Freepik

ΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΛΕΥΚΑΝΣΗ ΔΟΝΤΙΩΝ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ

Είναι αποτελεσματική η λεύκανση στο σπίτι; Πώς γίνεται; Μπορώ να κάνω; Λύσε όλες σου τις απορίες για τη λεύκανση δοντιών στο σπίτι.

Aν τα δόντια σου έχουν αρχίσει να χάνουν το λευκό τους χρώμα σε βαθμό που σε ενοχλεί, μπορείς να δοκιμάσεις τη λεύκανση δοντιών – και μάλιστα στο σπίτι.

Καθημερινές μας συνήθειες οδηγούν σε αποχρωματισμό των δοντιών, με αποτέλεσμα τα δόντια μας να έχουν δυσχρωμίες ή να έχουν χάσει το λευκό τους χρώμα – σημειώστε εδώ ότι ο καθένας μας έχει τη δική του απόχρωση δοντιώn. Δεν είναι όλα τα δόντια το ίδιο λευκά, αυτό έχει να κάνει με το πάχος της αδαμαντίνης (σμάλτο) και το πόσο κίτρινη είναι η εσωτερική ουσία του δοντιού (οδοντίνη).

Τα δόντια χρωματίζονται κυρίως από το τσιγάρο και τη συστηματική κατανάλωση κρασιού (κυρίως κόκκινου), καφέ (κυρίως ζεστού) και τσαγιού (μπορεί να μην το περιμένατε, αλλά το τσάι οδηγεί σε αποχρωματισμό των δοντιών περισσότερο από τον καφέ). Φυσικά, με την πάροδο της ηλικίας, τα δόντια μας αλλάζουν, καθώς το σάλτο αποτρίβεται. Με τα χρόνια, λοιπόν, το χαμόγελό μας αλλάζει μορφή.

Υπάρχουν τρόποι να διατηρούμε τα δόντια μας λευκά, στην περίπτωση όμως που αντιλαμβανόμαστε μεγάλη αλλαγή απόχρωσης, η οποία πλέον μάς είναι ενοχλητική, μπορούμε να διερευνήσουμε τη λύση της λεύκανσης. Λεύκανση μπορεί να γίνει στο ιατρείο, αλλά και στο σπίτι.

«Αρκετοί νομίζουν ότι το αποτέλεσμα της λεύκανσης στο σπίτι δεν είναι τόσο καλό όσο στην περίπτωση που επιλέξουμε τη λεύκανση στο ιατρείο. Αυτό δεν ισχύει. Το αποτέλεσμα είναι εξίσου καλό και στις δύο περιπτώσεις», ξεκαθαρίζει η κα Γεωργία-Δανάη Καλαντζοπούλου, οδοντίατρος-προσθετολόγος.

«ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΤΗΣ ΛΕΥΚΑΝΣΗΣ ΕΙΝΑΙ ΕΞΙΣΟΥ ΚΑΛΟ, ΤΟΣΟ ΣΤΟ ΙΑΤΡΕΙΟ ΟΣΟ ΚΑΙ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ».

Πώς γίνεται η λεύκανση;

Αρχικά απαιτείται μια συνάντηση με τον οδοντίατρο, όπου γίνεται λήψη ιστορικού, βγαίνουν φωτογραφίες των δοντιών και πραγματοποιείται έλεγχος των δοντιών προκειμένου να γίνουν οι απαραίτητες θεραπείες αν αυτό κριθεί αναγκαίο. Σε κάθε περίπτωση, πριν τη λεύκανση πρέπει να έχει προηγηθεί καθαρισμός των δοντιών και στίλβωση (γυάλισμα).

Ο οδοντίατρος αξιολογεί το αρχικό χρώμα των δοντιών του ασθενή και συνδυαστικά με την επιθυμία του ασθενή, αποφασίζει το υλικό λεύκανσης που θα χορηγηθεί και το πρωτόκολλο που θα ακολουθηθεί.

Στη συνέχεια, παίρνει αποτυπώματα από την άνω και την κάτω γνάθο (πρόκειται για μια γρήγορη και ανώδυνη διαδικασία)  για να φτιάξει τους ειδικούς νάρθηκες που χρησιμοποιούνται για τη λεύκανση στο σπίτι. Μετά από λίγες ημέρες, ο ασθενής παραλαμβάνει τους ειδικούς νάρθηκες και το λευκαντικό υλικό (σε σύριγγες) και τις οδηγίες.

λεύκανση
Οι ειδικοί νάρθηκες λεύκανσης.
Οι ειδικοί νάρθηκες λεύκανσης.

Κάθε βράδυ ο ασθενής –αφού βουρτσίσει τα δόντια του και χρησιμοποιήσει μεσοδόντια βουρτσάκια ή οδοντικό νήμα– ρίχνει μικρή ποσότητα από το λευκαντικό υλικό στους νάρθηκες και τους τοποθετεί στην άνω  και στην κάτω γνάθο. Οι νάρθηκες πρέπει να παραμείνουν στο στόμα συνήθως για 5 ώρες (ανάλογα με τις οδηγίες της κάθε εταιρείας), γι’ αυτό και οι περισσότεροι τους βάζουν κατά τη διάρκεια του νυχτερινού ύπνου. Αν τους φορέσουμε για μεγαλύτερο διάστημα (π.χ. στον ύπνο), δεν υπάρχει πρόβλημα, αφού η δράση τους σταματάει στις 5 ώρες.

Όταν τους βγάλουμε, καλό είναι να ξεπλύνουμε το στόμα μας με νερό και να μην φάμε ή πιούμε κάτι (πέρα από νερό) για τα επόμενα 30 λεπτά.

Η λεύκανση στο σπίτι διαρκεί τουλάχιστον 6-7 μέρες και μπορεί να φτάσει τις 14, ανάλογα με το πόσο έντονο θέλουμε να είναι το αποτέλεσμα. Συνήθως προτείνεται ένα ραντεβού με τον οδοντίατρο στις 7 μέρες για να δούμε για το αν και πόσο ακόμα χρειάζεται να συνεχιστεί η λεύκανση. «Γενικά, θέλουμε το αποτέλεσμα την τελευταία μέρα της εφαρμογής να είναι λίγο πιο έντονο από αυτό που επιθυμούμε, γιατί μέσα στις επόμενες δυο μέρες το αποτέλεσμα υποστρέφει ελαφρώς», συμβουλεύει η οδοντίατρος.

λεύκανση
Οδοντοστοιχία πριν τη λεύκανση.
Οδοντοστοιχία πριν τη λεύκανση.
λεύκανση
Οδοντοστοιχία μετά τη λεύκανση.
Οδοντοστοιχία μετά τη λεύκανση.

Τι πρέπει να προσέχουμε το διάστημα που κάνουμε λεύκανση;

Το διάστημα που κάνουμε τη λεύκανση στο σπίτι είναι σημαντικό να μην καπνίζουμε και να αποφύγουμε το κρασί, το τσάι και τον καφέ. Τι γίνεται αν δεν μπορούμε να στερηθούμε τον καφέ; Η κα Καλαντζοπούλου συστήνει να προτιμήσουμε κρύο καφέ και να τον πιούμε χρησιμοποιώντας καλαμάκι. Αποφεύγουμε επίσης τις πολύ έντονες σάλτσες και τα παντζάρια που «βάφουν» τα δόντια.

Πόσο διαρκούν τα αποτελέσματα της λεύκανσης στο σπίτι;

Το πόσο θα κρατήσει το αποτέλεσμα εξαρτάται από τις συνήθειές μας (π.χ. κάπνισμα, κατανάλωση τροφών και ροφημάτων με χρωστικές που «βάφουν» τα δόντια). Συνήθως, χρειάζεται το πολύ μια φορά τον χρόνο επαναληπτική λεύκανση, η οποία όμως διαρκεί λιγότερο (γύρω στις 2-3 μέρες), αν θέλουμε το αποτέλεσμα να παραμείνει το ίδιο. Τα δόντια όμως δεν επιστρέφουν ποτέ στο προηγούμενο χρώμα, διατηρούν πάντα μια πιο λευκή απόχρωση.

«ΤΑ ΔΟΝΤΙΑ ΜΕΤΑ ΤΗ ΛΕΥΚΑΝΣΗ ΔΕΝ ΕΠΙΣΤΡΕΦΟΥΝ ΠΟΤΕ ΣΤΟ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΧΡΩΜΑ ΤΟΥΣ, ΔΙΑΤΗΡΟΥΝ ΠΑΝΤΑ ΜΙΑ ΠΙΟ ΛΕΥΚΗ ΑΠΟΧΡΩΣΗ».

Είναι για όλους η λεύκανση;

Λεύκανση δεν μπορούν να κάνουν γυναίκες σε εγκυμοσύνη ή γυναίκες που θηλάζουν. Επίσης, συστήνεται σε άτομα άνω των 18 ετών. «Προτείνουμε η λεύκανση να γίνεται σε μεγαλύτερες ηλικίες, επειδή αν ξεκινήσει κανείς σε πολύ νεαρή ηλικία, υπάρχει ο κίνδυνος να το παρακάνει στη διάρκεια της ζωής του», εξηγεί η κα Καλαντζοπούλου.

λεύκανση
Οδοντοστοιχία πριν τη λεύκανση.
Οδοντοστοιχία πριν τη λεύκανση.
λεύκανση
Οδοντοστοιχία μετά τη λεύκανση.
Οδοντοστοιχία μετά τη λεύκανση.

Υπάρχουν παρενέργειες;

Η φιλοσοφία της λεύκανσης είναι να απομακρύνει τις χρωστικές που έχουν εγκατασταθεί στα δόντια με την πάροδο των ετών. Δεν φθείρει και δεν ταλαιπωρεί τα δόντια. Η μόνη παρενέργεια που μπορεί να υπάρξει είναι, σε διάστημα 2-3 ωρών αφού έχουμε αφαιρέσει τους νάρθηκες, να έχουμε μια αίσθηση σαν να μας τσιμπάει βελόνα. Αυτό υποδηλώνει ευαισθησία και δεν είναι ανησυχητικό. Περιμένουμε να «σβήσει» το σύμπτωμα κατά τη διάρκεια της ημέρας, διαφορετικά επικοινωνούμε με τον οδοντίατρό μας.

Η Γιωργία-Δανάη Καλαντζοπούλου είναι οδοντίατρος-προσθετολόγος, μέλος της ομάδας της Identical.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.