ΜΠΟΡΕΙ ΤΟ ΞΥΔΙ ΝΑ ΔΙΩΞΕΙ ΤΗ ΜΟΥΧΛΑ;
Αν στο μπάνιο, στην κουζίνα, ή κάποιο άλλο σημείο του σπιτιού σου έχει κάνει την εμφάνισή της μούχλα, το ξύδι μπορεί να δώσει τη λύση.
Τη συναντάς κυρίως στο μπάνιο και την κουζίνα, αλλά και κοντά σε παράθυρα και σωληνώσεις. Η μούχλα είναι κάτι που δύσκολα μπορείς να αποφύγεις, ειδικά αν μένεις κοντά σε πάρκα, άλση και λόφους, ή σε παραθαλάσσια περιοχή.
Στη φύση παίζει σημαντικό ρόλο, γιατί βοηθά στη διάσπαση οργανικών υλικών, όπως τα φύλλα. Στο σπίτι, όμως, η έκθεση σε μούχλα μπορεί να προκαλέσει διάφορα προβλήματα υγείας, όπως αλλεργικές αντιδράσεις, αναπνευστικά προβλήματα και άσθμα.
Τι μπορείς να κάνεις για να την ξεφορτωθείς, χωρίς να χρησιμοποιήσεις βαριά καθαριστικά, όπως η χλωρίνη; Το πολυεργαλείο που λέγεται ξύδι μπορεί να σε βοηθήσει. Ανάλογα, βέβαια, με την επιφάνεια στην οποία έχει αναπτυχθεί και το πόσο έντονο είναι το πρόβλημα.
Ξύδι εναντίον μούχλας
Χάρη στις αντιμυκητιακές και αντιβακτηριακές του ιδιότητες, το ξύδι μπορεί να είναι ένα φθηνό και αποτελεσματικό όπλο ενάντια σε πολλά είδη μούχλας. Το οικιακό λευκό ξύδι, που έχει συνήθως 5% έως 8% περιεκτικότητα σε οξικό οξύ, μπορεί να εμποδίσει την ανάπτυξη ενός μεγάλου αριθμού μικροοργανισμών. Έρευνες έχουν διαπιστώσει ότι αυτό το βασικό συστατικό της βινεγκρέτ μπορεί να αφαιρέσει ορισμένους από τους κοινούς τύπους οικιακής μούχλας. Εντάξει, θαύματα δεν κάνει! Ας μην είμαστε πλεονέκτες.
Πού να μην χρησιμοποιήσεις ξύδι
Εξαιτίας της οξύτητάς του, το ξύδι μπορεί να προκαλέσει ζημιά σε ορισμένους τύπους επιφανειών. Καλό είναι, επομένως, να μην το χρησιμοποιείς σε:
- Πέτρινους πάγκους, π.χ. από μάρμαρο και ασβεστόλιθο.
- Ξύλινα πατώματα.
- Ηλεκτρονικές οθόνες.
- Μερικές μεταλλικές επιφάνειες, π.χ. από αλουμίνιο, χαλκό ή ανοξείδωτο χάλυβα.
- Πορώδεις ή απορροφητικές επιφάνειες.
Αν δεν είσαι σίγουρος για το είδος της επιφάνειας ή το πώς θα επιδράσει το ξύδι, καλύτερα να κάνεις ένα τεστ σε κάποιο σημείο που δεν φαίνεται.
Πώς να απομακρύνεις τη μούχλα με ξύδι
Κατ’ αρχάς, άνοιξε ένα παράθυρο, για να αερίζεται ο χώρος που θα καθαρίσεις. Φόρεσε γάντια καθαριότητας, μάσκα και γυαλιά. Γέμισε ένα μπουκάλι ψεκασμού με αδιάλυτο λευκό ξύδι (με τουλάχιστον 5% οξικό οξύ) και ψέκασε απευθείας πάνω στη μουχλιασμένη επιφάνεια. Άφησε το ξύδι να δράσει για τουλάχιστον μία ώρα και τρίψε τη μουχλιασμένη επιφάνεια, χρησιμοποιώντας μια βούρτσα με μαλακές τρίχες. Εάν η επιφάνεια είναι τραχιά, ίσως χρειαστείς πιο χοντρή βούρτσα. Τέλος, στέγνωσε καλά την περιοχή με ένα καθαρό πανί. Φρόντισε να μην ανακατέψεις ξύδι με χλωρίνη ή υπεροξείδιο του υδρογόνου, καθώς η αντίδραση δημιουργεί μια τοξική ουσία που μπορεί να ερεθίσει το δέρμα ή τα μάτια.
Πώς να αποτρέψεις τον σχηματισμό μούχλας
Η πρόληψη είναι καλύτερη από τη θεραπεία και το ίδιο ισχύει και στη περίπτωση της μούχλας. Με άλλα λόγια, είναι σημαντικό να αντιμετωπίσεις την αιτία που οδηγεί στην ανάπτυξή της. Διαφορετικά, ακόμα κι αν απαλλαγείς από το... σύμπτωμα, χρησιμοποιώντας ξύδι, είναι σχεδόν βέβαιο ότι η μούχλα θα κάνει ξανά την εμφάνισή της. Πώς θα τα καταφέρεις; Ελαχιστοποιώντας την υγρασία στο σπίτι σου.
- Μια στο τόσο καλό είναι να ελέγχεις το σπίτι σου για σημάδια υγρασίας ή μούχλας και επισκεύασε τυχόν διαρροές από σωλήνες ή την οροφή σου.
- Αν το σπίτι σου έχει υγρασία, τότε καλό είναι να προμηθευτείς αφυγραντήρα. Προσπάθησε να διατηρείς τα επίπεδα υγρασίας χαμηλά. Το CDC (το αμερικανικό Centers for Disease Control and Prevention) προτείνει κάπου μεταξύ 30% και 50%.
- Μην ξεχνάς να αερίζεις καθημερινά το σπίτι σου, ιδιαίτερα την κουζίνα και το μπάνιο. Χρησιμοποίησε ανεμιστήρες, αν χρειάζεται και υπάρχει η δυνατότητα.
- Επισκεύασε ή αντικατάστησε τα παράθυρα που μπάζουν, ώστε να αποτρέψεις την ανάπτυξη μούχλας γύρω από το πλαίσιο.