Εικονογράφηση: Χριστίνα Αβδίκου

Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΜΑΣ ΗΛΙΚΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΗ ΠΟΥ ΑΝΑΦΕΡΕΙ Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΜΑΣ

Η χρονολογική ηλικία μπορεί να συμβαδίζει ή και όχι με τη βιολογική, την κατάσταση δηλαδή των οργάνων μας. Πρόσφατη μελέτη αποκάλυψε πως μπορούμε να «σβήσουμε» τις φθορές που μας προκαλεί το άγχος και να γίνουμε –ουσιαστικά– νεότεροι.

Πάει καιρός από τότε που εμφανίστηκε η φανταστική Morgan Levine, για να εξηγήσει πως όσοι έχουμε γεννηθεί τον ίδιο χρόνο, δεν έχουμε απαραίτητα την ίδια ηλικία.

Αυτό έγινε το 2018, όταν η Levine ήταν Επίκουρη Καθηγήτρια στο Τμήμα Παθολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Yale και επικεφαλής εργαστηρίου που ασχολούνταν με την αντιγήρανση. Το 2022 προσελήφθη από τα Altos Labs, μια startup βιοτεχνολογίας που είχε πείσει επενδυτές πως αξίζει 3.000.000.000 δολάρια για όσα θέλει να κάνει σχετικά με την αντιγήρανση.

Ίσως θα πρέπει να γνωρίζεις και ότι μεταξύ των ιδρυτών της Altos Labs είναι ο εκ των πλουσιότερων κατοίκων της Γης, Jeff Bezos.

Ποιες είναι οι δυο μας ηλικίες;

Δεν σου είπα όμως, τι εννοούσε η Levine, όταν δήλωσε πως οι άνθρωποι έχουμε δύο ηλικίες:

  • Τη χρονολογική: Πρόκειται για τα χρόνια ζωής από τη γέννηση ενός ανθρώπου.
  • Τη φαινοτυπική ή βιολογική: Ορίζεται από το ίδιο το σώμα βάσει συγκεκριμένων δεικτών υγείας.

Όλοι μεγαλώνουμε/γερνάμε βιολογικά με διαφορετικούς ρυθμούς. Αυτοί εξαρτώνται από τα γονίδιά μας, από το τι τρώμε, από το πόσο ασκούμαστε και από τις περιβαλλοντικές τοξίνες στις οποίες εκτιθέμεθα.

Η βιολογική ηλικία είναι αυτή που καθορίζει την υγεία μας και τελικά τη διάρκεια ζωής μας. Άρα, αυτή πρέπει να κρίνει τον αριθμό των κεριών που σβήνουμε κάθε χρόνο.

Όπως αποκαλύπτεται τώρα, η ιστορία πάει και αντίστροφα: Ενδεχομένως η βιολογική μας ηλικία να είναι μεγαλύτερη της χρονολογικής, αν πραγματικά αδιαφορούμε για τη φροντίδα του εαυτού μας.

Πριν καταλήξουν στο παραπάνω συμπέρασμα, η Levine και η ομάδα της είχαν εντοπίσει εννέα βιοδείκτες που ελήφθησαν με μια απλή εξέταση αίματος και φαίνονταν να έχουν τη μεγαλύτερη επιρροή στη διάρκεια ζωής. Περιλάμβαναν μετρήσεις για το σάκχαρο στο αίμα, την κατάσταση των νεφρών και του ήπατος, καθώς και το ανοσοποιητικό και τις φλεγμονές.

Η ερευνητική ομάδα είχε δημιουργήσει αλγόριθμο που αναλάμβανε τη συνέχεια. Σύμφωνα με τα ευρήματα, τα άτομα με βιολογική ηλικία μικρότερη από τη χρονολογική τους ηλικία έχουν χαμηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας.

Όσοι γερνούν βιολογικά, έχουν υψηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας και είναι δυνητικά πιο επιρρεπείς στην ανάπτυξη ασθενειών που σχετίζονται με το γήρας.

Το καλό με τη βιολογική ηλικία είναι ότι μπορεί να αλλάξει, μέσω προσαρμογών που κάνουμε στους τομείς που φαίνεται ότι έχουμε ανάγκη βάσει του αλγόριθμου. Άπαξ και βελτιώσουμε τα νούμερά μας, μειώνουμε και τον κίνδυνο να ασθενήσουμε ή/και να πεθάνουμε.

Η πραγματική μας ηλικία δεν είναι αυτή που αναφέρει η ταυτότητα μας
Εικονογράφηση: Χριστίνα Αβδίκου

Πώς συνδέεται το άγχος με τη γήρανση;

Eρευνητές από τα Πανεπιστήμια Harvard και Duke συνεργάστηκαν για να διερευνήσουν το πόσο μας γερνάει το άγχος. Ή καλύτερα, πόσο επηρεάζει τη βιολογική μας ηλικία. Όπως αναφέρεται στη δημοσίευση της μελέτης τους στο επιστημονικό έντυπο Cell Metabolism, συμβαίνει αυτό που φαντάζεσαι: Το άγχος διαλύει το μέσα μας.

Προηγούμενες μελέτες είχαν συνδέσει το στρες με υψηλότερα ποσοστά θνησιμότητας μέσω της αύξησης της βιολογικής ηλικίας.

Η επιστημονική αυτή δουλειά είναι η πρώτη που διερεύνησε το ζήτημα της αναστρέψιμης γήρανσης στους ανθρώπους.

Σας έχω νέα: Μπορεί να γίνει!

Είναι εφικτό να αντιστρέψουμε τα αποτελέσματα του άγχους στον οργανισμό μας

Σύμφωνα με τα ευρήματα της επιστημονικής ομάδας, το σώμα μπορεί φυσικά να αντιστρέψει τα αποτελέσματα του άγχους στον οργανισμό μας, μειώνοντας την πιθανότητα θνησιμότητας.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της μελέτης, καθηγητή ιατρικής, Dr. Vadim Gladyshev, αυτό υποδηλώνει ότι «η ικανότητα ανάκαμψης από το στρες μπορεί να είναι ένας καθοριστικός παράγοντας για τη μακροζωία, αλλά και για το πόσο καλά γερνάμε».

Οι ερευνητές μελέτησαν πόσο αλλοιώνεται το DNA μας από μια χημική αντίδραση που λέγεται μεθυλίωση, της οποίας τα επίπεδα αλλάζουν προβλέψιμα, με την πάροδο του χρόνου. Τα πρότυπα μεθυλίωσης του DNA αποτελούν ένα σημαντικό εργαλείο, με το οποίο οι επιστήμονες αξιολογούν τη βιολογική γήρανση.

Οι επιστήμονες που συμμετείχαν στην έρευνα υποστηρίζουν πως η ανακάλυψη ότι η βιολογική ηλικία είναι «ρευστή, κυμαινόμενη και εύπλαστη» αμφισβητεί τη μακροχρόνια πεποίθηση ότι μπορεί μόνο να αυξάνεται, όπως η χρονολογική ηλικία.

Οι ερευνητές πραγματοποίησαν μετρήσεις για να τσεκάρουν τα επίπεδα μεθυλίωσης στους συμμετέχοντες, μεταξύ των οποίων κάποιοι είχαν υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση, υπήρχαν εγκυμονούσες και σοβαρές περιπτώσεις COVID-19.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι τα επίπεδα μεθυλίωσης στους συμμετέχοντες ήταν διαφορετικά από τα προβλεπόμενα επίπεδα για τη χρονολογική τους ηλικία.

Αυτό σήμαινε ότι η βιολογική τους ηλικία ήταν χαμηλότερη ή μεγαλύτερη (ανάλογα με την ποσότητα μεθυλίωσης στο DNA τους) από τη χρονολογική τους ηλικία.

Τα αποτελέσματα της μελέτης υποδεικνύουν ότι η βιολογική μας ηλικία μπορεί τώρα να χρησιμεύσει επίσης ως ένα μέτρο των επιπέδων άγχους μας και του πόσο καλά έχουμε αναρρώσει από μια ασθένεια.

Σύμφωνα με τους ερευνητές «Καθώς η μελέτη δείχνει ότι το σώμα μας είναι σε θέση να προκαλέσει αυτή την αναστροφή φυσικά, προκύπτουν ερωτήματα σχετικά με το αν θα μπορούσαμε να αντιστρέψουμε την ηλικία μας, κάτω από τη βασική γραμμή αποκατάστασης». Αυτό είναι ένα θέμα με το οποίο θα καταπιαστούν στη συνέχεια οι επιστήμονες.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.