Καρολίνα Δωρίτη

ΑΠΟΛΑΥΣΤΙΚΑ VEGAN PANCAKES ΜΕ ΜΠΑΝΑΝΑ ΚΑΙ ΜΥΡΤΙΛΑ

Τα vegan pancakes θα τα απολαύσεις είτε είσαι vegan είτε δεν είσαι. Και θα το κάνεις χωρίς τύψεις, γιατί είναι ελαφρά και όχι πολύ παχυντικά.

Ποιος είπε ότι τα pancakes είναι πάντα ανθυγιεινά ή ότι αναγκαστικά παχαίνουν; Μπορεί να είναι έτσι, υπάρχει όμως τρόπος να γίνουν υγιεινά και όχι πολύ παχυντικά. Εμείς φτιάχνουμε vegan pancakes, χωρίς αβγά, με φυτικό γάλα.

Για το τηγάνι χρησιμοποιώ λάδι καρύδας. Στην ζύμη δεν βάζω καθόλου ζάχαρη, απλά προσθέτω ώριμες μπανάνες για να το γλυκάνω. Είναι μία από τις έξυπνες αντικαταστάσεις που μπορείτε να κάνετε γενικά για πιο υγιεινές συνταγές.

Τα μύρτιλα δίνουν επιπλέον νοστιμιά και χρώμα. Δεν βάζω μόνο για γαρνιτούρα, αλλά και στη ζύμη.

Με αυτές τις απλές κινήσεις, τα pancakes μετατρέπονται σε υγιεινό και ισορροπημένο πρωινό, με σούπερ φρούτα. Αν τρώτε μέλι, μπορείτε εύκολα να αντικαταστήσετε το σιρόπι σφενδάμου με κάποιο καλό μέλι της αρεσκείας σας.

Ας θυμηθούμε λίγο πόσο καλό κάνουν τα μύρτιλα. Τα μύρτιλα είναι πλούσια σε βιταμίνες Α, C, E, που έχουν αντιοξειδωτική δράση. Είναι πλούσια σε β-καροτίνη αλλά και μέταλλα όπως μαγνήσιο, κάλιο και φώσφορο. Περιέχουν φλαβονοειδή, που σύμφωνα με έρευνες έχουν αντικαρκινική δράση. Έρευνες επίσης έχουν δείξει ότι τα μύρτιλα δρουν κατά της ανάπτυξης διαβήτη. Έχουν αντιγηραντικές ιδιότητες, βελτιώνουν τη μνήμη, θωρακίζουν την καρδιά και συμβάλλουν σε ένα δυνατό ανοσοποιητικό.

Το ρόδι είναι εξίσου ωφέλιμο. Έχει έντονη αντιοξειδωτική δράση και κατατάσσεται στα σούπερ φρούτα, μαζί με το μύρτιλο και άλλα μικρά φρουτάκια, όπως τα γκότζι μπέρι. Εκτός από βιταμίνες Α, C και Ε, είναι πλούσιο σε σίδηρο, κάλιο και φυλλικό οξύ. Θωρακίζει τον οργανισμό και την υγεία μας, έχει αντιγηραντική δράση, προστατεύει το αγγειακό σύστημα και καταπολεμά με επιτυχία τις ελεύθερες ρίζες και την κακή χοληστερόλη.

Συνταγή για vegan pancakes με μπανάνα και μύρτιλα

  • Βαθμός δυσκολίας: Εύκολη
  • Χρόνος προετοιμασίας: 20 λεπτά
  • Vegan

vegan pancakes
Καρολίνα Δωρίτη

Υλικά για 8 μικρά pancakes

  • 220 γρ. μπανάνα ώριμη, ζυγισμένη καθαρισμένη
  • 200 ml γάλα αμυγδάλου
  • 180 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
  • 1 ½ κ.γ. μπέικιν πάουντερ
  • μια πρέζα αλάτι
  • 25 γρ. φρέσκα μύρτιλα
  • ½ κ.γ. μηλόξιδο
  • ½ κ.γ. κανέλα σκόνη
  • λάδι καρύδας για το τηγάνι

Για το σερβίρισμα

  • φρέσκα μύρτιλα
  • φρέσκο ρόδι
  • γιαούρτι vegan (κατά προτίμηση σε στιλ στραγγιστό, Greek style λέγεται)
  • σιρόπι σφενδάμου ή αγαύης
  • φιστίκια Αιγίνης, χοντροκομμένα (αλατισμένα)
  • αποξηραμένα βρώσιμα λουλουδάκια (προαιρετικά)

Εκτέλεση

Βάζουμε την μπανάνα, τα μύρτιλα, το γάλα αμυγδάλου και το μηλόξιδο στο μπλέντερ και τα λιώνουμε, να γίνει το μείγμα λείο. Μεταφέρουμε το περιεχόμενο σε ένα ευρύχωρο μπολ.

Σε άλλο μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ, το αλάτι και την κανέλα. Σιγά σιγά προσθέτουμε στο υγρό μείγμα το μείγμα με το αλεύρι, ενώ ανακατεύουμε με σύρμα, μέχρι να ενσωματωθούν. Το αποτέλεσμα πρέπει να είναι πιο πηχτό από αυτό της κρέπας και λίγο πιο ρευστό από αυτό του κέικ. Θέλουμε να απλώνεται στο τηγάνι αλλά ελεγχόμενα.

Όταν θέλω τα pancakes μου να είναι ομοιόμορφα, χρησιμοποιώ στο τηγάνι ένα τσέρκι. Αν δεν έχετε, δεν πειράζει καθόλου. Aπλώς μπορεί να μην βγουν ολοστρόγγυλα και στο ίδιο ακριβώς μέγεθος.

pancake σε τσέρκι
Καρολίνα Δωρίτη

Τοποθετούμε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Βάζουμε περίπου 1 κουταλάκι του γλυκού λάδι καρύδας να ζεσταθεί. Λαδώνουμε εσωτερικά το τσέρκι με λάδι καρύδας και το τοποθετούμε στο κέντρο του τηγανιού.

Αφού έχει ζεσταθεί το λάδι, ρίχνουμε προσεκτικά μέσα στο τσέρκι περίπου μια κουτάλα της σούπας από το μείγμα. Προσοχή να μην είναι πολύ δυνατή η φωτιά αλλά ούτε και πολύ χαμηλή. Ίσως όσο ψήνουμε τα pancakes να χρειαστεί να ανεβοκατεβάσουμε τη θερμοκρασία σε κάποιες φάσεις για να το ελέγξουμε.

Μέσα σε λίγα λεπτά θα δούμε το μείγμα να φουσκώνει λίγο και να σχηματίζονται στην επιφάνεια φουσκίτσες. Αυτό είναι ένδειξη να το γυρίσουμε από την άλλη πλευρά. Θέλουμε και οι δύο πλευρές να έχουν πάρει χρώμα χρυσαφί.

pancakes
Καρολίνα Δωρίτη

Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία με το υπόλοιπο μείγμα. Όποτε το τηγάνι στεγνώνει, προσθέτουμε λίγο επιπλέον λάδι καρύδας και αφήνουμε λίγο να ζεσταθεί πριν ρίξουμε το μείγμα.

Στήνουμε τα pancakes σε πιάτα το ένα πάνω στο άλλο (3-4 pancakes αρκούν για το κάθε πιάτο). Ανάμεσά τους βάζουμε από 3-4 κ.γ. γιαούρτι και το απλώνουμε. Από πάνω τοποθετούμε λίγο ακόμα γιαούρτι, φρέσκα μύρτιλα και ρόδι, λίγο φιστίκι, και περιχύνουμε με λίγο σιρόπι σφενδάμου ή αγαύης. Προαιρετικά διακοσμούμε με βρώσιμα πέταλα.

vegan pancakes
Καρολίνα Δωρίτη

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.