ΒΟΛΤΑ ΣΤΟΝ ΥΜΗΤΤΟ: ΛΙΓΕΣ ΩΡΕΣ ΣΤΟ ΒΟΥΝΟ ΤΗΣ ΓΕΙΤΟΝΙΑΣ

Ένα πρωινο-μεσήμερο στον Υμηττό είναι ό,τι πρέπει για μια βόλτα το Σαββατοκύριακο, καιρού επιτρέποντος. Mια εύκολη πεζοπορία, ένα πρόχειρο πικ νικ, πανοραμική θέα στην απέραντη πολιτεία μέχρι τη θάλασσα και βαθιές βουνίσιες ανάσες σε μικρή απόσταση από το κέντρο. Μια βόλτα, σαν να λέμε, στο βουνό της γειτονιάς.

Βόλτα στον Υμηττό ή στην Πάρνηθα; Αυτό ήταν το δίλημμα της παρέας, εν όψει μιας χειμωνιάτικης Κυριακής που το δελτίο καιρού έδειχνε ότι θα ήταν ηλιόλουστη. Δεν είναι ότι συχνάζουμε στα βουνά της πρωτεύουσας – αν και θα έπρεπε, μάλλον. Ωστόσο, όταν έπεσε η ιδέα, είπαμε ομόφωνα το μεγάλο «ναι».

Ο Υμηττός υπερίσχυσε και δώσαμε ραντεβού για τις 10:30 το πρωί της Κυριακής στην Καλοπούλα, το γνωστό αναψυκτήριο του δήμου Καισαριανής, που βρίσκεται κοντά στην ομώνυμη φυσική πηγή της αρχαιότητας.

Για να τα λέμε όλα, στο ραντεβού μας δεν σταθήκαμε και πολύ συνεπείς. Με την πρώτη «καλημέρα» στο Messenger, το 10:30 έγινε 11:30 και τελικά 12. Τότε κατορθώσαμε να συναντηθούμε ένα πεντάχρονο παιδί, ένας τρίχρονος σκύλος (ακούραστος, ο μόνος της παρέας) και έξι ενήλικες.

Η δική μας βόλτα στα ψηλά

Η μέρα ήταν πράγματι καλή, ο ουρανός καθαρός, το βοριαδάκι βουνίσιο, αναζωογονητικό. Φυσικά, δεν ήμασταν οι μόνοι που είχαμε την ιδέα για βόλτα στον Υμηττό. Το βουνό εκτός από τους θαμώνες του, που μπορείς να τους αναγνωρίσεις από την ιδιαίτερη εξοικείωση που έχουν με τον χώρο, έχει και πάρα πολλούς επισκέπτες. Όλες εκείνες τις ομάδες κάθε ηλικίας, που έρχονται με τις μηχανές και τα ποδήλατά τους, ή απλώς με τα πόδια, και εξερευνούν τους δασικούς δρόμους και τα μονοπάτια του, απολαμβάνουν την επαφή με τη φύση, τη θέα και την παρέα, σε ένα απόλυτα φυσικό περιβάλλον. Το απίστευτο είναι ότι χρειάζεται να οδηγήσεις μόλις μισή ώρα από το κέντρο της πόλης για να το προσεγγίσεις. Τόσο κοντά μας βρίσκεται ο Υμηττός.

 

Υμηττός

Το βουνό υψώνεται στα ανατολικά του Λεκανοπεδίου, προσφέροντας τη σκιά και την καλοκαιρινή δροσιά του σε αρκετές γειτονιές της Αθήνας. Τώρα όμως έχουμε Δεκέμβρη και το βουνό δεν μας υποδέχεται μοναχά στα χειμωνιάτικά του, αλλά και στα γιορτινά του. Πολύ θα ήθελα να ήξερα ποιοι είναι αυτοί οι φανταστικοί τύποι που στόλισαν με χριστουγεννιάτικες μπάλες κάποια σκόρπια ελατάκια εδώ κι εκεί. Εμείς πετύχαμε δύο στη δασική διαδρομή που ακολουθήσαμε, αλλά μπορεί να υπάρχουν κι άλλα. Είχε τόση πλάκα να βλέπεις μπροστά σου ξαφνικά ένα αληθινό ολοστόλιστο δέντρο. Και, φανταστείτε, πώς το είδαν τα παιδιά. Απογείωση της μαγείας. Ε, χρειάζεται κι αυτή πού και πού.

Το Αισθητικό Δάσος Υμηττού

Εμείς ακολουθήσαμε μια από τις πρώτες δασικές διαδρομές που συναντάς στο δεξί σου χέρι, οδηγώντας 2-3 λεπτά μετά το αναψυκτήριο. Έπειτα, αφού περπατήσαμε κάμποσο στον μεγάλο χωμάτινο δρόμο, εντοπίσαμε ένα εύκολο κατηφορικό μονοπάτι με κίτρινη σήμανση. Μας οδήγησε, μετά από 15-20 λεπτά περίπου, στη λιμνούλα με τα χρυσόψαρα και τις χελώνες της Καλοπούλας. Μια εύκολη κυκλική διαδρομή στο Αισθητικό Δάσος Υμηττού, που την κάναμε χωρίς προετοιμασία, παρά μονάχα με λίγα σνακ που είχαμε μαζί μας για μια σύντομη στάση και ένα χαλαρό τσιμπολόγημα.

Υμηττός

Κοντά στο δημοτικό αναψυκτήριο, το οποίο λειτουργεί περίπου από την ανατολή μέχρι τη δύση του ήλιου (και σερβίρει μεταξύ άλλων φανταστικά κεφτεδάκια!), υπάρχουν και αρκετοί ξύλινοι πάγκοι με τραπέζια, όπου μπορείτε να στήσετε το πικ νικ σας. Εμείς σίγουρα την επόμενη φορά θα πάμε καλύτερα προετοιμασμένοι για να καθίσουμε περισσότερη ώρα. Ή, έστω, πιο νωρίς για να πιάσουμε τραπέζι στο αναψυκτήριο!

Καλοπούλα

Ένα βουνό, αμέτρητες εμπειρίες

Στα γενικά του Υμηττού, το βουνό διαθέτει κάμποσες εισόδους και πολύ περισσότερες διαδρομές τόσο για περπάτημα όσο και για τρέξιμο, ποδήλατο, μεγάλες πεζοπορίες και διασχίσεις. Τα μονοπάτια διατρέχουν ολόκληρο το βουνό, το μήκος τους αγγίζει τα 150 χιλιόμετρα και η συντήρησή τους γίνεται με φυσικό και άμεσο τρόπο – κυρίως από την πολλή χρήση. Όχι ότι δεν υπάρχουν και οι ομάδες εκείνες που τον φροντίζουν λίγο παραπάνω και αρκετά πιο συστηματικά.

Υμηττός παιδί

Στον Υμηττό υπάρχουν επίσης πολλά σπήλαια, με σημαντικότερο το επισκέψιμο «Κουτούκι» στην Παιανία (Τηλ.: 2106642108), αρκετές μονές, με γνωστότερη τη Μονή Καισαριανής (2ος αιώνας), και ένα δρακόσπιτο. Ναι, ένα δρακόσπιτο, από αυτά με τις τεράστιες πέτρες λαξεμένες σε ορθογώνιο σχήμα και την πυραμιδωτή στέγη, που κανείς δεν ξέρει πότε και πώς κατασκευάστηκε. Ούτε και για ποια χρήση. Σε αυτό μπορείτε να φτάσετε εκκινώντας από τη Μονή Καισαριανής με ανατολική κατεύθυνση προς το Φραγκομονάστηρο και τους Ταξιάρχες, για να συνεχίσετε έπειτα προς το αρχαίο λατομείο Κουταλά και στη συνέχεια προς το αρχαίο λατομείο Καράβι. Το δρακόσπιτο βρίσκεται μετά από 150 μ. σε στενό μονοπάτι με κατεύθυνση νότια-νοτιοδυτικά. Η διαδρομή είναι κυκλική, καθώς μετά το δρακόσπιτο ανηφορίζει μέχρι το Κακόρεμα για να κατηφορίσει και να ολοκληρωθεί πίσω στη Μονή Καισαριανής.

Υμηττός

Αυτό, λοιπόν, είναι ένα μονάχα από τα δεκάδες μονοπάτια που διατρέχουν το βουνό. Μια άλλη ενδιαφέρουσα πρόταση είναι να το προσεγγίσετε από την πλευρά της παραλιακής και συγκεκριμένα πάνω από τη Λίμνη Βουλιαγμένης, όπου θα βρείτε το Δάσος της Φασκομηλιάς. Είναι μια χαμηλή πλαγιά του Υμηττού (70 μέτρα υψόμετρο) με –τι άλλο;– φασκομηλιές, αλλά και λεύκες, πεύκα, κυπαρίσσια, ευκαλύπτους και πολλές πέρδικες, που απολαμβάνουν μαζί με τους επισκέπτες την απίθανη θέα σε λίμνη και θάλασσα. Κι ύστερα μπορείτε να μπείτε στο βουνό από την Αργυρούπολη, το Πανόραμα Βούλας, την Κατεχάκη, την Αγία Παρασκευή, την Τερψιθέα, το Κορωπί κ.ά. Η λίστα είναι μεγάλη και οι επιλογές πολλές και για όλους.

Υμηττός

Μια συμβουλή μόνο

Αν είστε μόνοι σας, καλό είναι να έχετε gps. Υπάρχει επίσης ο πεζοπορικός χάρτης «Βόρειος & Νότιος Υμηττός» της «Ανάβασης» και ο ψηφιακός οδηγός «Υμηττός topoGuide», ο οποίος είναι διαθέσιμος για συσκευές Android και iOS, και περιλαμβάνει μεταξύ άλλων 70 διαδρομές και 496 σημεία ενδιαφέροντος. Τέλος, για οργανωμένες πεζοπορίες και περιηγήσεις μπορείτε να επικοινωνήσετε με την «Περιπατητική Ομάδα Υμηττού» (Τηλ.: 2107245353), που έχει έδρα στην Καισαριανή.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.