊκών επιθυμιών και προκαταλήψεων. Ταυτόχρονα, βέβαια, οι θεσμοί (ψυχοθεραπευτικά κέντρα, κοινωνικοί διαμεσολαβητές, παιδαγωγοί) θα πρέπει να προβλέπουν τόσο για την υποστήριξη των παιδιών, προκειμένου να αρθρώσουν δικό τους λόγο, όσο και για την υποστήριξη των γονιών», έχει πει στο OW η Έλφη Κιλλαχίδου Λεφέβρ, ψυχίατρος, παιδοψυχίατρος και ψυχαναλύτρια.
Το καλύτερο για την ψυχική υγεία του παιδιού
Τι είναι καλύτερο όμως για την ψυχική υγεία του παιδιού μετά τον χωρισμό; Να ζει και με τους δύο γονείς ή κυρίως με τον έναν; «Δεν υπάρχει καμία μελέτη παγκοσμίως που να υποστηρίζει ότι το μοντέλο της αποκλειστικής επιμέλειας, που είχαμε μέχρι πρόσφατα στην Ελλάδα, είναι το καλύτερο» λέει ο Γιώργος Καραμανώλης, Αναπληρωτής Καθηγητής Αρχαίας Φιλοσοφίας στο Τμήμα Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου της Βιέννης και επιμελητής του βιβλίου Από κοινού και εξίσου. Η κοινή ανατροφή των παιδιών μετά το διαζύγιο (εκδ. Gutenberg).
«Αντίθετα, όλες οι σχετικές μελέτες, ελληνικές και διεθνείς, δείχνουν ότι χειρότερο είναι το μοντέλο της αποκλειστικής επιμέλειας, όταν και οι δύο γονείς είναι ικανοί να αναθρέψουν το παιδί τους, και ότι το καλύτερο μοντέλο για δύο ικανούς γονείς είναι η από κοινού και εξίσου ανατροφή των παιδιών τους, ανεξαρτήτως χώρας και συνθηκών».
»Ιατρική, νευροεπιστήμη, ψυχολογία, κοινωνιολογία της οικογενειακής ζωής διεθνώς συγκλίνουν ερευνητικά στο συμπέρασμα ότι το παιδί που μεγαλώνει εξίσου και με τους δύο γονείς έχει πολλά και κάθε είδους οφέλη αλλά και λιγότερα προβλήματα στη ζωή του», συνεχίζει ο ίδιος.
Τι λένε οι έρευνες
«Συγκεκριμένα, βρέθηκε ότι τα παιδιά που ζούσαν υπό κοινή φυσική επιμέλεια αντιμετώπιζαν λιγότερα ψυχοσωματικά προβλήματα που σχετίζονται με το στρες και καλύτερη συναισθηματική υγεία σε σχέση με όσα ζούσαν σε καθεστώς αποκλειστικής επιμέλειας», αναφέρει η Μαριέττα Παπαδάτου-Παστού, Επίκουρη καθηγήτρια Νευροψυχολογίας στο Παιδαγωγικό Τμήμα του ΕΚΠΑ.
Σύμφωνα με την κ. Παπαδάτου-Παστού, τα παιδιά υπό κοινή φυσική επιμέλεια παρουσίασαν καλύτερη προσαρμογή και λιγότερες συμπεριφορές υψηλού κινδύνου στην εφηβεία, όπως η χρήση ουσιών, αλκοόλ ή τσιγάρου, επιθετικότητα, σχολικός εκφοβισμός, παραβατικότητα και κακές σχέσεις με τους συνομηλίκους.
«Πολύ σημαντική για τη συναισθηματική ανάπτυξη και υγεία είναι επίσης η σύναψη σχέσεων με το ευρύτερο συγγενικό περιβάλλον. Τα παιδιά της συνεπιμέλειας έχει αποδειχθεί ότι αναπτύσσουν καλύτερες σχέσεις όχι μόνο με πατέρες και μητέρες, αλλά και με γιαγιάδες και παππούδες, και δημιουργούν ένα υγιές κοινωνικό υποστηρικτικό δίκτυο. Οι έρευνες στις οποίες αναφέρομαι, ορίζουν τη συνεπιμέλεια ως τη συνθήκη κατά την οποία το παιδί περνάει τουλάχιστον το 35% του χρόνου του και με τους δύο γονείς» συμπληρώνει η ίδια.
Τι θα συζητηθεί στο συνέδριο
Πώς όμως η θεωρία συγκλίνει με την πράξη; Πώς ένας νόμος μπορεί να γίνει υλοιποιηθεί στην ελληνική πραγματικότητα; Αρκούν τα επιστημονικά ευρήματα των δυτικών κοινωνιών για να εφαρμοστεί ικανοποιητικά η συνεπιμέλεια στη χώρα μας;
Για όλα αυτά τα θέματα θα τοποθετηθούν διεθνούς φήμης ειδικοί και επιστήμονες (γιατροί, αναπτυξιολόγοι, κοινωνιολόγοι, νομικοί κ.ά.) από 24 χώρες στο 6ο Διεθνές Συνέδριο για την Κοινή Ανατροφή (Shared Parenting), με θέμα: Νέα παραδείγματα: Πρόοδοι στην έρευνα και πρακτική σχετικά με την από κοινού ανατροφή, που θα πραγματοποιηθεί στις 5-7 Μαΐου στην Αθήνα.
Σκοπός των εργασιών του συνεδρίου είναι η γεφύρωση του χάσματος μεταξύ της κοινωνικο-νομικής πρακτικής και των επιστημονικών δεδομένων σχετικά με την από κοινού ανατροφή των παιδιών. Σημαντικό άξονα των εργασιών του συνεδρίου θα αποτελέσουν και άλλα σοβαρά ζητήματα που αφορούν στις οικογενειακές σχέσεις, απασχολούν ιδιαίτερα τη σύγχρονη κοινωνία και απειλούν το βέλτιστο συμφέρον των παιδιών. Τέτοια ζητήματα είναι η ενδοοικογενειακή βία, η γονική αποξένωση, οι γονικές άδειες κ.ά.
Περισσότερες πληροφορίες για το συνέδριο, που θα γίνει στο ξενοδοχείο Royal Olympic Hotel μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα του.