ΤΑ 6 ΠΙΟ ΣΥΧΝΑ ΛΑΘΗ ΣΤΟ ΨΗΣΙΜΟ ΤΟΥ ΚΕΪΚ ΠΟΥ ΙΣΩΣ ΚΑΝΕΙΣ ΚΙ ΕΣΥ
«Τα πιο συνηθισμένα λάθη στο ψήσιμο του κέικ» ή πιο απλά όσα δεν πρέπει να κάνουμε όταν ψήνουμε ένα κέικ. Τα εξηγούμε όλα, από το περισσότερο μέχρι το λιγότερο προφανές.
Στο άκουσμα της λέξης «κέικ» κατευθείαν μου έρχεται στο μυαλό η γλυκιά μυρωδιά ενός αφράτου αρτοσκευάσματος – όπως αυτή που διαχέεται στο σπίτι όταν φουρνίζεις ένα γλυκό.
Κάθε φορά που θέλω να φτιάξω ένα κέικ αμφιταλαντεύομαι ανάμεσα στο κλασικό «βανίλια-σοκολάτα» που τρώγαμε όταν ήμασταν παιδιά και στις πιο σύγχρονες, υγιεινές και απαλλαγμένες από τη ζάχαρη εκδοχές του.
Πριν αρχίσω να το φτιάχνω, διαβάζω προσεκτικά τη συνταγή. Παράλληλα ζητάω συμβουλές από τη μητέρα μου, που είναι εξπέρ στα γλυκά, και ξεκινάω.
Μόλις τελειώσω με την προετοιμασία, έρχεται η ώρα να το φουρνίσω. Κι ενώ νομίζω ότι η προσπάθεια που έπρεπε να καταβάλω για να πετύχει το γλυκό μου τελείωσε, η περίπλοκη τέχνη της ζαχαροπλαστικής είναι εκεί για να μου υπενθυμίσει ότι και το ψήσιμο κρύβει τα μυστικά του, αφού μπορείς πολύ εύκολα να υποπέσεις σε λάθη.
Τι κάνεις λάθος στο ψήσιμο του κέικ
1. Δεν έχεις προθερμάνει σωστά τον φούρνο
Αν ξεχάσεις να προθερμάνεις τον φούρνο και βάλεις μέσα το κέικ ελπίζοντας να ψηθεί σωστά, τότε μάλλον περιμένεις άσκοπα. Πρέπει να προθερμάνεις τον φούρνο τουλάχιστον 10 λεπτά –ο φούρνος διαθέτει ειδική ένδειξη που δείχνει πότε έχει προθερμανθεί– στη θερμοκρασία που αναφέρει η συνταγή.
2. Ανοίγεις πολύ συχνά τον φούρνο
Πολλές φορές μπαίνουμε στον πειρασμό να ανοίξουμε τον φούρνο για να «ρίξουμε μια ματιά» στο κέικ μας, όμως αυτό είναι λάθος. Το άνοιγμα της πόρτας του φούρνου πριν το κέικ να έχει ψηθεί μπορεί να επηρεάσει τον τρόπο ψησίματός του, αφού προκαλεί αυξομειώσεις στη θερμοκρασία του φούρνου. Για την ακρίβεια, επιτρέπει την είσοδο κρύου αέρα και η απότομη αλλαγή της θερμοκρασίας μπορεί να οδηγήσει σε ανομοιόμορφο ψήσιμο.
Η πόρτα του φούρνου θα πρέπει να παραμένει κλειστή για το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα του ψησίματος και να ανοίγει μόνο όταν το κέικ είναι σχεδόν έτοιμο.
3. Λάθος διαστάσεις στη φόρμα του κέικ
Φόρμες για κέικ υπάρχουν άπειρες. Μικρότερες, μεγαλύτερες, στρογγυλές, μακρόστενες. Αυτό που πρέπει να κάνεις είναι να διαβάσεις προσεκτικά τη συνταγή και να βεβαιωθείς ότι έχεις το κατάλληλο σκεύος για να το ψήσεις πριν ξεκινήσεις την παρασκευή του.
4. Λάθος θερμοκρασία ψησίματος
Μπορεί να βάλεις το κέικ σε λάθος θερμοκρασία στον φούρνο όχι μόνο επειδή μπέρδεψες τα κουμπιά του αλλά και επειδή μπορεί να μην έλαβες υπόψη σου την ισχύ του. Για παράδειγμα, η θερμοκρασία του φούρνου σου μπορεί να μην είναι τόσο ακριβής ή «δυνατή» όσο μια επαγγελματική, πράγμα που σημαίνει ότι το κέικ ίσως χρειαστεί λίγο περισσότερο χρόνο για να ψηθεί σωστά.
5. Δεν ψήνεις το κέικ στη σωστή σχάρα
Το ψήσιμο σε λάθος σχάρα κάνει το κέικ να ψηθεί και να ροδίσει ανομοιόμορφα. Για καλύτερο ψήσιμο, χρησιμοποίησε τη μεσαία σχάρα του φούρνου. Αυτό θα βοηθήσει στο ομοιόμορφο ψήσιμο και θα αποτρέψει το υπερβολικό μαύρισμα σε μία μόνο πλευρά.
6. Επαναπαύεσαι στον χρόνο ψησίματος που προτείνει η συνταγή
Σίγουρα δεν πρέπει να αγνοήσεις τον χρόνο ψησίματος που γράφει η συνταγή αλλά σε καμία περίπτωση μην επαναπαυτείς. Το κέικ σου μπορεί να είναι έτοιμο νωρίτερα ή αργότερα από τα λεπτά που προτείνονται, κι αυτό γιατί παράγοντες όπως η υγρασία και η θερμοκρασία του φούρνου παίζουν σημαντικό ρόλο.