ΗΞΕΡΕΣ ΟΤΙ ΤΟ ΑΝΕΒΑΣΜΑ ΤΗΣ ΣΚΑΛΑΣ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΑΘΛΗΜΑ;
Ναι, είναι αλήθεια, το stair climbing ανήκει στα αθλήματα! Μήπως αξίζει, λοιπόν, να δεις με άλλο μάτι την επόμενη σκάλα που θα βρεις μπροστά σου;
Γνωρίζετε ότι το ανέβασμα σκάλας (stair climbing) αποτελεί άθλημα; Μάλιστα, η πιο παλιά και γνωστή διοργάνωση ανάβασης σκαλοπατιών είναι το Empire State Building Run-Up, ή αλλιώς το ανέβασμα των 86 ορόφων του συγκεκριμένου κτιρίου (που σημαίνει 1.576 σκαλοπάτια).
Αν, λοιπόν, θέλετε κι εσείς να βελτιώσετε τη φυσική σας κατάσταση εύκολα, ανέξοδα και ανεξαρτήτως καιρού, σας δίνουμε 6 λόγους για να εγκαταλείψετε το ασανσέρ και τις κυλιόμενες σκάλες, και να μιμηθείτε αυτό που έκανε ο Σιλβέστερ Σταλόνε ως κινηματογραφικός Ρόκι Μπαλμπόα στις σκάλες του Μουσείου Τέχνης της Φιλαδέλφειας.
Πριν ξεκινήσετε, συμβουλευτείτε τον γιατρό σας, αν...
- Αντιμετωπίζετε προβλήματα ισορροπίας, πόνους ή αδυναμία στους ώμους, τα ισχία, τα γόνατα, τους αστράγαλους, τα πόδια.
- Έχετε κάποια καρδιαγγειακή ή πνευμονολογική πάθηση.
- Είστε μεγαλύτερης ηλικίας.
- Έχετε να ασκηθείτε μεγάλο χρονικό διάστημα.
1. Το stair climbing κάνει καλό στην καρδιά
Η ανάβαση σκαλοπατιών μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα της χοληστερόλης HDL («καλή» χοληστερόλη) και να βελτιώσει την κυκλοφορία του αίματος. Όπως αναφέρουν ερευνητές σε δημοσίευση στο περιοδικό Preventive Medicine, «ένα τέτοιο πρόγραμμα για σύντομο διάστημα μπορεί να έχει σημαντικά οφέλη για την καρδιαγγειακή υγεία».
Επίσης, μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η μικρής διάρκειας έντονη άσκηση, ή αλλιώς η διαλειμματική προπόνηση σπριντ (SIT) είναι αποτελεσματική όταν εκτελείται σε μία συνεδρία, όσον αφορά τη βελτίωση της καρδιοαναπνευστικής ικανότητας. Όπως επισημαίνεται, «όσοι εργάζονται σε πολυώροφα κτίρια ή μένουν σε πολυκατοικίες μπορούν στα διαλείμματά τους, όταν φεύγουν το πρωί ή όταν γυρνάνε το απόγευμα, να χρησιμοποιούν τις σκάλες γνωρίζοντας ότι κάνουν μια αποτελεσματική προπόνηση».
2. Βελτιώνει την ισορροπία και την αντοχή
Είτε ανεβαίνετε κανονικές σκάλες, είτε χρησιμοποιείτε ελλειπτικό μηχάνημα ή stepper, ενεγοποιούνται οι σταθεροποιητικοί μύες των ποδιών, οι αστράγαλοι και οι περονιαίοι τένοντες, ώστε να διατηρείτε την ισορροπία σας. Μάλιστα, χάρη στη βελτίωση της νευρομυϊκής συναρμογής και της καρδιοαναπνευστικής ικανότητας, το ανέβασμα της σκάλας μπορεί να βελτιώσει το βάδισμα, την ισορροπία και την αντοχή.
ΣΤΟ STAIR CLIMBING ΕΜΠΛΕΚΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΜΥΕΣ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟ ΠΕΡΠΑΤΗΜΑ, ΤΟ ΤΖΟΚΙΝΓΚ Ή ΤΟ ΤΡΕΞΙΜΟ ΣΕ ΕΔΑΦΟΣ ΧΩΡΙΣ ΚΛΗΣΗ.
3. Δυναμώνει τους μυς
Στο stair climbing εμπλέκονται περισσότεροι μύες σε σχέση με το περπάτημα, το τζόκινγκ ή το τρέξιμο σε έδαφος χωρίς κλήση. Για να ανεβείτε τις σκάλες χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τους μυς των ποδιών (π.χ. τετρακέφαλους και οπίσθιους μηριαίους), τους γλουτούς, τους κοιλιακούς, τα χέρια, ακόμα και τους μυς της πλάτης. Όλα αυτά μεταφράζονται σε πιο δυνατό μυοσκελετικό σύστημα.
4. Αυξάνει την καύση θερμίδων
Το ανέβασμα σκαλοπατιών θεωρείται έντονη σωματική δραστηριότητα. Επιπλέον, η ενέργεια που δαπανάται αυξάνεται, καθώς χρειάζεται να σηκώσετε το βάρος σας ενάντια στη βαρύτητα. Εκτιμάται ότι ο μέσος άνθρωπος καίει τουλάχιστον 0,1 θερμίδες για κάθε σκαλί που ανεβαίνει (τουλάχιστον 1 θερμίδα για κάθε 10 σκαλοπάτια) και 0,05 θερμίδες για κάθε σκαλί που κατεβαίνει (1 θερμίδα για κάθε 20 σκαλοπάτια).
5. Χαρίζει μακροζωία
Έρευνα στην οποία συμμετείχαν πάνω από 8 χιλιάδες άνδρες, απόφοιτοι του Harvard, με μέσο όρο ηλικίας τα 65 έτη, έδειξε ότι σε όσους ανεβαίνουν πάνω από 20 ορόφους την βδομάδα μπορεί να μειωθεί ο κίνδυνος θανάτου από όλες τις αιτίες. Μάλιστα, όσο περισσότερους ορόφους ανεβαίνετε με τα πόδια, τόσο μειώνονται τα ποσοστά θνησιμότητας από όλες τις αιτίες.
6. Συμβάλλει σε έναν πιο ενεργητικό τρόπο ζωής
Ο καθιστικός τρόπος ζωής του τεχνολογικά προηγμένου κόσμου αποτελεί παράγοντα παχυσαρκίας και το να επιλέξετε να χρησιμοποιείτε τις σκάλες είναι ένας εύκολος τρόπος να προσθέσετε κίνηση στην καθημερινότητά σας. Μελέτη υποστηρίζει ότι ένα σύντομο πρόγραμμα stair climbing (το λεγόμενο stair snacking) βελτιώνει τη φυσική κατάσταση υγιών ενηλίκων με καθιστικό τρόπο ζωής. Επί έξι εβδομάδες, οι συμμετέχοντες ανέβαιναν 60 σκαλοπάτια τρεις φορές την ημέρα, τρεις ημέρες την εβδομάδα, με διάλειμμα 1-4 ώρες ανάμεσα στις επαναλήψεις. Με άλλα λόγια, δεν χρειάζεται να ανεβοκατεβείτε όλες τις σκάλες σε μία προσπάθεια, αλλά μπορείτε να μοιράσετε τα λεπτά άσκησης μέσα στην ημέρα.
Πόσα σκαλοπάτια να ανέβω;
Όσον αφορά τη σωματική δραστηριότητα γενικά, οι συστάσεις της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας για τους ενήλικες είναι τουλάχιστον 150 λεπτά αερόβιας άσκησης μέτριας έντασης, ή 75 λεπτά έντονης αερόβιας άσκησης (ή συνδυασμός των δύο) την εβδομάδα. Στις αερόβιες ασκήσεις ανήκει και το ανέβασμα σκάλας. Το ζητούμενο είναι να συμπληρώνεις τον απαιτούμενο χρόνο κάνοντας όποια αερόβια δραστηριότητα προτιμάς. Αυτά τα 150 λεπτά μέτριας έντασης ισοδυναμούν με 30 λεπτά, 5 μέρες την εβδομάδα, και μπορείς να τα σπάσεις σε 10λεπτα μέσα στη μέρα (για την έντονη άσκηση, είναι λιγότερα λεπτά).