Pexels Karolina Grabowska

Η ΙΔΑΝΙΚΗ ΣΤΙΓΜΗ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΜΕΤΑΦΥΤΕΥΣΗ ΣΤΑ ΦΥΤΑ ΣΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΩΡΑ

Η μεταφύτευση είναι μια διαδικασία που γίνεται τώρα την άνοιξη, αλλά και το φθινόπωρο. Είναι σημαντικό να γίνουν τα απαραίτητα βήματα και να υπάρχει πολλή υγρασία και ήπιες καιρικές συνθήκες.

Μεταφύτευση: όσο απλή, άλλο τόσο πολύπλοκη είναι. Για την επιτυχημένη έκβασή της παίζουν ρόλο πολλά. Από το είδος του φυτού, την κατάσταση στην οποία βρίσκεται τη δεδομένη στιγμή, το χώμα, τις καιρικές συνθήκες, την υγρασία...  Όλα τα φυτά δεν «ανέχονται» το ίδιο τη μεταφύτευση.

Για να εξασφαλίσετε ότι το φυτό που θέλετε να μεταφυτεύσετε θα επιβιώσει από τη μετακίνηση και θα ευδοκιμήσει στη νέα του θέση, καλό είναι να κάνετε προηγουμένως μία έρευνα στο διαδίκτυο σχετικά με τις ιδιαιτερότητες και τις προτιμήσεις του και να συζητήσετε με τον γεωπόνο ή τους υπαλλήλους του φυτώριου τα πώς και πότε. Υπάρχουν για παράδειγμα μερικά πολύ λεπτά φυτά που χρειάζονται ιδιαίτερη προσοχή κατά τη μεταφορά τους.

Γιατί να κάνεις μεταφύτευση

Ο λόγος που συνήθως κάνουμε μεταφύτευση είναι πως μέσα στις γλάστρες, τα φυτά απορροφούν σιγά σιγά όλα τα θρεπτικά συστατικά του χώματος, αποκτούν υπερβολικά πυκνές ρίζες και αυτό τα εμποδίζει να αναπτυχθούν πολύπλευρα.

Μεταφύτευση
Pexels Cottonbro Studio

Έτσι, η μεταφύτευση είτε σε μεγαλύτερη γλάστρα, είτε απευθείας στον κήπο δίνει περισσότερο χώρο στις ρίζες, βοηθώντας τα φυτά να αναζωογονηθούν. Επιπλέον, με το νέο χώμα τα φυτά παίρνουν κι άλλα θρεπτικά συστατικά και αναπτύσσονται ακόμη περισσότερο.

Πότε είναι η κατάλληλη εποχή

Για τα περισσότερα φυτά κήπου, η μεταφύτευση είναι πιο επιτυχής όταν γίνεται είτε νωρίς την άνοιξη, είτε το φθινόπωρο που η ανάπτυξη επιβραδύνεται, υπάρχει ωστόσο αρκετός χρόνος για να δέσουν οι ρίζες και να αποκτήσουν σταθερότητα, προτού μπει ο χειμώνας με τα κρύα του. Αυτός είναι και ο λόγος που τα περισσότερα φυτώρια διαθέτουν μεγάλη ποικιλία κατά τη διάρκεια της άνοιξης και ξανά το φθινόπωρο.

Μεταφύτευση
Pexels Teona Swift

Το καλοκαίρι είναι γενικά μια κακή εποχή γι' αυτή τη δουλειά, καθώς ο ήλιος είναι πολύ έντονος και η ζέστη μπορεί να γίνει αμείλικτη για τα φυτά.

Εάν πρέπει όμως να μετακινήσετε ένα φυτό κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών, προσπαθήστε να το κάνετε σε μια δροσερή, συννεφιασμένη μέρα - ή τουλάχιστον το σούρουπο, ενώ ο ήλιος πέφτει και οι θερμοκρασίες δεν είναι τόσο υψηλές.

Το χώμα και η γλάστρα έχουν σημασία

Υπάρχουν πολλά είδη φυτοχωμάτων που είναι κατάλληλα, άλλα για φυτά εξωτερικού κι άλλα για φυτά εσωτερικού χώρου. Πρέπει όλα να είναι εμπλουτισμένα με θρεπτικά συστατικά, ενώ στη σύσταση καλό είναι να υπάρχουν περλίτης και ελαφρόπετρα που συγκρατούν καλύτερα το νερό και κάνουν το χώμα αφράτο. Σε κάθε περίπτωση, συμβουλευτείτε τους γεωπόνους του φυτωρίου.

Αν η μεταφύτευση γίνει σε γλάστρα, επιλέξτε ένα ή δύο νούμερα μεγαλύτερα από την προηγούμενη γλάστρα. Στόχος είναι οι ρίζες να αναπτυχθούν αλλά όχι να απλωθούν υπερβολικά, διότι αυτό θα σημαίνει ότι το φυτό έριξε βάρος στο ριζικό σύστημα, οπότε πάλι θα υστερήσει στη συνολική ανάπτυξη.

Μεταφύτευση
Pexels Karolina Grabowska

Τέλος, επιλέξτε γλάστρες με τρύπα αποστράγγισης στη βάση για να φεύγει το νερό που περισσεύει κατά το πότισμα - ή δημιουργήστε τις εσείς. Η υπερβολική υγρασία κάνει τις ρίζες του φυτού να σαπίζουν.

Η μεταφύτευση στον κήπο βήμα βήμα

  1. Ποτίστε τα φυτά που πρόκειται να μεταφυτευτούν την ίδια ημέρα που σκοπεύετε να το κάνετε. Αυτό εξασφαλίζει ότι ολόκληρο το φυτό θα είναι αρκετά υγρό, όταν έρθει η ώρα να μετακινηθεί. Στόχος σας είναι να πάει όσο το δυνατόν περισσότερο νερό στις ρίζες, ενώ το υγρό χώμα θα σας διευκολύνει επίσης στο σκάψιμο. Εάν φυτεύετε ένα δείγμα που λάβατε εκτός γλάστρας, αφήστε τις ρίζες να μουλιάσουν σε έναν κάδο νερού για μερικές ώρες πριν από τη φύτευση.
  2. Εκτός από την κατάλληλη εποχή, που όπως είπαμε είναι η άνοιξη και το φθινόπωρο, προτιμήστε για τη μεταφύτευση απογευματινές ή ώρες. Κάτι τέτοιο βοηθάει τα φυτά να προσαρμοστούν τη νύχτα στο νέο τους περιβάλλον, προτού εκτεθούν στο φως της ημέρας.
  3. Ποτίστε λίγο για μία ακόμη φορά το φυτό αμέσως πριν το βγάλετε από τη γλάστρα του. Πρέπει το χώμα γύρω από τις ρίζες να είναι συμπαγές έτσι ώστε όταν το φυτό μπει στον κήπο, οι ρίζες να είναι προστατευμένες από τυχόν αντίξοες καιρικές συνθήκες.
  4. Σκάψτε στο σημείο που θέλετε να μεταφυτεύσετε και ρίξτε αρκετό νερό, μέχρι να δημιουργηθεί λάσπη.
  5. Βάλτε μέσα το φυτό, γεμίστε τον λάκκο μέχρι τη μέση με χώμα και στη συνέχεια προσθέστε λίγο ακόμη νερό. Αφήστε το νερό να ενοποιήσει το χώμα γύρω από τις ρίζες και στη συνέχεια ολοκληρώστε το γέμισμα με χώμα.
  6. Στερεώστε ελαφρά το χώμα γύρω από το φυτό με τα χέρια σας και αφήστε το νερό να «ηρεμήσει» το έδαφος, αντί να πιέζετε το έδαφος.
  7. Για άλλη μια φορά, ποτίστε ολόκληρο το φυτό, ακόμη και τα φύλλα. Είναι εντυπωσιακό πόσο νερό μπορεί να εξατμιστεί κατά τη διάρκεια της διαδικασίας φύτευσης.
  8. Αν μπορείτε να εμποδίσετε τον ήλιο να χτυπήσει απευθείας το φυτό τις 2-3 επόμενες ημέρες με ένα ειδικό κάλυμμα ή με σκίαστρο ακόμη καλύτερα. Προτιμήστε αυτή τη διαδικασία για νέα φυτά που μεταφυτεύονται από γλάστρες φυτωρίων και δεν είναι συνηθισμένα στο μικροκλίμα του κήπου σας και όχι αν μεταφυτεύετε από ένα σημείο του κήπου σε άλλο.
  9. Ελέγξτε το φυτό καθημερινά για τις πρώτες 2 εβδομάδες. Μπορεί να χρειάζεται πότισμα κάθε μέρα, και ίσως δύο φορές την ημέρα σε ζεστό καιρό. Όσο μεγαλύτερο είναι το φυτό και/ή όσο χαμηλότερη είναι η αναλογία ρίζας προς κορυφή, τόσο περισσότερο νερό θα χρειαστεί.

Μεταφύτευση
Pexels Greta Hoffman

Η μεταφύτευση σε γλάστρα βήμα βήμα

  1. Βάλτε στη βάση της καινούριας γλάστρας, ένα λεπτό στρώμα από χαλίκια ή βότσαλα για την καλύτερη στράγγιση του νερού.
  2. Βγάλτε προσεκτικά από τη γλάστρα το φυτό, διατηρώντας τη μάζα χώματος γύρω από τη ρίζα του και σπάστε τα ριζίδια του φυτού (στις άκρες της ρίζας) με τα δάχτυλά σας. Έτσι θα ανανεωθούν και θα μπορέσουν να απορροφήσουν ταχύτερα τα θρεπτικά συστατικά του νέου τους περιβάλλοντος.
  3. Βάλτε το φυτό στο κέντρο της νέας γλάστρας και προσθέστε χώμα μέχρι να γεμίσει, χωρίς να πιέζετε το συμπαγές χώμα.
  4. Ποτίστε ελαφρά για να καθίσει το χώμα και να δέσει το νέο με το παλιό.
  5. Συμπληρώστε με χώμα μέχρι να γεμίσει η γλάστρα.
  6. Μετά τη μεταφύτευση, επιλέξτε μια σκιερή θέση για 1 βδομάδα ώστε να εξασφαλίσετε την απαραίτητη υγρασία. Μπορείτε να προσθέσετε κάποιο ειδικό υγρό λίπασμα για την ανάπτυξη των ριζών.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.