Καρολίνα Δωρίτη

ΟΛΑ ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΜΙΑ ΠΡΑΣΙΝΗ ΣΑΛΑΤΑ ΠΙΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑ

Μια πράσινη σαλάτα απογειώνεται με την προσθήκη ορισμένων υλικών που της χαρίζουν επιπλέον γεύσεις, υφές και χρώματα.

Η άνοιξη είναι η εποχή της πράσινης σαλάτας. Μαρούλια, ρόκα, αρωματικά βότανα, κρεμμυδάκια φρέσκα, όλα είναι στα καλύτερα τους! Σε μια πράσινη σαλάτα, το βασικότερο όλων είναι η πρώτη ύλη που χρησιμοποιούμε. Μου αρέσει να πηγαίνω στη λαϊκή και να διαλέγω ωραία, φρέσκα υλικά για δροσερές, υγιεινές και νόστιμες σαλάτες.

Τα φυλλώδη λαχανικά θέλουν καλό πλύσιμο. Μπορούμε να τα ξεπλύνουμε (φύλλο-φύλλο) και στη συνέχεια να τα βάλουμε σε μια λεκάνη με κρύο νερό και λίγο ξύδι για πιο αποτελεσματικό πλύσιμο. Αφήνοντάς τα μουλιάσουν σε κρύο νερό, τα φύλλα ζωντανεύουν ακόμα περισσότερο και γίνονται ωραία και τραγανά. Τα ξεπλένουμε και πάλι και τα αφήνουμε για λίγο να στραγγίσουν σε σουρωτήρι. Αν δεν τα χρησιμοποιήσουμε άμεσα, μπορούμε να τα τυλίξουμε σε νωπή πετσέτα (ή να τα καλύψουμε με αυτή) και να τα βάλουμε ψυγείο μέχρι να τα χρησιμοποιήσουμε.

Άλλο ένα σημαντικό βήμα πριν αρχίσουμε να συνθέτουμε τη σαλάτα μας είναι να έχουμε στεγνώσει καλά τα φυλλώδη λαχανικά μας, ώστε να μην έχουν νερά, γιατί αλλιώς θα κατσιάσει πολύ γρήγορα όλη η σαλάτα και το ντρέσινγκ θα νερώσει. Μια καλή λύση είναι το σπίνερ.

σπίνερ
iStock

Aν δεν έχουμε σπίνερ, τα στεγνώνουμε πρώτα σε σουρωτήρι και έπειτα σε πετσέτα με πολύ απαλές κινήσεις, ώστε να μην τα κατσιάσουμε.

Το επόμενο απαραίτητο συστατικό είναι τα φρέσκα κρεμμυδάκια και κάποιο μυρωδικό. Μπορούμε να βάλουμε πάνω από ένα μυρωδικό αν θέλουμε, αρκεί να ταιριάζουν μεταξύ τους. Τώρα την άνοιξη, μου αρέσει πολύ να χρησιμοποιώ φρέσκο δυόσμο για αλλαγή.

Καρολίνα Δωρίτη

Την πράσινη σαλάτα μας μπορούμε να την απογειώνουμε προσθέτοντάς της κάποια επιπλέον υλικά της άνοιξης, όπως ραπανάκια, φινόκιο, σπαράγγια, φρέσκο αρακά, αγγούρι, φράουλες κ.ά. Έτσι, αποκτά ποικιλία σε γεύσεις, υφές και χρώματα.

Πολλές φορές τη σαλάτα τη θέλω χωρίς τυρί, γιατί είναι πιο δροσερή και ελαφριά, ενώ συνδυάζεται καλύτερα με περισσότερα πιάτα – ειδικά τα κρεατικά. Ένα υλικό όπως που μου αρέσει να προσθέτω είναι ξηροί καρποί ή σπόροι που είναι πλούσιοι σε πρωτεΐνες, βιταμίνες και μέταλλα.

Ας δούμε εδώ ένα παράδειγμα μιας ωραίας ανοιξιάτικης πράσινης σαλάτας με φράουλες, ραπανάκια και φινόκιο, ηλιόσπορους και ένα απλό λεμονάτο ντρέσινγκ στο οποίο βάζουμε φρέσκο τζίντζερ τριμμένο στον τρίφτη.

Συνταγή για πράσινη σαλάτα

  • Βαθμός δυσκολίας: Εύκολη
  • Χρόνος προετοιμασίας: 20 λεπτά
  • Vegan | Gluten-free

πράσινη σαλάτα
Καρολίνα Δωρίτη

Υλικά για 4-6 μερίδες

  • 10 φύλλα μαρούλι, κομμένα
  • 6-7 φύλλα κόκκινη λόλα, κομμένα
  • 1 μικρό ματσάκι φρέσκια ρόκα, κομμένη (αν το ματσάκι είναι μεγάλο, χρησιμοποιούμε λίγο λιγότερο)
  • 3-4 ραπανάκια, κομμένα σε λεπτές φέτες
  • ½ φινόκιο, λεπτοκομμένο
  • 7-8 φράουλες, κομμένες σε λεπτές φέτες
  • 1-2 κρεμμυδάκια φρέσκα, λεπτοκομμένα (και το πράσινο μέρος, αν είναι φρέσκο και ωραίο)
  • 2 κουτ. σούπας φρέσκα φύλλα δυόσμου ψιλοκομμένα
  • 1 γεμάτη κ.σ. ηλιόσποροι

τζίντζερ
Καρολίνα Δωρίτη

Για το ντρέσινγκ

  • 30 ml χυμός λεμόνι
  • ξύσμα από ένα μικρό λεμόνι
  • 70 ml ελαιόλαδο
  • 5 γρ. φρέσκο τζίντζερ, τριμμένο
  • αλάτι
  • μαύρο πιπέρι

Εκτέλεση

Προσθέτουμε σε ένα μπολ όλα τα υλικά της σαλάτας μας.

πράσινη σαλάτα
Καρολίνα Δωρίτη

Σε ένα μικρότερο μπολ χτυπάμε με σύρμα τα υλικά του ντρέσινγκ.

Περιχύνουμε τη σαλάτα μας με το ντρέσινγκ και ανακατεύουμε με απαλές και ανάλαφρες κινήσεις, για να μην κατσιάσει και μαραθεί.